
EU 'verkiest overleg' met China maar heeft niet eeuwig geduld
BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie zal niet eeuwig accepteren dat China veel meer exporteert naar de EU dan het daaruit importeert, waarschuwt EU-kopstuk Ursula von der Leyen. Aan de vooravond van een bezoek aan China wijst ze erop dat "we instrumenten hebben om onze markt te beschermen", al "geven we de voorkeur aan onderhandelde oplossingen".
De voorzitter van de Europese Commissie en haar collega Charles Michel van de raad van EU-regeringsleiders doen donderdag China aan voor een top met de Chinese president Xi Jinping. China en de EU botsen de laatste jaren steeds vaker. Europa verwijt de opkomende wereldmacht, die steeds meer op zijn strepen staat, onder meer het bevoordelen van zijn eigen bedrijfsleven. Doordat Beijing bijvoorbeeld Chinese bedrijven subsidieert en Europese bedrijven buiten houdt, heeft de EU een groot handelstekort. De import uit China is driemaal zo groot als de export naar het land.
De Europese Commissie heeft geleerd van de verloren concurrentiestrijd van de Europese zonnepanelenindustrie met China, stelt Von der Leyen in een interview met de European Newsroom, waarin het ANP en andere persbureaus samenwerken. "We zijn nu veel duidelijker" en de Europese regelgeving is "verbeterd". De EU was altijd groot voorvechter van vrijhandel, maar heeft zich de afgelopen tijd wapens aangemeten om haar economie te beschermen.
Keuzes
"Dit is een top van keuzes", zegt Von der Leyen vooruitblikkend op de ontmoeting met Xi. "Er zijn meerdere positieve keuzes die kunnen worden gemaakt om de situatie te verbeteren en de eerlijkheid in de handelsrelatie te vergroten. Het is ook in China's belang om zorgvuldig naar deze keuzes te kijken. Europese leiders zullen een disbalans in de handelsrelatie op den duur niet dulden."
De verwachtingen van de EU-China-top zijn de afgelopen tijd fors getemperd.
Meer uit Buitenland
ANKARA (ANP/RTR/AFP) - De Koerdische militante beweging PKK heeft "historische besluiten" genomen tijdens een congres eerder deze week in Irak, zei de beweging tegen het Koerdische persagentschap ANF. Het congres werd gehouden na een oproep van PKK-leider Abdullah Öcalan om de wapens neer te leggen en de beweging zelfs te ontbinden.
25 minuten geledenLVIV (ANP) - De Russische trojka, president Vladimir Poetin, de premier en de minister van Buitenlandse Zaken, kunnen alleen worden vervolgd voor hun rol in de oorlog tegen Oekraïne als ze niet meer in functie zijn. Dat is een van de afspraken die voor het 'agressietribunaal' voor de hoofdverantwoordelijken van de Russische invasie in Oekraïne zijn vastgelegd. Vrijdagmiddag zijn in de Oekraïense stad Lviv officieel de statuten van dat onafhankelijke, internationale tribunaal bekrachtigd, met het zetten van handtekeningen door EU-buitenlandchef Kaja Kallas en de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Andri Sybiha.
27 minuten geledenBOEDAPEST (ANP/RTR/AFP) - De Hongaarse buitenlandminister Péter Szijjártó spreekt van propaganda na beschuldigingen over een Hongaars spionnennetwerk in Oekraïne. De veiligheidsdienst in dat land zei een spionnennetwerk te hebben ontmanteld dat werd gerund door de Hongaarse staat.
46 minuten geledenISLAMABAD (ANP/AFP) - Het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken stelt dat India "twee kernmachten dichter bij een groot conflict" brengt. De spanningen tussen de landen, die allebei over nucleaire wapens beschikken, zijn de afgelopen weken opgelopen tot het hoogste niveau in jaren.
1 uur geledenNEWCASTLE (ANP) - In Noord-Engeland zijn twee mannen schuldig bevonden aan het omkappen van een beroemde boom, meldt de BBC. Het vellen van de 'Sycamore Gap Tree' leidde twee jaar geleden tot veel woede en verdriet.
1 uur geledenVATICAANSTAD (ANP/RTR) - De nieuwe paus Leo heeft in de Sixtijnse Kapel zijn eerste mis gehouden. Hij ging voor in het gebed voor alle kardinalen, die hem donderdag in diezelfde zaal kozen als leider van de Rooms-Katholieke Kerk.
1 uur geledenOSLO (ANP) - Ook de Verenigde Staten vinden nu dat er een staakt-het-vuren moet komen voordat het overleg over het beëindigen van de oorlog van Rusland tegen Oekraïne verder kan, zeggen Noord-Europese leiders. Bovendien zouden de VS volgens hen bereid zijn tot sancties als Moskou niet instemt met een staakt-het-vuren. Oekraïne zegt al langer dat er pas te onderhandelen valt als Rusland akkoord gaat met het Amerikaanse plan voor een bestand van dertig dagen.
2 uur geleden