Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU waarschuwt voor verstikking vrije pers in Hongkong

EU waarschuwt voor verstikking vrije pers in Hongkong

BRUSSEL (ANP) - De arrestatie van de Hongkongse uitgever Jimmy Lai voedt de vrees dat de nieuwe veiligheidswet wordt gebruikt om de vrijheid van meningsuiting en de media in Hong Kong te verstikken, stelt de Europese Unie. De autoriteiten in Hongkong moeten de persvrijheid en andere rechten en vrijheden ten volle beschermen, zegt de woordvoerder van EU-buitenlandchef Josep Borrell in een verklaring.

Lai, de oprichter van de krant Apple Daily en prominent lid van de democratiseringsbeweging, werd gearresteerd op verdenking van samenspanning met buitenlandse machten en fraude. Kantoren van de krant zijn binnengevallen. Ook leden van Lais familie zijn opgepakt.

De EU waarschuwt al langer voor de gevolgen van de veiligheidswet waarmee China zijn macht in de voormalige Britse kroonkolonie vergroot. De EU-landen besloten onlangs tot exportbeperkingen voor producten die kunnen worden gebruikt om protesten te onderdrukken of de communicatie te controleren.

In de EU-verklaring wordt er nog eens op gewezen dat persvrijheid en pluralisme pijlers van de democratie zijn.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Johan__ 1 maand geleden
'De EU-landen besloten onlangs tot exportbeperkingen voor producten die kunnen worden gebruikt om protesten te onderdrukken of de communicatie te controleren.' Kunnen wij ook.. en anderen maar roepen dat alleen Trump het doet..

Meer uit Buitenland

Opnieuw dagrecord corona in Frankrijk

PARIJS (ANP/DPA) - De Franse gezondheidsautoriteiten hebben zaterdag wederom een recordaantal nieuwe coronabesmettingen gemeld. In 24 uur tijd kwamen er 13.498 vastgestelde infecties met het gevreesde virus bij, een paar honderd meer dan vrijdag.

14 minuten geleden
'Amy Coney Barrett favoriet om Ginsburg op te volgen'

WASHINGTON (ANP) - Amy Coney Barrett, rechter bij een federaal hof van beroep, is een van de belangrijkste favorieten om Ruth Bader Ginsburg op te volgen in het Amerikaans Hooggerechtshof. Dat heeft NBC News zaterdag gemeld, met een beroep op drie bronnen. Volgens ingewijden, onder wie een functionaris van het Witte Huis, wordt "de komende dagen" een kandidaat gepresenteerd.

1 uur geleden
Ginsburg krijgt standbeeld in geboorteplaats New York

NEW YORK (ANP) - Ruth Bader Ginsburg, het vrijdag overleden lid van het Amerikaanse Hooggerechtshof, krijgt een standbeeld in de wijk Brooklyn in haar geboorteplaats New York. Dat heeft Andrew Cuomo, de gouverneur van de staat New York bekendgemaakt.

4 uur geleden
Opnieuw tientallen betogers opgepakt in Minsk

MINSK (ANP) - De Wit-Russische oproerpolitie heeft zaterdagmiddag in Minsk opnieuw tientallen demonstranten opgepakt. Voor de zoveelste keer gingen vooral vrouwen in de hoofdstad de straat op om het aftreden te eisen van president Alexandr Loekasjenko, die vorig maand volgens hen de verkiezingsuitslag in zijn voordeel heeft veranderd.

6 uur geleden
Trump kondigt spoedige nominatie nieuwe opperrechter aan

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Trump wil snel een nieuwe kandidaat voor het Amerikaanse Hooggerechtshof voordragen aan de Senaat. Dat zei hij amper een dag na het overlijden van Ruth Bader Ginsburg, het progressiefste lid van het hof. Ginsburg overleed vrijdag op 87-jarige leeftijd. Ze kampte al tien jaar met verschillende vormen van kanker.

6 uur geleden
Taiwan beschuldigt China van schenden luchtruim

TAIPEI (ANP/DPA) - Chinese straaljagers hebben volgens het Taiwanese ministerie van Defensie voor de tweede dag op rij het luchtruim van de eilandstaat geschonden. Taiwan noemt het een provocatie. De actie valt samen met een bezoek van hoge Amerikaanse en Japanse functionarissen. Die zijn officieel op bezoek in Taiwan om de laatste eer te bewijzen aan oud-president Lee Teng-hui, die in juli overleed.

6 uur geleden
Oudste vrouw (117) ter wereld nu ook oudste Japanse ooit

FUKUOKA (ANP/DPA) - De volgens het Guinness-boek oudste nog levende vrouw ter wereld, Kane Tanaka, heeft nu ook het record in Japan gepakt. Ze is sinds zaterdag met 117 jaar en 261 dagen de oudste mens ooit in haar vaderland, voor zover bekend. Tanaka, die in een bejaardenhuis in Fukuoka woont, verdrong Nabi Tajima van de eerste plaats op de ranglijst. Ze volgde haar in maart vorig jaar op als oudste ter wereld.

6 uur geleden