Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU werkt aan extra sancties voor Iran om aanval op Israël

EU werkt aan extra sancties voor Iran om aanval op Israël

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie werkt aan nieuwe sancties voor Iran. De EU moet het land in het vervolg ook kunnen straffen voor het leveren van wapens aan strijdgroepen die het opnemen tegen Israël, zoals Hamas en Hezbollah. Of tegen de westerse koopvaardij, zoals de Jemenitische Houthi-rebellen. Ook het leveren van raketten aan Rusland om daarmee Oekraïne te bestoken mag niet meer ongestraft, vinden de EU-landen.

De buitenlandministers van de EU-landen zouden graag nieuwe maatregelen tegen Iran zien, maakt buitenlandchef Josep Borrell op uit een ingelaste videovergadering. Die was belegd na de grootscheepse Iraanse aanval op Israël van afgelopen weekend. Iran zette bij die aanval tientallen drones en raketten in, al troffen die geen doel.

De EU kan Iran al sancties opleggen voor het leveren van drones aan Rusland en heeft dat ook al gedaan. Die strafmaatregelen kan de EU misschien uitbreiden, oppert Borrell. Voor het aanmerken van de Iraanse Revolutionaire Garde als terroristische organisatie, zoals Nederland al geruime tijd bepleit, ziet hij nog altijd geen mogelijkheden.

Buitenlanddienst

De buitenlanddienst van de EU, waarvan Borrell de baas is, gaat de nieuwe sanctie-arsenalen voorbereiden. Als de EU-landen die goedkeuren, kunnen ze de strafmaatregelen vervolgens in stelling brengen. Tegen Iraanse personen en organisaties die wapentuig aan de Houthi's of Hamas leveren bijvoorbeeld.

Ook de VS werken aan nieuwe sancties voor Iran. Minister van Financiën Janet Yellen verwacht die "de komende dagen".

Westerse sancties

Iran zucht al jaren onder zware westerse sancties. Borrell ontraadde verdere strafmaatregelen lange tijd, om Iran niet nog verder van de EU te vervreemden. Dat zou de genadeklap kunnen zijn voor bijvoorbeeld het zieltogende overleg over het Iraanse atoomprogramma.

Demissionair premier Mark Rutte zei in een Kamerdebat over de EU-top dat hij daar zal pleiten voor extra maatregelen tegen Iran. Nederland wil onder meer uitbreiding van sancties tegen de Iraanse drone-industrie. Ook gaat Rutte opnieuw oproepen om de Revolutionaire Garde op de terrorismelijst te zetten. "Daar is tot nu toe geen draagvlak voor", aldus Rutte. Ook zijn er juridische bezwaren. Rutte zei dat er gevraagd wordt om een nieuw juridisch advies om de Revolutionaire Garde op die lijst te krijgen.

Meer uit Buitenland

Biden: offensief van Israël in Gaza is geen genocide

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden ontkent dat het Israëlische offensief in Gaza genocidaal is. "Wat er gebeurt is geen genocide, dat verwerpen wij", zei hij maandag in het Witte Huis tijdens een evenement van de Jewish American Heritage Month.

4 uur geleden
Zelensky: hulp uit het Westen bij versterken luchtafweer is traag

KYIV (ANP/DPA) - Volgens Volodymyr Zelensky heeft Oekraïne dringend meer luchtafweersystemen en straaljagers nodig, maar "mist het vrije Westen snelheid in deze twee kwesties". Dat zei de Oekraïense president maandag in zijn dagelijks videotoespraak.

6 uur geleden
Separatisten Nieuw-Caledonië weigeren barricades te verwijderen

NOUMEA (ANP/AFP) - De internationale luchthaven van het Franse overzeese gebied Nieuw-Caledonië is maandag gesloten gebleven, omdat separatisten weigerden de wegversperringen op te heffen die de Pacifische archipel al een week lang lamleggen. Frankrijk had meer dan 600 zwaarbewapende politiemensen ingezet om controle te krijgen over de weg die de hoofdstad Noumea verbindt met het internationale vliegveld. Tevergeefs dus.

8 uur geleden
Schip dat brug in Baltimore vernielde naar haven gesleept

BALTIMORE (ANP/AFP) - Het vrachtschip dat bijna twee maanden geleden tegen een brug in de Amerikaanse stad Baltimore aanvoer, is maandag weer vlotgetrokken en terug naar de haven gesleept.

9 uur geleden
Witte Huis: Iraanse president Raisi had bloed aan zijn handen

WASHINGTON (ANP/RTR) - De zondag bij een helikoptercrash omgekomen Iraanse president Ebrahim Raisi had "bloed aan zijn handen", omdat hij extremistische groeperingen in de regio steunde. Dat zei de Witte Huis-woordvoerder op het gebied van nationale veiligheid John Kirby.

10 uur geleden
Iran houdt verkiezingen op 28 juni voor opvolger dode Raisi

TEHERAN (ANP/AFP) - Iran houdt op 28 juni nieuwe presidentsverkiezingen, melden staatsmedia. De verkiezingen zijn noodzakelijk na de dood van president Ebrahim Raisi en zijn gevolg bij een helikoptercrash. "De verkiezingskalender werd goedgekeurd tijdens de bijeenkomst van de hoofden van de rechterlijke macht, de regering en het parlement", aldus de staatstelevisie.

10 uur geleden
Ex-fixer Cohen bekent in rechtszaal Trump te hebben bestolen

NEW YORK (ANP/RTR) - Donald Trumps voormalige fixer Michael Cohen heeft in de rechtszaal bekend dat hij geld heeft gestolen van het bedrijf van de voormalige Amerikaanse president. Cohen is een belangrijke getuige van de aanklagers in het zwijggeldproces waarin Trump is verwikkeld.

11 uur geleden