Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU verklaart gezant Venezuela tot persona non grata

EU verklaart gezant Venezuela tot persona non grata

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie heeft te midden van een oplopende ruzie met Venezuela de gezant van dat land tot ongewenst persoon verklaard. De zet vanuit Brussel is een vergelding voor de uitzetting van de EU-ambassadeur in Caracas woensdag. Venezuela reageerde daarmee op sancties die door Brussel waren opgelegd aan het autoritaire regime van president Nicolás Maduro.

Het ongewenst verklaren van de Venezolaanse gezant in Brussel was voorgesteld door EU-buitenlandchef Josep Borrell en kon op steun van de lidstaten rekenen, staat in een verklaring. "Dit is een reactie op het besluit van de Venezolaanse regering om het hoofd van de EU-delegatie in Venezuela tot persona non grata te verklaren", stond er ook in. "De EU beschouwt dit als volkomen onterecht en in strijd met het doel van de EU om de betrekkingen te verbeteren en samenwerkingen aan te gaan met andere landen."

Op woensdag maakte de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken Jorge Arreaza bekend dat de EU-ambassadeur het land in 72 uur moest hebben verlaten. Die mededeling kwam twee dagen nadat de Europese ministers van Buitenlandse Zaken het eens waren geworden over sancties tegen 19 Venezolaanse functionarissen wegens "het ondermijnen van de democratie".

De Europese sancties tegen Venezuela werden uitgebreid naar aanleiding van de parlementsverkiezingen in december, die door president Maduro werden gewonnen na een boycot door de oppositie. Tot de omstreden verkiezingen had de oppositie formeel de meerderheid in het parlement, hoewel dat door Maduro terzijde was geschoven. Oppositieleider Juan Guaidó wordt onder meer door de EU en de Verenigde Staten beschouwd als het legitieme staatshoofd van het door economische crisis geplaagde Zuid-Amerikaanse land.

Meer uit Buitenland

NAVO-landen komen met meer luchtafweersystemen voor Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - Verscheidene NAVO-landen hebben "concrete bijdragen" toegezegd voor de luchtafweer van Oekraïne, heeft NAVO-chef Jens Stoltenberg gezegd, na afloop van een bijeenkomst van NAVO-ministers van Defensie en de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.

19 minuten geleden
Fors meer misdrijven door rechts-extremisten in Duitsland

BERLIJN (ANP/DPA) - Het aantal extreemrechts gemotiveerde misdrijven in Duitsland is vorig jaar aanzienlijk gestegen. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn 28.945 van dergelijke misdrijven geregistreerd, ruim 5400 meer dan in 2022.

36 minuten geleden
In Nederland gezochte Belgische drugscrimineel opgepakt in Berlijn

BERLIJN (ANP) - Een Belgische topcrimineel die ook in Nederland werd gezocht is opgepakt in Berlijn. De 48-jarige man stond hoog op de opsporingslijst van Europol.

1 uur geleden
Polen arresteert ook opdrachtgever aanval op bondgenoot Navalny

WARSCHAU (ANP/RTR/AFP) - Polen heeft een Belarus gearresteerd die ervan verdacht wordt opdracht te hebben gegeven voor een aanval op een bondgenoot van de overleden Russische oppositieleider Aleksej Navalny. Dat heeft de Poolse premier Donald Tusk gemeld op X.

1 uur geleden
Biden zou nog meer wapens aan Israël willen leveren

NEW YORK (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De regering van de Amerikaanse president Joe Biden is volgens bronnen van de Wall Street Journal van plan extra wapens ter waarde van een miljard dollar (939 miljoen euro) aan Israël te leveren. Het gaat onder meer om extra munitie voor tanks, gevechtsvoertuigen en mortiergranaten. Volgens functionarissen die de krant sprak gaat het om een wapenleverantie bovenop de militaire miljardenhulp die nu in het Congres (parlement) ter goedkeuring ligt. Het grootste deel van de extra militaire hulp bestaat volgens de bronnen van de krant uit standaard tankmunitie.

1 uur geleden
Media: man dreigt met explosie in consulaat Iran in Parijs

PARIJS (ANP) - Een man is vrijdag het Iraanse consulaat in Parijs binnengedrongen en heeft volgens media gedreigd zichzelf op te blazen. Hij leek een bomvest aan te hebben en zei wraak te zoeken voor de dood van iemand. De politie heeft het gebied onmiddellijk afgezet en speciale eenheden zijn naar binnen gegaan en hebben de man overmeesterd, meldde nieuwszender BFMTV. Hij bleek geen explosieven bij zich te hebben.

3 uur geleden
EU vaardigt sancties uit tegen kolonisten Westoever

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie legt voor het eerst sancties op aan Israëlische kolonisten om gewelddadigheden tegen Palestijnen.

3 uur geleden