Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU verklaart gezant Venezuela tot persona non grata

EU verklaart gezant Venezuela tot persona non grata

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie heeft te midden van een oplopende ruzie met Venezuela de gezant van dat land tot ongewenst persoon verklaard. De zet vanuit Brussel is een vergelding voor de uitzetting van de EU-ambassadeur in Caracas woensdag. Venezuela reageerde daarmee op sancties die door Brussel waren opgelegd aan het autoritaire regime van president Nicolás Maduro.

Het ongewenst verklaren van de Venezolaanse gezant in Brussel was voorgesteld door EU-buitenlandchef Josep Borrell en kon op steun van de lidstaten rekenen, staat in een verklaring. "Dit is een reactie op het besluit van de Venezolaanse regering om het hoofd van de EU-delegatie in Venezuela tot persona non grata te verklaren", stond er ook in. "De EU beschouwt dit als volkomen onterecht en in strijd met het doel van de EU om de betrekkingen te verbeteren en samenwerkingen aan te gaan met andere landen."

Op woensdag maakte de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken Jorge Arreaza bekend dat de EU-ambassadeur het land in 72 uur moest hebben verlaten. Die mededeling kwam twee dagen nadat de Europese ministers van Buitenlandse Zaken het eens waren geworden over sancties tegen 19 Venezolaanse functionarissen wegens "het ondermijnen van de democratie".

De Europese sancties tegen Venezuela werden uitgebreid naar aanleiding van de parlementsverkiezingen in december, die door president Maduro werden gewonnen na een boycot door de oppositie. Tot de omstreden verkiezingen had de oppositie formeel de meerderheid in het parlement, hoewel dat door Maduro terzijde was geschoven. Oppositieleider Juan Guaidó wordt onder meer door de EU en de Verenigde Staten beschouwd als het legitieme staatshoofd van het door economische crisis geplaagde Zuid-Amerikaanse land.

Meer uit Buitenland

Roep om nieuw onderzoek bij herdenking verdwenen vlucht MH370

KUALA LUMPUR (ANP/AFP) - Nabestaanden van passagiers van een verdwenen vliegtuig van Malaysia Airlines zijn ongeveer tien jaar na de ramp bijeengekomen in Maleisië. Daar klonk de roep om een nieuw onderzoek naar de verdwijning van vlucht MH370.

26 minuten geleden
Lancering nieuwe ISS-bemanning uitgesteld om slecht weer

CAPE CANAVERAL (ANP) - De lancering van de nieuwe bemanning naar het internationale ruimtestation ISS is met een dag uitgesteld. De drie Amerikanen en een Rus zouden zondagochtend vertrekken, maar door de weersomstandigheden wordt dat maandagochtend, heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA via X bekendgemaakt.

3 uur geleden
Sneeuwstorm teistert Californië en Nevada in VS

SACRAMENTO (ANP) - Een enorme sneeuwstorm raast over delen van de Amerikaanse staten Californië en Nevada. Tienduizenden mensen zitten zonder stroom, belangrijke wegen zijn afgesloten en skigebieden op slot gedraaid. In de bergachtige regio van de Sierra Nevada worden windstoten gemeten van ruim 300 kilometer per uur, melden Amerikaanse media.

5 uur geleden
Israël voert weer aanvallen uit op Hezbollah in Libanon

TEL AVIV/BEIROET (ANP) - Het Israëlische leger heeft opnieuw stellingen van Hezbollah in Zuid-Libanon aangevallen. Vliegtuigen hebben twee militaire installaties van de door Iran gesteunde militie bestookt, meldt het Israëlische leger zaterdagavond. De afgelopen 48 uur zouden "in totaal tien terroristen" zijn gedood, onder wie een commandant, meldt een legerwoordvoerder.

7 uur geleden
Trump wint ook voorverkiezingen in Idaho en Missouri

WASHINGTON (ANP) - Donald Trump heeft de Republikeinse voorverkiezingen in de Amerikaanse staten Idaho en Missouri gewonnen, meldt peilingbureau Edison Research. Eerder zaterdag schaarde een ruime meerderheid van de stemgerechtigden bij de partijconventie van de Republikeinen in Michigan zich ook al achter de oud-president.

7 uur geleden
Ruim 8 ton cocaïne onderschept bij Franse Antillen

FORT-DE-FRANCE (ANP/AFP) - Bij de Franse Antillen is in totaal 8,3 ton cocaïne in beslag genomen. Zeventien mensen zijn aangehouden tijdens verschillende operaties die tussen 22 en 29 februari op zee werden uitgevoerd, heeft het Openbaar Ministerie in Martinique zaterdag bekendgemaakt. De verdachten zijn een Rus, twee Britten, een Zuid-Afrikaan, Colombianen, Venezolanen en Spanjaarden.

9 uur geleden
Republikeinse partijconventie Michigan schaart zich achter Trump

GRAND RAPIDS (ANP/RTR) - De stemgerechtigden bij de partijconventie van de Republikeinen in de Amerikaanse staat Michigan, die voor een belangrijk deel hun presidentskandidaat aanwijzen, hebben zich zaterdag met ruime meerderheid achter Donald Trump geschaard. Eerder deze week kreeg Trump bij de voorverkiezing in alle districten in Michigan ook al de voorkeur boven Nikki Haley, die amper nog een serieuze concurrent voor hem is.

10 uur geleden