Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU werkt aan sancties tegen extremistische Israëlische kolonisten

EU werkt aan sancties tegen extremistische Israëlische kolonisten

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie werkt aan sancties tegen Joodse kolonisten die zich gewelddadig gedragen op de Palestijnse Westelijke Jordaanoever. Een "brede meerderheid" van de EU-landen heeft daarom gevraagd, zegt demissionair buitenlandminister Hanke Bruins Slot.

De ogen waren sinds de oorlog tussen Israël en Hamas uitbrak vooral gericht op Gaza, maar ook over de Westoever groeien de zorgen. De wandaden van radicale bewoners van Joodse nederzettingen daar tegen Palestijnse buren kunnen het Midden-Oosten nog verder in brand zetten, vrezen Bruins Slot en heel wat EU-collega's.

De buitenlanddienst van de EU gaat nu kijken hoe die strafmaatregelen eruit zouden moeten zien, maar ze gaan mogelijk verder dan de inreisverboden die de VS heeft ingesteld. Het ligt volgens Bruins Slot "het meest voor de hand" om mensenrechtensancties tegen de kolonisten in stelling te brengen. De EU kan gestraften daarmee de toegang tot Europa ontzeggen en daar ondergebracht vermogen bevriezen.

Voorkomen escalatie

Of de strafmaatregelen er komen is toch nog maar de vraag. Daarvoor is de instemming van alle 27 EU-landen nodig, en lidstaten als Duitsland en enkele Midden-Europese landen voelen daar nog weinig voor. Maar Bruins Slot vindt de brede steun "eigenlijk best een behoorlijke stap", omdat "er nog geen concrete voorstellen liggen", zei ze na afloop van overleg met haar EU-collega's in Brussel.

Het intomen van de kolonisten is volgens Bruins Slot belangrijk om te voorkomen dat het conflict verder uit de hand loopt. "Je ziet dat door het extreme geweld van kolonisten het risico op extra geweld toeneemt" en dat bijvoorbeeld Hezbollah of anderen zich erin mengen. "Dat is een groot gevaar in de regio, ook voor Israël."

Bestuur Gazastrook

Bovendien tasten kolonisten het gezag van het Palestijnse bestuur op de Westoever aan. Die zogeheten Palestijnse Autoriteit is nu juist nodig om na het verdrijven van Hamas het bestuur over de Gazastrook over te nemen. Als die wordt verzwakt, "is het risico heel groot dat extremistische organisaties als Hamas de plaats zullen innemen en dat is het laatste wat ik als Nederland zou willen".

Onder andere België en Frankrijk denken er al over om gewelddadige kolonisten te weren. Maar dat gaat eigenhandig moeilijk, omdat reizigers via andere EU-landen vrije toegang hebben.

Hamas

De EU-buitenlanddienst gaat ook speciale sancties opstellen tegen Hamas. Ook al geldt die al als terroristische organisatie en zijn bijvoorbeeld al haar tegoeden daarom al bevroren.

Meer uit Buitenland

Minimalistische kunstenaar Frank Stella overleden

NEW YORK (ANP/AFP) - De Amerikaanse kunstenaar Frank Stella is op 87-jarige leeftijd overleden, melden verschillende media in de Verenigde Staten. De schilder en beeldhouwer, die zich vooral met zijn vroege minimalistische werken een dominante plek binnen de naoorlogse Amerikaanse kunstwereld verwierf, stierf thuis in Manhattan aan lymfeklierkanker, meldt The New York Times.

7 minuten geleden
Hamas: geen akkoord zonder definitief einde oorlog in Gaza

CAÏRO (ANP/AFP) - Een hoge functionaris van Hamas heeft gezegd dat de Palestijnse groepering niet zal instemmen met een staakt-het-vuren indien dat niet expliciet een definitief einde van de oorlog in Gaza inhoudt. De functionaris, die volgens persbureau AFP niet bij naam genoemd wilde worden, hekelde de Israëlische pogingen om tot een akkoord te komen over de vrijlating van gijzelaars "zonder dit te koppelen aan het beëindigen van de agressie in Gaza".

4 uur geleden
VN-organisatie ziet hongersnood in noorden Gazastrook

WASHINGTON (ANP/DPA) - Volgens de directeur van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP) is er al een "echte" hongersnood in het noorden van de Gazastrook. De problemen zouden zich uitbreiden naar het zuiden van het Palestijnse gebied, aldus Cindy McCain in een interview met de Amerikaanse televisiezender NBC dat zondag in zijn geheel wordt uitgezonden.

11 uur geleden
Dodental na overstromingen Brazilië loopt verder op

PORTO ALEGRE (ANP/AFP) - Het dodental door zware overstromingen en modderstromen in het zuiden van Brazilië is verder opgelopen. Inmiddels staat de teller op 56, daarnaast gelden 67 personen als vermist.

13 uur geleden
Sadiq Khan herkozen als burgemeester van Londen

LONDEN (ANP) - De burgemeester van Londen, Sadiq Khan, is zoals verwacht herkozen. BBC en Sky News melden op basis van voorlopige uitslagen dat de politicus van Labour heeft gewonnen van Susan Hall van de Conservatieve Partij en een derde termijn krijgt in de Britse hoofdstad.

13 uur geleden
Rusland zet Zelensky op opsporingslijst

MOSKOU (ANP) - Rusland heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky op de opsporingslijst gezet, berichten Russische media. De autoriteiten hebben niet bekendgemaakt waarvoor Zelensky gezocht wordt. De president staat op een lijst van het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken.

14 uur geleden
Duitse Europarlementariër mishandeld en ernstig gewond

DRESDEN (ANP/DPA) - De Duitse Europarlementariër Matthias Ecke is in Dresden mishandeld en ernstig gewond geraakt. Dat gebeurde toen hij vrijdagavond verkiezingsposters aan het ophangen was, zegt de politie. De politicus van de linkse partij SPD van bondskanselier Olaf Scholz is overgebracht naar het ziekenhuis en zal geopereerd moeten worden.

15 uur geleden