Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU veegt kritiek op inperking burgerrechten in Oekraïne van tafel

EU veegt kritiek op inperking burgerrechten in Oekraïne van tafel

BRUSSEL (ANP) - Kritiek op de omgang van de Oekraïense regering met burgerrechten moet voorlopig worden ingeslikt, vindt de buitenlanddienst van de Europese Unie. Het land heeft wel wat anders aan zijn hoofd en critici laten zich al gauw voor het karretje van aanvaller Rusland spannen, zegt een woordvoerder van buitenlandchef Josep Borrell.

De Oekraïense president Zelenski verbood zondag elf Russischgezinde oppositiepartijen, waaronder die van een belangrijke rivaal. Ook gaf hij opdracht alle landelijke tv-zenders gelijk te schakelen met de staatstelevisie. Dat kwam hem te staan op Russische hoon en een enkele gefronste wenkbrauw in het Westen, al bleef dat beperkt tot uiterst linkse en rechtspopulistische hoek.

Maar Oekraïne vecht op het ogenblik om te overleven en verkeert in staat van beleg, zegt de woordvoerder van Borrell, de hoogste diplomaat van de EU. "Ik denk dat het niet helemaal een passend moment is om te praten over sommige rechten en de ontwikkeling van de democratie." Het is nu eerst zaak dat er straks "nog een land over is met mensen die van die rechten kunnen genieten". De regering in Kiev heeft de handen vol "aan het redden van levens van burgers en het afslaan van de brute agressie" van grote buur Rusland. Alles wat zij doet zou in dat teken staan.

Wie Oekraïne afschildert als een land waar de rechten van burgers worden ingeperkt, echoot bovendien Russische propaganda en desinformatie, stelt de woordvoerder. "Er gebeurt niets van dien aard, integendeel." Het is juist "Rusland dat oorlogsmisdaden pleegt en alle vrijheden en rechten vertrapt die mensen tot voor kort in Oekraïne genoten".

De EU overlegde voor Rusland de oorlog tegen Oekraïne begon geregeld met Kiev over maatregelen om democratie en rechtsstaat te versterken, memoreert de woordvoerder. Nu heeft het voorrang "om Oekraïne te helpen zijn bevolking te redden en de verdere verwoesting van het land te voorkomen".

Meer uit Buitenland

Doden door luchtaanvallen op Gaza-Stad

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Israëlische luchtaanvallen donderdag op Gaza-Stad hebben 26 mensen het leven gekost, meldt de Civiele Beschermingsdienst in de Gazastrook. Volgens een woordvoerder zijn een familiewoning en een moskee getroffen.

20 minuten geleden
Nepalese bereikt als snelste vrouw ooit top van Mount Everest

KATHMANDU (ANP/AFP) - Een Nepalese vrouw is erin geslaagd de top van de Mount Everest te bereiken in een recordtijd van 14 uur en 31 minuten. Phunjo Lama is meteen ook de eerste vrouw die binnen een etmaal naar boven is geklommen. De vorige recordhoudster deed er ruim 11 uur langer over.

1 uur geleden
VN-hof besluit vrijdag over maatregelen om Rafah-offensief Israël

DEN HAAG (ANP) - Het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag besluit vrijdag of het Israël aanvullende maatregelen oplegt vanwege het offensief in Rafah. Zuid-Afrika heeft het VN-hof verzocht om actie te ondernemen, omdat er een genocide zou dreigen in de Gazastrook.

2 uur geleden
Sunak en Starmer trappen Britse verkiezingscampagne af

LONDEN (ANP) - De Britse premier Rishi Sunak en zijn uitdager Keir Starmer hebben de campagne voor de verkiezingen afgetrapt. De leiders van de Conservatieven en Labour hebben nog zes weken om de kiezers te overtuigen op hun partijen te stemmen.

2 uur geleden
China stuurt 'serieuze waarschuwing' met oefeningen bij Taiwan

BEIJING (ANP/AFP) - China stuurt met zijn militaire oefeningen bij Taiwan een "serieuze waarschuwing", zegt een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. Degenen die een onafhankelijk Taiwan steunen, zullen volgens hem achterblijven met "gebroken hoofden en stromend bloed".

2 uur geleden
Macron noemt rellen Nieuw-Caledonië 'ongekende opstand'

NOUMÉA (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron noemt de rellen in Nieuw-Caledonië een "absoluut ongekende opstand". Hij landde donderdagochtend lokale tijd op de eilandengroep en hoopt de rust weer terug te brengen.

4 uur geleden
Doden en gewonden na instorten podium presidentskandidaat Mexico

MONTERREY (ANP/RTR) - In het noorden van Mexico is een podium ingestort tijdens een verkiezingsbijeenkomst van een presidentskandidaat. Er zijn negen doden en ongeveer vijftig gewonden gevallen, meldt de gouverneur van de staat Nuevo Leon.

4 uur geleden