Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU voert jaar na verkiezingen Belarus druk op Loekasjenko op

EU voert jaar na verkiezingen Belarus druk op Loekasjenko op

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie stelt het Oost-Europese Belarus nieuwe sancties in het vooruitzicht. EU-buitenlandchef Josep Borrell zei een jaar na de omstreden presidentsverkiezingen dat het regime van Aleksandr Loekasjenko "op flagrante wijze zijn internationale verplichtingen blijft negeren".

Borrell noemde daar in een verklaring een aantal voorbeelden van, zoals de gedwongen landing in Minsk van een Ryanair-vlucht met een Belarussische dissident en het "inzetten van kwetsbare migranten voor politieke doeleinden". Europese landen denken dat Belarus grote aantallen asielzoekers de grens met de EU laat oversteken om druk uit te oefenen.

De Poolse grensbewaking maakte vrijdag bekend dat in twee dagen tijd 133 migranten zijn tegengehouden aan de grens met Belarus. "In vergelijking met 122 in het complete afgelopen jaar", zei een woordvoerder toen. Ook Litouwen zag de migratie fors toenemen en verwijt het regime van Loekasjenko dat het asielzoekers laat invliegen om ze vervolgens naar de EU te sturen.

Aanvullende maatregelen

De relatie tussen de EU en Wit-Rusland, dat ook wel de laatste dictatuur van Europa wordt genoemd, is het afgelopen jaar flink verslechterd. De 66-jarige Loekasjenko heerst al ruim een kwart eeuw over Belarus en won ook de verkiezingen op zondag 9 augustus 2020. De EU ziet die stembusgang als fraudeleus en ook veel inwoners van Belarus denken dat is gesjoemeld. De veiligheidstroepen van Loekasjenko traden hard op tegen demonstrerende burgers die de verkiezingsuitslag niet accepteerden.

De EU had na de verkiezingen al strafmaatregelen genomen en staat volgens Borrell klaar om "aanvullende maatregelen" te overwegen. Hij benadrukte dat de huidige sancties pas van tafel gaan als Belarus de democratie en rechtsstaat respecteert. De buitenlandchef eiste dat dat "ruim 600 politieke gevangenen" worden vrijgelaten en dat de weg wordt vrijgemaakt voor eerlijke verkiezingen, waar internationale toezichthouders bij aanwezig zijn.

Borrell dreigde niet alleen met sancties, hij stelde ook Europese hulp in het vooruitzicht als Belarus besluit te democratiseren. Brussel zal dan helpen bij het stabiliseren van de economie van het land en het hervormen van de instellingen, beloofde de diplomaat. Dat zou dan moeten leiden tot meer werkgelegenheid en een hogere levensstandaard in het land.

Meer uit Buitenland

Hamas: twee Russen vrijgelaten op verzoek van president Poetin

GAZA-STAD (ANP/AFP/DPA) - Hamas heeft naar eigen zeggen twee Russische vrouwen vrijgelaten die werden vastgehouden als gijzelaar. Dat gebeurde op aandringen van de Russische regering, aldus de gewapende tak van Hamas, de Al Qassambrigades.

5 minuten geleden
Franse justitieminister vrijgesproken van belangenverstrengeling

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse minister van Justitie Éric Dupond-Moretti heeft zich niet schuldig gemaakt aan een belangenverstrengeling. De politicus moest voor een speciaal hof verschijnen omdat hij mogelijk zijn functie misbruikt heeft om tegenstanders uit zijn tijd als advocaat terug te pakken. Dat zogenoemde Hof van Justitie van de Republiek (CJR) heeft geoordeeld dat daar geen sprake van is.

20 minuten geleden
NAVO-chef: Russische raketten klaar om Oekraïne in kou te zetten

BRUSSEL (ANP) - Rusland heeft een groot aantal raketten verzameld om Oekraïne komende winter "in het donker en in de kou" te zetten, waarschuwt NAVO-chef Jens Stoltenberg. Maar voor moedeloosheid is volgens Stoltenberg geen plaats. Bondgenoten helpen Oekraïne het luchtruim te verdedigen en Rusland zelf incasseert ook klap op klap.

39 minuten geleden
Hamas: jongste gijzelaar en gezinsleden dood door aanval Israël

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Hamas maakt melding van het overlijden van drie gijzelaars door een eerder bombardement van Israël op de Gazastrook. Het zou gaan om de tien maanden oude baby Kfir Bibas, de jongste gijzelaar, zijn 4-jarige broer en hun moeder. Israël laat weten onderzoek te doen naar deze informatie.

49 minuten geleden
Rusland loopt plek in belangrijke raad van de OPCW mis

DEN HAAG (ANP) - Rusland is een belangrijke stem in de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) kwijtgeraakt. Het land kreeg te weinig steun voor een zetel in de zogenoemde Uitvoerende Raad, die verantwoordelijk is voor een belangrijk deel van de werkzaamheden van de organisatie.

1 uur geleden
Autoriteiten Westoever: twee kinderen gedood door leger Israël

RAMALLAH (ANP/RTR) - Twee Palestijnse kinderen zijn op de Westelijke Jordaanoever gedood door het Israëlische leger, zegt het lokale ministerie van Gezondheid. Er wordt gemeld dat een 8-jarige jongen in zijn hoofd is geschoten en een 15-jarige in de borst.

2 uur geleden
Washington voert druk op Israël op voor langer bestand

WASHINGTON/BRUSSEL (ANP/DPA) - De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken bezoekt naar verluidt donderdag Israël om aan te dringen op een langer bestand in de Gazastrook. Hij zei woensdag in Brussel dat de wapenstilstand "gijzelaars bij hun geliefden thuisbrengt" en hulpverlening aan de Gazastrook mogelijk maakt. Volgens Blinken wil Israël ook dat met een langer bestand meer gijzelaars terugkomen. Blinken bezoekt de komende dagen ook de Westelijke Jordaanoever.

2 uur geleden