Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU waarschuwt Xi voor negatieve gevolgen wet Hongkong

EU waarschuwt Xi voor negatieve gevolgen wet Hongkong

BRUSSEL (ANP) - EU-president Charles Michel heeft de Chinese president Xi Jinping zijn "ernstige zorgen" over Hongkong overgebracht tijdens een EU-Chinatop per video. Namens de EU waarschuwde hij voor "erg negatieve gevolgen" voor de speciale bestuurlijke regio als Peking er nieuwe veiligheidswetgeving doorvoert. Michel zei dat de neutraliteit van de Europese bedrijven in Hongkong gegarandeerd moet zijn, en riep daarnaast op tot het respecteren van politieke verscheidenheid, democratische normen en de mensenrechten in Hongkong.

Tijdens het "intense" overleg waar ook premier Li Keqiang en Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen aan meededen, drong de EU er bij de Chinese leiders op aan woorden in daden om te zetten om vooruit te komen met de (handels-)relatie tussen de EU en China. Zo zijn eerdere afspraken over betere en eerlijke markttoegang niet uitgevoerd. "Er is geen vooruitgang geboekt sinds vorig jaar met de overeengekomen handelsafspraken", aldus Von der Leyen. Ze wil ook vaart maken met de onderhandelingen over een investeringsverdrag, zodat die nog dit jaar kunnen worden afgesloten.

De coronapandemie en uitdagingen op het gebied van handel, klimaat en technologie tonen volgens Von der Leyen duidelijk aan "dat het EU-China-partnerschap cruciaal is". "Maar om onze relatie verder te ontwikkelen moet ze meer op basis van regels en wederkerigheid worden gestoeld, zodat we een gelijk speelveld kunnen bereiken." Brussel overweegt wetgeving in te voeren om concurrentievervalsing door bedrijven buiten de EU, zoals Chinese staatsbedrijven, tegen te gaan.

Meer uit Buitenland

Onderhandelingen beginnen tussen Armeniërs uit enclave en Bakoe

JEVLACH/STEPANAKERT (ANP/AFP/RTR) - Een delegatie van etnische Armeniërs uit de enclave Nagorno-Karabach is in de Azerbeidzjaanse plaats Jevlach, ten noordoosten van de enclave, aangekomen voor onderhandelingen over de toekomst van de regio. Die ligt in Azerbeidzjan en is officieel Azerbeidzjaans grondgebied. De voornamelijk Armeense bewoners en Armenië hebben lange tijd geprobeerd Nagorno-Karabach bij Armenië te voegen.

5 minuten geleden
India schort visumproces Canada op, Canada haalt diplomaten terug

TORONTO (ANP/AFP) - India verstrekt voorlopig geen visa meer aan Canadezen. Op de website van de organisatie die verantwoordelijk is voor de visumverstrekking staat dat de diensten "om operationele redenen" vanaf deze donderdag zijn opgeschort. Details worden niet vermeld. India en Canada zijn verwikkeld in een diplomatieke ruzie. Canada heeft besloten om diplomaten terug te halen uit het land.

6 minuten geleden
Poolse vicepremier: zullen zien of wapenleveranties hervat worden

WARSCHAU (ANP/RTR/DPA) - Polen weet nog niet of het in de toekomst weer wapens gaat leveren aan Oekraïne. "Op dit moment is het zoals de minister-president heeft gezegd, in de toekomst zullen we zien", zo zei de Poolse vicepremier en minister van Staatseigendommen Jacek Sasin in een radio-interview.

1 uur geleden
Oekraïne meldt weer nachtelijke beschietingen op grote schaal

KYIV (ANP/AFP/DPA) - Oekraïne heeft donderdag melding gemaakt van veel Russische aanvallen op het land, onder meer met kruisraketten. Er zijn onder meer inslagen gemeld in Kyiv, Charkiv, Cherson en rond de steden Loetsk en Lviv. In de stad Tsjerkasy, 150 kilometer ten zuidoosten van Kyiv, zou onder meer een hotel zijn getroffen. Daarbij zouden zeker zeven mensen gewond zijn geraakt volgens binnenlandminister Ihor Klymenko.

2 uur geleden
Syrische leider Assad aangekomen in China

HANGZHOU (ANP/AFP/RTR) - De Syrische president Bashar al-Assad is in de Chinese stad Hangzhou aangekomen voor een meerdaags bezoek aan China. Het is zijn eerste reis naar dit land sinds het uitbreken van de burgeroorlog in Syrië in 2011. Het bezoek volgt volgens het kantoor van Assad op een officiële uitnodiging van president Xi Jinping met wie hij overleg zal voeren. Assad neemt zijn vrouw en een delegatie mee voor besprekingen in de hoofdstad Beijing en Hangzhou, een miljoenenstad iets ten zuidwesten van Shanghai.

3 uur geleden
Rusland noemt geplande NAVO-oefeningen provocatief en agressief

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland noemt de NAVO-oefeningen die voor volgend jaar nabij de Russische grenzen gepland zijn "provocatief en agressief van aard" en waarschuwt dat ze een "groot risico op incidenten met zich meebrengen". Dat meldt het Russische persbureau RIA op basis van een verklaring van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

4 uur geleden
Armenië: Azerbeidzjan beschoot onze troepen ondanks wapenstilstand

JEREVAN (ANP/RTR) - Armenië beschuldigt de Azerbeidzjaanse troepen ervan woensdag laat het vuur te hebben geopend op de posities van hun troepen in een grensgebied. De beschietingen gebeurden volgens het Armeense ministerie van Defensie ruim nadat de strijdende partijen een staakt-het-vuren waren overeengekomen.

6 uur geleden