Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU verdeeld over aanpak handelsoverleg met VS

EU verdeeld over aanpak handelsoverleg met VS

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie is in gesprek met de lidstaten over de "beste aanpak" van de (handels)relatie met de Verenigde Staten, zegt een woordvoerder. Het dagelijks bestuur van de Europese Unie heeft nog geen besluit genomen over deelname aan een handelstop volgende week in het Amerikaanse Pittsburgh. Volgens EU-bronnen is de commissie, net als de lidstaten, onderling verdeeld over de te volgen strategie, nu president Joe Biden zonder overleg met de EU een defensiepact met Australië en het Verenigd Koninkrijk heeft gesloten.

Een aantal landen waaronder Nederland zou de openingszitting van de in juni opgezette Handel en Technologie Raad (TTC) gewoon willen laten doorgaan. Vrijdag vergaderen de EU-ambassadeurs over de kwestie, nadat de zaak woensdag van de agenda was verwijderd. Met name Frankrijk is witheet over het afgesloten AUSUK-defensiepact waardoor het EU-land een miljardencontract voor onderzeeboten misliep. De ruzie tussen Frankrijk en de VS is inmiddels gesust, na een gesprek tussen Biden en president Emmanuel Macron. Maar de EU is ook door andere gebeurtenissen, zoals de chaotische terugtrekking uit Afghanistan, geschrokken van het solistische gedrag van Amerika.

De twee economische handelsmachten hadden op een top in Brussel met Biden afgesproken de handels- en investeringsbanden aan te trekken en te onderhandelen over nieuwe regels en standaarden. Daartoe werd de TTC opgericht. De openingszitting staat gepland voor 29 september in Pittsburgh. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken, handelsminister Gina Raimondo en handelsgezant Katherine Tai ontvangen vicevoorzitters Margrethe Vestager (Mededingingszaken) en Valdis Dombrovskis (Handel) van de Europese Commissie.

In de TTC zitten tien werkgroepen waarin onder meer wordt onderhandeld over technologische samenwerking, het moderniseren van standaarden, het screenen van buitenlandse investeringen en exportcontroles. Volgens ingewijden hebben de twee economische grootmachten de afgelopen weken al verscheidene afspraken kunnen maken, en een akkoord bereikt over normen voor kunstmatige intelligentie. Dit zou dan worden bekendgemaakt in Pittsburgh.

Meer uit Financieel

Winst 100-jarige verzekeraar De Goudse gehalveerd

GOUDA (ANP) - De winst van ondernemersverzekeraar De Goudse is in 2023 gehalveerd ten opzichte van het jaar daarvoor. Het familiebedrijf, dat deze maand zijn 100-jarig bestaan viert, kreeg te maken met een toename van het aantal ongevallen met motorrijtuigen, een stijging in arbeidsongeschiktheid bij zzp'ers en meer brandschade.

2 uur geleden
Schiphol Group koopt stikstofrechten voor vliegveld bij Rotterdam

SCHIPHOL (ANP) - Luchthavenexploitant Schiphol Group heeft stikstofrechten van twee boerenbedrijven in Zuid-Holland gekocht voor vliegveld Rotterdam The Hague Airport. Dat bevestigt een woordvoerder na een bericht van de Volkskrant. Het vliegveld bij Rotterdam heeft een natuurvergunning nodig en moet daarvoor voldoende rechten hebben om stikstof uit te stoten.

2 uur geleden
AEX in het rood door oplopende spanningen Midden-Oosten

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging vrijdag omlaag door de oplopende spanningen in het Midden-Oosten. De beurshandel was de hele week al nerveus na de Iraanse aanval met drones en raketten op Israël afgelopen weekend, die grotendeels werd afgeslagen. Israël dreigde daarop terug te zullen slaan en heeft naar verluidt in de nacht van donderdag op vrijdag raketten gelanceerd die een onbekend doel in Iran hebben geraakt.

3 uur geleden
Unilever zwakt duurzaamheidsdoel voor plastic af

LONDEN (ANP) - Voedings- en verzorgingsmiddelenbedrijf Unilever zwakt een aantal duurzaamheidsdoelen af, waaronder de belofte om vanaf volgend jaar het verbruik van nieuw plastic te hebben gehalveerd. Nu mikt het bedrijf achter merken als Axe, Knorr en Dove op een vermindering van het plasticverbruik van 30 procent in 2026.

3 uur geleden
Giorgio Armani (89) staat open voor fusie of beursgang modeconcern

MILAAN (ANP/BLOOMBERG) - Giorgio Armani staat open voor een "fusie of beursgang" van zijn modeconcern, als hij het bedrijf verlaat. De modeontwerper zegt dit in een interview, drie maanden voor zijn negentigste verjaardag.

3 uur geleden
Beurshandel in teken van spanningen in Midden-Oosten

AMSTERDAM (ANP) - De beurshandel in Amsterdam staat vrijdag vooral in het teken van de spanningen in het Midden-Oosten. In Azië doken de aandelenkoersen omlaag na berichten dat Israël in de nacht van donderdag op vrijdag raketten heeft gelanceerd die een onbekend doel in Iran hebben geraakt. Israël heeft officieel nog niet gereageerd op de mogelijke aanval, die van een beperkte omvang lijkt te zijn.

4 uur geleden
Apple verwijdert WhatsApp op bevel van Chinese autoriteiten

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Apple heeft de berichtendiensten WhatsApp en Threads van Meta verwijderd uit zijn Chinese appwinkel. De Chinese autoriteiten hadden daarvoor opdracht gegeven omdat ze een bedreiging zouden vormen voor de nationale veiligheid.

4 uur geleden