Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU vaardigt sancties uit tegen kolonisten Westoever

EU vaardigt sancties uit tegen kolonisten Westoever

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie legt voor het eerst sancties op aan Israëlische kolonisten om gewelddadigheden tegen Palestijnen.

De sancties zijn gericht tegen vier individuen en twee organisaties die verantwoordelijk zijn voor geweld tegen Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem. De kolonisten mogen door de sancties de Europese Unie niet meer in. Ook mogen ze geen zaken meer doen met EU-burgers en hun tegoeden en rekeningen die ze in de EU hebben worden bevroren.

De personen en organisaties krijgen de sancties opgelegd vanwege diverse misdrijven, waaronder martelingen en vernederingen en het onrechtmatig in gebruik nemen of binnentreden van woningen. Een van de organisaties op de lijst is de radicale jongerenbeweging Hilltop Youth, Heuveltop Jeugd, "van wie de leden bekend staan om hun geweld tegen Palestijnen en hun dorpen op de Westelijke Jordaanoever", aldus het persbericht van de EU-landen. Twee leiders van deze groep, die betrokken waren bij dodelijke aanvallen op Palestijnen, staan bovendien nog apart vermeld op de sanctielijst.

Schriftelijke procedure

De maatregelen zijn opgelegd onder het EU-sanctieregime dat is bedoeld om schendingen van mensenrechten te bestraffen. De overeenkomst werd vrijdag afgerond via een schriftelijke procedure die lidstaten de mogelijkheid geeft om beslissingen te nemen over dringende zaken zonder eerst ministers naar Brussel te sturen.

Het besluit volgt op soortgelijke stappen door de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. De sancties lagen al langer op tafel, maar hadden de instemming nodig van alle 27 EU-lidstaten. De Hongaarse regering blokkeerde het besluit tot vorige maand.

Eerste stap

In een reactie zegt demissionair minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot: "We hebben al langer grote zorgen over gewelddadige acties van kolonisten tegen Palestijnse inwoners van de Westelijke Jordaanoever. De afgelopen week is sprake van een nieuwe en ernstige toename van kolonistengeweld, waarbij ook dodelijke slachtoffers zijn gevallen. Dit moet stoppen. De vandaag aangenomen sancties zijn een belangrijke eerste stap van de EU om hiertegen op te treden. Ik zal me er voor inzetten dat er meer individuen en organisaties gesanctioneerd worden."

Ze wijst erop dat het kolonistengeweld voor toenemende spanningen zorgt op de Westelijke Jordaanoever. "Het is ook in het belang van Israël om hier actief tegen op te treden om de situatie op de Westelijke Jordaanoever niet verder te laten escaleren."

Meer uit Buitenland

Rusland meldt verovering dorp in Charkiv

CHARKIV (ANP/AFP) - Rusland heeft een nieuw militair succes geclaimd in de Oekraïense regio Charkiv, waar het een offensief uitvoert. Het Russische ministerie van Defensie meldt dat het dorp Starytsja is "bevrijd" en dat verder wordt opgerukt.

1 uur geleden
Prognose voor neergeschoten premier Slowakije is positief

BRATISLAVA (ANP/RTR) - De prognose voor de gezondheid van de Slowaakse premier Robert Fico is goed. Dat zei de Slowaakse minister van Gezondheid Zuzana Dolinková zaterdag. De minister meldt dat de toestand van Fico stabiel, maar nog altijd ernstig is.

1 uur geleden
Tientallen doden in Afghanistan door extreem weer

KABUL (ANP/DPA/AFP) - Zeker vijftig mensen zijn in de Afghaanse provincie Ghor omgekomen door noodweer. Dat melden de regionale autoriteiten, die zeggen dat huizen, winkels, landbouwgrond en bruggen zijn verwoest. Ook zijn wegen in het gebied onbegaanbaar.

2 uur geleden
Acteur Dabney Coleman (92) overleden

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse acteur Dabney Coleman is op 92-jarige leeftijd overleden, heeft zijn dochter Quincy vrijdag bekendgemaakt.

2 uur geleden
Verdachte neerschieten Slowaakse premier aangekomen bij rechtbank

BRATISLAVA (ANP/AFP) - De man die verdacht wordt van het neerschieten van de Slowaakse premier Robert Fico is zaterdagochtend aangekomen bij de rechtbank. Om 11.00 uur moet de 71-jarige man voor de rechter verschijnen. Die moet beslissen of de man langer blijft vastzitten.

3 uur geleden
Water in Belgische Voeren iets gezakt, bewoners kunnen naar huis

VOEREN (ANP/BELGA) - In de Belgische gemeente Voeren, niet ver van Maastricht, is het waterpeil na de overstromingen in de nacht van vrijdag op zaterdag weer iets gezakt. Inwoners die werden geëvacueerd konden zaterdagochtend weer terug naar hun woning. "Het waterpeil van de Berwijn en de Voer is gezakt. In de meeste straten is het water grotendeels weggetrokken", zei de gemeente op Facebook. Wel moeten mensen nog voorzichtig blijven.

5 uur geleden
Luchthaven van München korte tijd dicht om klimaatactivisten

MÜNCHEN (ANP/RTR/DPA) - Het vliegverkeer op de luchthaven van München is zaterdagochtend korte tijd stilgelegd omdat klimaatactivisten het binnenterrein van het vliegveld hadden betreden en zichzelf hadden vastgelijmd op start- en landingsbanen. Een van de banen werd al snel weer vrijgegeven. Even na 08.00 uur meldde de politie dat alle activisten waren verwijderd en dat het vliegverkeer grotendeels is hervat. Een woordvoerder van de luchthaven waarschuwt nog wel voor vertragingen.

7 uur geleden