Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-vrouwenquotum voor bedrijven stelt Nederlands doel scherper

EU-vrouwenquotum voor bedrijven stelt Nederlands doel scherper

STRAATSBURG (ANP) - Er komt een Europees vrouwenquotum voor de top van het bedrijfsleven dat het Nederlandse nog aanscherpt. Van de raden van commissarissen van beursgenoteerde bedrijven moet straks 40 procent vrouw zijn. Of ten minste 33 procent van de commissarissen én de leden van de raad van bestuur, hebben onderhandelaars van de EU-landen en het Europees Parlement afgesproken. Bedrijven die dat niet halen, moeten vrezen voor strafmaatregelen.

Het principe-akkoord, dat nog wel de goedkeuring van het voltallige parlement en de lidstaten vergt, moet het glazen plafond in het bedrijfsleven doorbreken. De regels werden jarenlang tegengehouden door landen als Duitsland en Nederland. Maar Nederland ging zelf enige tijd geleden al om: sinds de jaarwisseling moet een van elke drie commissarissen van grote bedrijven vrouw zijn.

Het quotum gaat niet alleen voor vrouwen gelden, maar ook voor mannen als juist zij ondervertegenwoordigd zijn. Maar dat is een stuk zeldzamer. Afgelopen najaar was nog maar amper drie van de tien bestuurders van grote bedrijven in de Europese Unie vrouw, en in bijvoorbeeld Cyprus nauwelijks een op de twaalf. Nog lang niet alle EU-landen hebben regels opgesteld om dat aandeel te vergroten.

Boetes

De nieuwe regels moeten over twee jaar ingaan. Nederland krijgt twee jaar langer de tijd om het doel te halen, omdat het zelf al aan de slag was en inmiddels ook al een eind op streek.

Bedrijven die niet meewerken hangt straf boven het hoofd. De lidstaat in kwestie kan bijvoorbeeld boetes opleggen of de benoeming van een man blokkeren tot er genoeg vrouwen zijn gevonden.

Voorvechters als PvdA-Europarlementariër Lara Wolters, die namens het parlement onderhandelde, hopen dat er eindelijk meer vrouwen in de bestuurskamer belanden wanneer er meer vrouwelijke commissarissen komen. Zij zijn minder geneigd om weer een man te kiezen, en de mannen om hen heen wennen eraan en verbreden hun blik, denken ze. Hard nodig, en niet alleen omdat dat eerlijker is, zegt Wolters. "We weten dat meer diversiteit in bestuurskamers bijdraagt tot betere besluitvorming en resultaten."

Meer uit Financieel

Amerikaanse steden klagen Hyundai en Kia aan om autodiefstallen

ST. LOUIS (ANP/RTR) - Verschillende Amerikaanse steden stappen naar de rechter wegens een groot aantal diefstallen van auto's van de merken Kia en Hyundai. St. Louis, in Missouri, liet maandag weten de twee merken aan te klagen in navolging van Amerikaanse steden als Cleveland, San Diego, Milwaukee, Columbus en Seattle. Sinds op TikTok filmpjes zijn verschenen worden de wagens massaal gehackt en gestolen.

35 minuten geleden
UWV biedt werkgevers oplossingen voor ‘zeer krappe' arbeidsmarkt

AMSTERDAM (ANP) - Ondanks een lichte daling van het aantal vacatures was de arbeidsmarkt eind vorig jaar "zeer krap". Dat meldt uitkeringsinstantie UWV, die verwacht dat bedrijven ook dit jaar nog moeite zullen hebben met het werven van nieuw personeel. Daarom heeft het UWV een aantal mogelijke oplossingen in kaart gebracht waar werkgevers mee aan de slag kunnen.

44 minuten geleden
Nederlanders geven 11 miljard euro uit aan verduurzamen huis

DEN BOSCH (ANP) - Nederlanders hebben vorig jaar 11,3 miljard euro uitgegeven aan het verduurzamen van hun huis, meer dan het jaar daarvoor. Volgens marktonderzoeksbureau Multiscope willen huishoudens energiekosten besparen, vooral mensen in een huis met een laag energielabel. Bijvoorbeeld door zonnepanelen te plaatsen of hun woning te isoleren.

1 uur geleden
Meer patenten aangevraagd vanwege behoefte aan duurzame energie

RIJSWIJK (ANP) - Organisaties over de hele wereld vroegen afgelopen jaar meer patenten aan. Het gaat om het eigendomsrecht op de uitvinding van een nieuw product of proces. De stijging is te danken aan nieuwe technologieën die worden ontwikkeld om de verschuiving naar duurzame energiebronnen zoals waterstof mogelijk te maken, meldt het Europees Octrooibureau (EOB), de organisatie die octrooiaanvragen afhandelt.

7 uur geleden
Bankensector omhoog op overwegend groen Wall Street

NEW YORK (ANP) - De banken stonden maandag bij de winnaars op een overwegend groen gekleurd Wall Street. Beleggers in New York reageerden positief op het bericht dat First Citizens Bank alle banktegoeden en leningen van het omgevallen Silicon Valley Bank (SVB) overneemt. First Citizens werd daarop beloond met een koerssprong van bijna 54 procent. In het kielzog gingen ook andere Amerikaanse banken omhoog.

8 uur geleden
British Airways vermindert vluchten Heathrow met Pasen om staking

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse luchtvaartmaatschappij British Airways gaat het aantal vluchten op de grote Londense luchthaven Heathrow tijdens Pasen verminderen vanwege een staking van grondpersoneel op het vliegveld. Meer dan 1400 beveiligers op Heathrow willen volgens de vakbond Unite vanaf 31 maart het werk voor tien dagen neerleggen om hoger loon te eisen, waardoor ook het drukke paasweekend geraakt zou worden.

10 uur geleden
Toezichthouder VS spant zaak aan tegen grote cryptobeurs Binance

WASHINGTON (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De Amerikaanse financiële toezichthouder Commodity Futures Trading Commission (CFTC) spant een rechtszaak aan tegen 's werelds grootste handelsplatform voor cryptomunten Binance en zijn medeoprichter en topman Changpeng Zhao. Volgens de CFTC heeft Binance jarenlang meerdere regels geschonden.

11 uur geleden