Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU werkt aan extra sancties voor Iran om aanval op Israël

EU werkt aan extra sancties voor Iran om aanval op Israël

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie werkt aan nieuwe sancties voor Iran. De EU moet het land in het vervolg ook kunnen straffen voor het leveren van wapens aan strijdgroepen die het opnemen tegen Israël, zoals Hamas en Hezbollah. Of tegen de westerse koopvaardij, zoals de Jemenitische Houthi-rebellen. Ook het leveren van raketten aan Rusland om daarmee Oekraïne te bestoken mag niet meer ongestraft, vinden de EU-landen.

De buitenlandministers van de EU-landen zouden graag nieuwe maatregelen tegen Iran zien, maakt buitenlandchef Josep Borrell op uit een ingelaste videovergadering. Die was belegd na de grootscheepse Iraanse aanval op Israël van afgelopen weekend. Iran zette bij die aanval tientallen drones en raketten in, al troffen die geen doel.

De EU kan Iran al sancties opleggen voor het leveren van drones aan Rusland en heeft dat ook al gedaan. Die strafmaatregelen kan de EU misschien uitbreiden, oppert Borrell. Voor het aanmerken van de Iraanse Revolutionaire Garde als terroristische organisatie, zoals Nederland al geruime tijd bepleit, ziet hij nog altijd geen mogelijkheden.

Buitenlanddienst

De buitenlanddienst van de EU, waarvan Borrell de baas is, gaat de nieuwe sanctie-arsenalen voorbereiden. Als de EU-landen die goedkeuren, kunnen ze de strafmaatregelen vervolgens in stelling brengen. Tegen Iraanse personen en organisaties die wapentuig aan de Houthi's of Hamas leveren bijvoorbeeld.

Ook de VS werken aan nieuwe sancties voor Iran. Minister van Financiën Janet Yellen verwacht die "de komende dagen".

Westerse sancties

Iran zucht al jaren onder zware westerse sancties. Borrell ontraadde verdere strafmaatregelen lange tijd, om Iran niet nog verder van de EU te vervreemden. Dat zou de genadeklap kunnen zijn voor bijvoorbeeld het zieltogende overleg over het Iraanse atoomprogramma.

Demissionair premier Mark Rutte zei in een Kamerdebat over de EU-top dat hij daar zal pleiten voor extra maatregelen tegen Iran. Nederland wil onder meer uitbreiding van sancties tegen de Iraanse drone-industrie. Ook gaat Rutte opnieuw oproepen om de Revolutionaire Garde op de terrorismelijst te zetten. "Daar is tot nu toe geen draagvlak voor", aldus Rutte. Ook zijn er juridische bezwaren. Rutte zei dat er gevraagd wordt om een nieuw juridisch advies om de Revolutionaire Garde op die lijst te krijgen.

Meer uit Buitenland

VS zien wangedrag bij vijf eenheden Israëlische strijdkrachten

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Verenigde Staten hebben vastgesteld dat vijf eenheden van het Israëlische leger verantwoordelijk zijn voor grove schendingen van de mensenrechten van Palestijnen. Het gaat om mishandelingen op de bezette Westelijke Jordaanoever voordat in oktober de oorlog tussen Israël en Hamas in de Gazastrook uitbrak.

7 minuten geleden
Clash met radicaal-rechts meteen centraal in EU-verkiezingsdebat

MAASTRICHT (ANP) - De aftrap van het verkiezingsdebat van Europese lijsttrekkers is meteen uitgelopen op een aanvaring tussen radicaal-rechts en de andere partijen. Het rechts-nationalistische boegbeeld Anders Vistisen noemde Brussel een ondemocratisch moeras waar bureaucraten de dienst uitmaken. Maar radicaal-rechts opent zo zelf de aanval op de democratie, bracht Groenen-voorman Bas Eickhout daartegenin.

17 minuten geleden
Zes Grieken veroordeeld voor een van dodelijkste natuurbranden

ATHENE (ANP/AFP/RTR) - Een rechtbank in Athene heeft zes mensen veroordeeld voor verwoestende natuurbranden in 2018 waarbij meer dan honderd mensen om het leven kwamen. De zes, onder wie leden van de brandweer, hoeven niet de cel in, maar moeten wel boetes betalen tot 40.000 euro voor dood door schuld en grove nalatigheid.

3 uur geleden
Cameron: wapenstilstand van 40 dagen in laatste voorstel Gaza

RIYAD (ANP/RTR/AFP) - In het jongste voorstel voor de oorlog in de Gazastrook staat een wapenstilstand van veertig dagen en de vrijlating van potentieel duizenden Palestijnse gevangenen in ruil voor de vrijlating van Israëlische gijzelaars. De Britse minister van Buitenlandse Zaken, David Cameron, maakte dat bekend en spreekt van een "zeer gul aanbod".

4 uur geleden
NAVO-chef gepikeerd over getreuzel NAVO-landen met Oekraïne

KYIV (ANP) - Het getreuzel van de NAVO-landen om wapens aan Oekraïne te leveren heeft inmiddels "serieuze gevolgen op het slagveld", heeft NAVO-chef Jens Stoltenberg in Kyiv gezegd, verwijzend naar de verliezen die Oekraïne lijdt tegen Rusland.

4 uur geleden
Europees Parlement spreekt kiezer aan met onheilspellende taal

BRUSSEL (ANP) - Het Europees Parlement wijst kiezers op hun verantwoordelijkheid om een stem uit te brengen bij de komende Europese verkiezingen. De democratie "staat op het spel" en kiezers moeten die versterken door mee te doen, stelt het parlement. "Anders beslissen anderen voor jou", is de dreigende toevoeging waarmee het parlement de kiezer aanspreekt.

4 uur geleden
Schotse premier Yousaf stapt op na uiteenvallen regering

EDINBURGH (ANP) - De Schotse premier Humza Yousaf stapt op. Het parlement zou later deze week een vertrouwensstemming houden over hem, maar Yousaf houdt nu de eer aan zichzelf.

6 uur geleden