
EU voert jaar na verkiezingen Belarus druk op Loekasjenko op
BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie stelt het Oost-Europese Belarus nieuwe sancties in het vooruitzicht. EU-buitenlandchef Josep Borrell zei een jaar na de omstreden presidentsverkiezingen dat het regime van Aleksandr Loekasjenko "op flagrante wijze zijn internationale verplichtingen blijft negeren".
Borrell noemde daar in een verklaring een aantal voorbeelden van, zoals de gedwongen landing in Minsk van een Ryanair-vlucht met een Belarussische dissident en het "inzetten van kwetsbare migranten voor politieke doeleinden". Europese landen denken dat Belarus grote aantallen asielzoekers de grens met de EU laat oversteken om druk uit te oefenen.
De Poolse grensbewaking maakte vrijdag bekend dat in twee dagen tijd 133 migranten zijn tegengehouden aan de grens met Belarus. "In vergelijking met 122 in het complete afgelopen jaar", zei een woordvoerder toen. Ook Litouwen zag de migratie fors toenemen en verwijt het regime van Loekasjenko dat het asielzoekers laat invliegen om ze vervolgens naar de EU te sturen.
Aanvullende maatregelen
De relatie tussen de EU en Wit-Rusland, dat ook wel de laatste dictatuur van Europa wordt genoemd, is het afgelopen jaar flink verslechterd. De 66-jarige Loekasjenko heerst al ruim een kwart eeuw over Belarus en won ook de verkiezingen op zondag 9 augustus 2020. De EU ziet die stembusgang als fraudeleus en ook veel inwoners van Belarus denken dat is gesjoemeld. De veiligheidstroepen van Loekasjenko traden hard op tegen demonstrerende burgers die de verkiezingsuitslag niet accepteerden.
De EU had na de verkiezingen al strafmaatregelen genomen en staat volgens Borrell klaar om "aanvullende maatregelen" te overwegen. Hij benadrukte dat de huidige sancties pas van tafel gaan als Belarus de democratie en rechtsstaat respecteert. De buitenlandchef eiste dat dat "ruim 600 politieke gevangenen" worden vrijgelaten en dat de weg wordt vrijgemaakt voor eerlijke verkiezingen, waar internationale toezichthouders bij aanwezig zijn.
Borrell dreigde niet alleen met sancties, hij stelde ook Europese hulp in het vooruitzicht als Belarus besluit te democratiseren. Brussel zal dan helpen bij het stabiliseren van de economie van het land en het hervormen van de instellingen, beloofde de diplomaat. Dat zou dan moeten leiden tot meer werkgelegenheid en een hogere levensstandaard in het land.
Meer uit Buitenland
MOSKOU (ANP) - Rusland heeft drones getoond tijdens de militaire parade in Moskou, ter ere van de Dag van de Overwinning. Het is volgens Russische staatsmedia voor het eerst dat dergelijke technologie op deze manier is gepresenteerd.
22 minuten geledenMOSKOU (ANP/AFP) - Rusland viert dat tachtig jaar geleden nazi-Duitsland werd verslagen in de Tweede Wereldoorlog. Net als voorgaande jaren vindt de grootste militaire parade plaats in Moskou. Die optocht is inmiddels bezig in het bijzijn van president Vladimir Poetin en buitenlandse leiders.
1 uur geledenKYIV (ANP/RTR/AFP) - De Oekraïense veiligheidsdienst zegt een spionnennetwerk te hebben ontmanteld dat werd aangestuurd door de Hongaarse staat, een lidstaat van de Europese Unie. De geheim agenten zouden in het zuidwesten van het land informatie hebben verzameld over de Oekraïense defensie.
1 uur geledenROME (ANP) - SNAP, een organisatie voor slachtoffers van seksueel misbruik in de kerk, heeft "bezorgd" gereageerd op de benoeming van Robert Prevost als paus. Volgens de organisatie heeft Prevost, die nu de naam Leo XIV heeft aangenomen, te slap opgetreden tegen misbruik.
2 uur geledenKYIV (ANP/RTR) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft donderdag gezegd dat hij de Amerikaanse president Donald Trump in een telefoongesprek had verteld dat een staakt-het-vuren van dertig dagen een "echte indicator" zou zijn voor een beweging in de richting van vrede met Rusland. Zelensky zei ook dat Kyiv bereid was dit bestand onmiddellijk in te voeren.
6 uur geledenQUITO (ANP/AFP) - De Ecuadoraanse president Daniel Noboa heeft donderdag verteld dat hij hulp had gezocht bij Israël en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) om de drugskartels te bestrijden die het Zuid-Amerikaanse land terroriseren.
6 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse minister van Defensie Pete Hegseth heeft interne instructies aan het Pentagon gegeven om uiterlijk 6 juni te beginnen met het ontslaan van transgender militairen die niet zelf besluiten te vertrekken. Dat blijkt uit een memo dat persbureau Reuters heeft ingezien.
11 uur geleden