Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-waakhond looft EU-organen: coronacrisis met glans doorstaan

EU-waakhond looft EU-organen: coronacrisis met glans doorstaan

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie en de andere instellingen die de Europese Unie draaiende houden hebben de coronacrisis knap doorstaan. Ze reageerden snel en flexibel op de pandemie en slaagden erin te blijven doorwerken, oordeelt de Europese Rekenkamer.

De commissie, de raden van ministers van de EU-landen, het Europees Parlement en het Europees Hof van Justitie waren natuurlijk "niet immuun" voor de pandemie, zegt de Rekenkamer. Maar zij hebben "hun veerkracht in de afgelopen twee crisisjaren bewezen". Ze wisten zelfs nog cruciale en grootscheepse maatregelen te nemen, zoals het coronaherstelfonds van honderden miljarden euro's.

De instellingen maakten in de begindagen van de epidemie meteen plannen om die aan te kunnen. Maar die plannen bleken lang niet berekend op de "ongekende crisis" die wachtte. Daarom waren ze verder aangewezen op improvisatie en kunst- en vliegwerk.

Dat slaagde volgens de rekenkamer, die toeziet op de uitgaven en daarmee op het functioneren van de EU, wonderwel. Terwijl de EU-organen toch werden gehinderd doordat ze ieder over hun eigen zaken gaan. En bovendien te maken hadden met verschillende regels van landen waar EU-instellingen gevestigd zijn, omdat het Belgische Brussel het virus net weer wat anders te lijf ging dan het Franse Straatsburg of Luxemburg.

Meer uit Buitenland

Azerbeidzjan wil honderden Armeniërs in Nagorno-Karabach oppakken

STEPANAKERT (ANP/RTR) - Azerbeidzjan wil "enkele honderden" Armeniërs in Nagorno-Karabach oppakken vanwege gepleegde misdaden. Elin Suleymanov, de Azerbeidzjaanse ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk, zegt dat zij zullen worden berecht volgens de wetten van Azerbeidzjan.

3 uur geleden
Grote explosie Oezbekistan zorgt voor 1 dode en ruim 160 gewonden

TASJKENT (ANP/DPA) - Bij een grote ontploffing in Oezbekistan zijn 162 mensen gewond geraakt. De explosie in een magazijn in de hoofdstad Tasjkent was tot op kilometers te horen en zorgde ervoor dat vele ramen sprongen in woonwijken van de stad. Een tiener overleefde het niet doordat een raamkozijn op hem terecht kwam.

5 uur geleden
Britse politie onderzoekt kappen van 'iconische' boom

HENSHAW (ANP) - De Britse politie heeft een onderzoek geopend naar een beroemde boom in Noord-Engeland die in de nacht van woensdag op donderdag opzettelijk lijkt te zijn gekapt. Een 16-jarige jongen is opgepakt in verband met het incident, maar het is nog niet bekend wat hij heeft gedaan. Het is volgens Britse media "een van de meest gefotografeerde bomen van het land". Veel mensen uit de regio zeggen kapot te zijn van het nieuws.

5 uur geleden
Media: Poetin ontmoet bondgenoot Kadyrov na rel om mishandelvideo

MOSKOU (ANP/RTR) - President Vladimir Poetin heeft volgens een Russische journalist een ontmoeting gehad met een van zijn belangrijkste bondgenoten, de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov. De bijeenkomst volgt op aanhoudende speculatie over de gezondheid van Kadyrov en een recente rel over een filmpje waarin zijn jonge zoon een gevangene mishandelt. Het Kremlin wilde daar eerder niet op reageren.

5 uur geleden
Honderden mensen geëvacueerd in Griekenland wegens storm Elias

VOLOS (ANP/AFP/DPA) - Zes weken na de dodelijke overstromingen in Griekenland hebben de hulpdiensten opnieuw vele tientallen mensen moeten evacueren. Rond de centrale stad Volos zijn 250 mensen naar een veilige plek geholpen. Nabij het eiland Evia stortte een helikopter neer.

5 uur geleden
Berlijn gaat voor miljarden raketafweersystemen van Israël kopen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse en Israëlische ministers van Defensie, Boris Pistorius en Yoav Galant, hebben in Berlijn een verklaring getekend voor de koop van Israëlisch-Amerikaanse Arrow 3 raketafweersystemen. Het gaat volgens de Israëlische defensie-industrie om ruim 4 miljard euro en is voor Israël de grootste wapendeal ooit.

5 uur geleden
Britse acteur Michael Gambon (82) overleden

LONDEN (ANP) - De Iers-Britse acteur Michael Gambon is op 82-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de BBC. De acteur was bij het grote publiek het meest bekend van zijn rol als Albus Dumbledore in zes Harry Potter-films. Gambon nam de rol na twee films over van acteur Richard Harris, toen deze onverwacht overleed.

5 uur geleden