Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU werkt aan sancties tegen extremistische Israëlische kolonisten

EU werkt aan sancties tegen extremistische Israëlische kolonisten

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie werkt aan sancties tegen Joodse kolonisten die zich gewelddadig gedragen op de Palestijnse Westelijke Jordaanoever. Een "brede meerderheid" van de EU-landen heeft daarom gevraagd, zegt demissionair buitenlandminister Hanke Bruins Slot.

De ogen waren sinds de oorlog tussen Israël en Hamas uitbrak vooral gericht op Gaza, maar ook over de Westoever groeien de zorgen. De wandaden van radicale bewoners van Joodse nederzettingen daar tegen Palestijnse buren kunnen het Midden-Oosten nog verder in brand zetten, vrezen Bruins Slot en heel wat EU-collega's.

De buitenlanddienst van de EU gaat nu kijken hoe die strafmaatregelen eruit zouden moeten zien, maar ze gaan mogelijk verder dan de inreisverboden die de VS heeft ingesteld. Het ligt volgens Bruins Slot "het meest voor de hand" om mensenrechtensancties tegen de kolonisten in stelling te brengen. De EU kan gestraften daarmee de toegang tot Europa ontzeggen en daar ondergebracht vermogen bevriezen.

Voorkomen escalatie

Of de strafmaatregelen er komen is toch nog maar de vraag. Daarvoor is de instemming van alle 27 EU-landen nodig, en lidstaten als Duitsland en enkele Midden-Europese landen voelen daar nog weinig voor. Maar Bruins Slot vindt de brede steun "eigenlijk best een behoorlijke stap", omdat "er nog geen concrete voorstellen liggen", zei ze na afloop van overleg met haar EU-collega's in Brussel.

Het intomen van de kolonisten is volgens Bruins Slot belangrijk om te voorkomen dat het conflict verder uit de hand loopt. "Je ziet dat door het extreme geweld van kolonisten het risico op extra geweld toeneemt" en dat bijvoorbeeld Hezbollah of anderen zich erin mengen. "Dat is een groot gevaar in de regio, ook voor Israël."

Bestuur Gazastrook

Bovendien tasten kolonisten het gezag van het Palestijnse bestuur op de Westoever aan. Die zogeheten Palestijnse Autoriteit is nu juist nodig om na het verdrijven van Hamas het bestuur over de Gazastrook over te nemen. Als die wordt verzwakt, "is het risico heel groot dat extremistische organisaties als Hamas de plaats zullen innemen en dat is het laatste wat ik als Nederland zou willen".

Onder andere België en Frankrijk denken er al over om gewelddadige kolonisten te weren. Maar dat gaat eigenhandig moeilijk, omdat reizigers via andere EU-landen vrije toegang hebben.

Hamas

De EU-buitenlanddienst gaat ook speciale sancties opstellen tegen Hamas. Ook al geldt die al als terroristische organisatie en zijn bijvoorbeeld al haar tegoeden daarom al bevroren.

Meer uit Buitenland

Nikki Haley wint Republikeinse voorverkiezing in Washington

WASHINGTON (ANP/RTR) - Presidentskandidaat Nikki Haley heeft zondag de Republikeinse voorverkiezingen in Washington gewonnen. Het is de eerste overwinning in het nominatieproces voor de voormalige Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties tegen oud-president Donald Trump. Dat melden Edison Research en CNN.

47 minuten geleden
Tweede deel Dune brengt in eerste weekend 178 miljoen op

LOS ANGELES (ANP) - De tweede Dune-film heeft in het eerste weekend wereldwijd 178 miljoen dollar opgebracht. Dat meldt Variety. De actiefilm heeft hiermee binnen vijf dagen bijna het hele budget terugverdiend. In de VS bracht de film 81,5 miljoen dollar op, waarmee het tot nu toe het beste openingsweekend voor een film van 2024 is.

2 uur geleden
Netanyahu-rivaal Benny Gantz bezoekt Washington

WASHINGTON (ANP/AFP) - Minister Benny Gantz van het Israëlische oorlogskabinet houdt de komende dagen in de Amerikaanse hoofdstad gesprekken met de regering-Biden over een staakt-het-vuren en grotere humanitaire hulp in de Gazastrook.

2 uur geleden
Duitse conservatieven ageren voor meer defensie in EU-verkiezingen

BERLIJN (ANP/DPA) - Bij de komende Europese verkiezingen zal het Duitse conservatieve CDU/CSU-blok campagne voeren voor grootschalige herbewapening van de Europese Unie, inclusief de aankoop van vliegdekschepen en een eigen raketschild. Dat blijkt uit het zondag bekendgemaakte verkiezingsprogramma van de conservatieven.

4 uur geleden
Wetsvoorstel bekend dat shutdown VS tot eind september voorkomt

WASHINGTON (ANP/RTR) - Onderhandelaars van het Amerikaanse Congres hebben zondag de tekst vrijgegeven van een wetsvoorstel om de overheid te financieren voor de rest van het begrotingsjaar, dat tot eind september loopt. Voor de Verenigde Staten dreigt een overheidssluiting ('shutdown'), tenzij het parlement uiterlijk vrijdag overeenstemming vindt over de begroting.

5 uur geleden
Dodental door Russische droneaanval op woongebouw Odesa gestegen

KYIV (ANP/AFP/RTR) - Door een droneaanval op een appartementencomplex in de Oekraïense havenstad Odesa blijken zeker twaalf mensen te zijn omgekomen, melden lokale hulpdiensten. Zaterdag had de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken, Igor Klymenko, nog zeven doden gemeld, onder wie een kind van twee jaar en een moeder met haar drie maanden oude baby.

6 uur geleden
Chaos in Haïti nog groter na aanval op grootste gevangenis

PORT-AU-PRINCE (ANP/AFP) - Zwaar gewapende bendeleden hebben in het weekend de grootste gevangenis van Haïti in het centrum van de hoofdstad Port-au-Prince aangevallen. Volgens plaatselijke media stichtten ze eerst branden in de nabije omgeving en voerden ze de aanval met behulp van drones uit. De drones brachten de posities van het gevangenispersoneel in kaart.

7 uur geleden