Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU 'verkiest overleg' met China maar heeft niet eeuwig geduld

EU 'verkiest overleg' met China maar heeft niet eeuwig geduld

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie zal niet eeuwig accepteren dat China veel meer exporteert naar de EU dan het daaruit importeert, waarschuwt EU-kopstuk Ursula von der Leyen. Aan de vooravond van een bezoek aan China wijst ze erop dat "we instrumenten hebben om onze markt te beschermen", al "geven we de voorkeur aan onderhandelde oplossingen".

De voorzitter van de Europese Commissie en haar collega Charles Michel van de raad van EU-regeringsleiders doen donderdag China aan voor een top met de Chinese president Xi Jinping. China en de EU botsen de laatste jaren steeds vaker. Europa verwijt de opkomende wereldmacht, die steeds meer op zijn strepen staat, onder meer het bevoordelen van zijn eigen bedrijfsleven. Doordat Beijing bijvoorbeeld Chinese bedrijven subsidieert en Europese bedrijven buiten houdt, heeft de EU een groot handelstekort. De import uit China is driemaal zo groot als de export naar het land.

De Europese Commissie heeft geleerd van de verloren concurrentiestrijd van de Europese zonnepanelenindustrie met China, stelt Von der Leyen in een interview met de European Newsroom, waarin het ANP en andere persbureaus samenwerken. "We zijn nu veel duidelijker" en de Europese regelgeving is "verbeterd". De EU was altijd groot voorvechter van vrijhandel, maar heeft zich de afgelopen tijd wapens aangemeten om haar economie te beschermen.

Keuzes

"Dit is een top van keuzes", zegt Von der Leyen vooruitblikkend op de ontmoeting met Xi. "Er zijn meerdere positieve keuzes die kunnen worden gemaakt om de situatie te verbeteren en de eerlijkheid in de handelsrelatie te vergroten. Het is ook in China's belang om zorgvuldig naar deze keuzes te kijken. Europese leiders zullen een disbalans in de handelsrelatie op den duur niet dulden."

De verwachtingen van de EU-China-top zijn de afgelopen tijd fors getemperd.

Meer uit Buitenland

VS-congreslid Gallagher in Taiwan: meer wapenleveringen nodig

TAIPEI (ANP/RTR) - Het Amerikaanse parlementslid Mike Gallagher, voorzitter van de commissie voor China van het Huis van Afgevaardigden, heeft donderdag in Taipei gezegd dat de Verenigde Staten de levering van wapens aan Taiwan moeten garanderen. De Republikein noemde de huidige achterstand in de door de VS toegezegde wapenleveringen een "groot probleem".

1 uur geleden
Zeker 15 doden na instorten van illegale goudmijn in Venezuela

CARACAS (ANP) - Door het instorten dinsdag van een illegale goudmijn in Venezuela zijn minstens vijftien mensen om het leven gekomen, zo maakte president Nicolás Maduro woensdag (lokale tijd) bekend. In een afgelegen gebied van de Amazone werden talrijke gouddelvers bedolven. Nog eens elf mensen raakten gewond.

3 uur geleden
Moslimgroep VS wil berisping congreslid dat zei: dood ze allemaal

WASHINGTON (ANP) - De Council on American-Islamic Relations (CAIR) heeft de leden van het Amerikaanse congres opgeroepen om het Republikeinse congreslid Andy Ogles te veroordelen. Volgens de CAIR riep Ogles op tot massamoord op de Palestijnen.

5 uur geleden
Door Marx aan Darwin gegeven exemplaar Das Kapital tentoongesteld

LONDEN (ANP) - Een zeldzaam boek dat in 1873 door Karl Marx aan Charles Darwin werd geschonken, keert na een vijf jaar lange restauratie terug naar Darwins huis in Kent. Daar zal het boek, dat de Engelse natuuronderzoeker vermoedelijk nooit heeft uitgelezen, aan het publiek worden tentoongesteld.

5 uur geleden
VN-commissie roept Israël op hulp aan Gaza te vergemakkelijken

GAZA-STAD (ANP) - De VN-commissie die de samenwerking faciliteert tussen humanitaire organisaties van de VN en buiten de VN, heeft Israël opgeroepen zijn "wettelijke verplichting" na te komen om voedsel en medische voorraden aan Gaza te leveren en hulpoperaties te vergemakkelijken.

7 uur geleden
Koning Charles tot tranen toe geroerd door beterschapswensen

LONDEN (ANP) - Koning Charles heeft sinds zijn kankerdiagnose veel kaartjes en berichten gehad. De beterschapswensen hebben de 75-jarige vorst vaak "tot tranen toe geroerd", vertelde hij tijdens een ontmoeting met premier Rishi Sunak op Buckingham Palace.

12 uur geleden
Uitspraak beroepszaak Assange mogelijk pas over enkele weken

LONDEN (ANP/AFP) - Een Brits gerechtshof heeft na twee dagen de hoorzittingen afgesloten over de uitlevering van WikiLeaks-oprichter Julian Assange. De rechters deden niet meteen uitspraak. Dat betekent dat de 52-jarige activist mogelijk pas over enkele weken duidelijkheid krijgt over wat hem te wachten staat.

13 uur geleden