Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU voert strijd tegen kanker op

EU voert strijd tegen kanker op

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie voert de strijd tegen kanker op. Jaarlijks overlijden 1,3 miljoen mensen in de EU aan kanker en worden 3,5 miljoen nieuwe patiënten geregistreerd. Volgens de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, die op 13-jarige leeftijd haar twee jaar jongere zusje aan kanker verloor, kan er individueel, op nationaal en op Europees niveau veel meer worden gedaan.

De Duitse zei dat bij de lancering in het Europees Parlement van een Europabrede consultatieronde met artsen, patiënten, wetenschappers, politieke leiders en organisaties die de bouwstenen moeten aanleveren voor een nieuw Europees actieplan tegen kanker. Het oude dateert van dertig jaar geleden. Het is dinsdag Wereld Kanker Dag.

"Iedereen heeft een vriend, collega of een familielid die hier doorheen is gegaan. Iedereen heeft hetzelfde gevoel van verdriet en hulpeloosheid", aldus Von der Leyen. "We hebben niet alle antwoorden maar samen kunnen we bepalen waar we op moeten focussen en hoe we een grotere impact kunnen bereiken."

Voorlichting

Het draait volgens haar om vier hoofdzaken: preventie, onderzoek, vroege diagnose en vaccinaties, en gelijke toegang tot medische zorg in de EU. "De wetenschap stelt dat 40 procent van de kankergevallen kan worden voorkomen. Toch gaat gemiddeld slechts 3 procent van de begrotingen voor volksgezondheid naar preventie." Zo hebben zeven lidstaten geen landelijk programma voor het opsporen van darmkanker.

Ook voorlichting over een gezonde levensstijl, meer investeringen in moderne technologieën om kanker op te sporen en te bestrijden, betere uitwisseling van wetenschappelijke data en 100 procent vaccinatie in de EU tegen baarmoederhalskanker staan op haar verlanglijst.

Meer uit Gezond

Zorginstituut: codeïne alleen nog vergoeden bij ernstige diarree

DIEMEN (ANP) - Het Zorginstituut Nederland vindt dat het medicijn codeïne alleen nog via het basispakket moet worden vergoed bij ernstige diarree die minstens twee weken duurt of die vaak terugkeert. "Codeïne hoort niet langer in het basispakket thuis voor de verlichting van hoest, pijn of kortdurende diarree", concludeert het. Als we de vergoeding voor toepassing bij die ongemakken schrappen, kunnen we zo'n 11 miljoen euro per jaar overhouden voor andere zorg.

17 uur geleden
Partijen willen dat ACM private investeerders in zorg kan stoppen

DEN HAAG (ANP) - Om te voorkomen dat de kwaliteit van de zorg achteruit gaat door de komst van private investeerders (private equity), willen GroenLinks-PvdA en NSC de Autoriteit Consument en Markt (ACM) meer macht geven om ongewenste overnames tegen te kunnen houden.

20 uur geleden
Rapport: bloedschandaal in VK met 3000 doden was te voorkomen

LONDEN (ANP/RTR) - Een schandaal omtrent besmet bloed in de jaren zeventig en tachtig in het Verenigd Koninkrijk was de schuld van artsen en een reeks regeringen. Mede door hun fouten en nalatigheden liepen duizenden mensen hepatitis of HIV op, wat leidde tot zo'n 3000 doden. Dat blijkt uit een openbaar onderzoek.

1 dag geleden
Onderzoek: veel artsen hebben te maken met medische desinformatie

UTRECHT (ANP) - Medische desinformatie is een "veelvoorkomend fenomeen" in de spreekkamers van Nederlandse artsen. Dat meldt artsenfederatie KNMG op basis van eigen onderzoek in samenwerking met de NOS onder bijna zevenhonderd dokters. De meest voorkomende onderwerpen van desinformatie zijn volgens de artsen vaccinaties, medicatie, voedingssupplementen, allergieën en anticonceptie. De medische desinformatie wordt voornamelijk verspreid via sociale media.

1 dag geleden
Meningokokken onder bedevaartgangers Saudi-Arabië

SOLNA (ANP) - Zeker twaalf mensen die onlangs voor een islamitische bedevaart in Saudi-Arabië zijn geweest, bleken na terugkeer meningokokken te hebben. Dat is een gevaarlijke bacterie die hersenvliesontsteking kan veroorzaken. Het gaat om vijf mensen uit de Verenigde Staten, vier uit Frankrijk en drie uit het Verenigd Koninkrijk.

4 dagen geleden
Niet-gecontracteerde zorg wordt duurder voor patiënt

DEN HAAG (ANP) - De vergoedingen voor diensten van een zorgverlener waarmee de zorgverzekeraar geen contract heeft, worden verlaagd. Een wetsvoorstel van demissionair zorgminister Conny Helder dat dit moet regelen, is vrijdag naar de Tweede Kamer gestuurd. Met deze maatregel wil de minister verzekerden stimuleren om gebruik te maken van gecontracteerde zorg en zorgaanbieders aanmoedigen om contracten te sluiten met zorgverzekeraars.

4 dagen geleden
Van Ooijen: plannen coalitie 'complete kaalslag' voor preventie

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) noemt de plannen van de nieuwe coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB op het gebied van preventie "een complete kaalslag". Bij de inloop van de ministerraad rekent hij voor dat op dit beleidsterrein ongeveer "al het budget wordt weggesneden".

4 dagen geleden