Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-wetgeving moet einde maken aan loondiscriminatie in bedrijven

EU-wetgeving moet einde maken aan loondiscriminatie in bedrijven

BRUSSEL (ANP) - Een nieuwe Europese richtlijn moet een einde maken aan loondiscriminatie tussen werknemers die in een bedrijf hetzelfde werk doen. Grotere werkgevers worden in een voorstel van de Europese Commissie verplicht looninformatie jaarlijks te publiceren en ze mogen sollicitanten niet meer naar vorige salarissen vragen. Werknemers krijgen meer mogelijkheden om vermeende loonongelijkheid aan te vechten en hun gemiste inkomsten terug te vorderen.

Het wetsvoorstel dat loonongelijkheid moet bestrijden bestaat uit twee delen: maatregelen om de lonen in een bedrijf transparant te maken en maatregelen waarmee werknemers discriminatie kunnen aanvechten. Sollicitanten moeten voor het sollicitatiegesprek al te horen krijgen wat hun startniveau en loonvooruitzichten zijn. Werknemers krijgen het recht op informatie over de hoogte van hun loon ten opzichte van het gemiddelde voor hetzelfde werk en uitgesplitst naar man en vrouw.

Het is de werkgever die voortaan moet bewijzen dat er geen discriminatie in het spel is als een werknemer minder verdient dan een collega die hetzelfde werk doet. Meestal gaat het om vrouwen, die gemiddeld in de EU 14 procent minder loon ontvangen dan een gelijkwaardige mannelijke collega. Brussel wil ook dat de EU-lidstaten boetes opleggen aan bedrijven die zich niet aan gelijke beloning houden. De verplichte publicatie in het jaarverslag of op de website van het loonbeleid geldt voor bedrijven en organisaties met meer dan 250 werknemers.

Hoogste tijd

Vicevoorzitter Vera Jourová vindt het "de hoogste tijd" dat ervoor wordt gezorgd dat zowel mannen als vrouwen hun rechten kunnen opeisen. "Werkzoekenden en werknemers moeten de wettelijke instrumenten krijgen om een eerlijk salaris te vragen en te weten wat hun rechten zijn en die te claimen. Daarom moeten werkgevers transparanter zijn over hun beloningsbeleid. Geen dubbele standaarden meer, en geen smoesjes."

Europarlementariër Agnes Jongerius (PvdA): "Het stigma moet doorbroken worden. Praten over wat jij en wat je collega verdient, zou niet iets gênants moeten zijn. Dit Europese wetsvoorstel is daarbij een enorme steun in de rug."

Blij

De FNV is blij met het Europese wetsvoorstel omdat vrouwen er veel sterker door komen staan om ongelijke beloning aan te pakken. In het voorstel hoeven werknemers ook niet op te draaien voor de juridische kosten van de werkgever, mocht de rechter in het nadeel van de werknemer beslissen. Dit verlaagt de drempel voor werknemers om stappen te zetten tegen mogelijk ongelijke beloning, stelt de vakbond.

Het is nu aan het Europees Parlement en de EU-landen om een standpunt in te nemen over het voorstel van de commissie. Daarna kunnen de onderhandelingen over definitieve wetgeving beginnen.

Meer uit Financieel

FNV staakt eerste kwartaal 2023 net zo vaak als normaal in jaar

DEN HAAG (ANP) - FNV heeft in de eerste drie maanden van dit jaar al in 23 sectoren en bedrijven gestaakt. Volgens de vakbond is dat bijna net zo veel als het jaargemiddelde van de laatste tien jaar, dat op 24 ligt. Er is een recordaantal van dertig ultimatums verstuurd. Daaruit concludeert de bond dat "FNV-leden op meer werkvloeren bereid zijn actie te voeren voor een goede cao."

2 uur geleden
Bioscoopketen AMC hard omhoog op Wall Street na overnamegeruchten

NEW YORK (ANP) - Bioscoopketen AMC is op de beurs in New York 13 procent meer waard geworden. Beleggers reageerden op een artikel van nieuwssite Intersect waarin staat dat webwinkelconcern Amazon het bedrijf overweegt te kopen. Er zou nog geen bod zijn gedaan, maar het techbedrijf zou AMC-bioscopen willen gebruiken om door Amazon geproduceerde films onder de aandacht te brengen.

7 uur geleden
Senatoren uiten harde kritiek op toezichthouders banken in VS

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Amerikaanse financieel toezichthouders hebben van zowel Democraten als Republikeinen harde kritiek gekregen op hun optreden rond het omvallen van enkele regionale banken. Tijdens een hoorzitting in de Senaat kregen ze onder andere de vraag waarom ze niet eerder ingrepen bij de Silicon Valley Bank, die de risico's van stijgende rentes niet goed had afgedekt.

7 uur geleden
FTX-oprichter ook verdacht van omkoping Chinese beambten

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De van fraude verdachte oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, heeft er nog een aanklacht bij gekregen. Openbaar aanklagers in New York betichten hem er nu ook van Chinese overheidsfunctionarissen te hebben omgekocht.

9 uur geleden
Voormalig Audi-baas krijgt mogelijk voorwaardelijke celstraf

MÜNCHEN (ANP/DPA) - De voormalige topman van Audi, Rupert Stadler, krijgt mogelijk een voorwaardelijke celstraf voor zijn aandeel in grootschalig gesjoemel met dieselauto's van het merk. Dan moet hij wel schuld bekennen, maakte de rechtbank van München bekend.

10 uur geleden
Vijlbrief: krachtmeting in EU over rol kernenergie in vergroening

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen zitten opnieuw in "een soort krachtmeting" over de rol van kernenergie in de Europese klimaatmaatregelen. Frankrijk en een aantal medestanders stellen alles in het werk om die rol te vergroten, zegt staatssecretaris Hans Vijlbrief na overleg met de energieministers van de EU.

10 uur geleden
Veel mis met veiligheid afhandelaars op Schiphol, ziet inspectie

DEN HAAG (ANP) - Bij het werk van grondpersoneel op Schiphol is nog veel mis met de veiligheid. Regels die het werk rond gelande vliegtuigen veiliger moeten maken, werden vorig jaar vaak niet nageleefd. Ook meldden betrokkenen lang niet alle risicovolle situaties bij een bureau dat deze voorvallen analyseert, terwijl dit wel verplicht is.

10 uur geleden