Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU vaardigt sancties uit tegen kolonisten Westoever

EU vaardigt sancties uit tegen kolonisten Westoever

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie legt voor het eerst sancties op aan Israëlische kolonisten om gewelddadigheden tegen Palestijnen.

De sancties zijn gericht tegen vier individuen en twee organisaties die verantwoordelijk zijn voor geweld tegen Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem. De kolonisten mogen door de sancties de Europese Unie niet meer in. Ook mogen ze geen zaken meer doen met EU-burgers en hun tegoeden en rekeningen die ze in de EU hebben worden bevroren.

De personen en organisaties krijgen de sancties opgelegd vanwege diverse misdrijven, waaronder martelingen en vernederingen en het onrechtmatig in gebruik nemen of binnentreden van woningen. Een van de organisaties op de lijst is de radicale jongerenbeweging Hilltop Youth, Heuveltop Jeugd, "van wie de leden bekend staan om hun geweld tegen Palestijnen en hun dorpen op de Westelijke Jordaanoever", aldus het persbericht van de EU-landen. Twee leiders van deze groep, die betrokken waren bij dodelijke aanvallen op Palestijnen, staan bovendien nog apart vermeld op de sanctielijst.

Schriftelijke procedure

De maatregelen zijn opgelegd onder het EU-sanctieregime dat is bedoeld om schendingen van mensenrechten te bestraffen. De overeenkomst werd vrijdag afgerond via een schriftelijke procedure die lidstaten de mogelijkheid geeft om beslissingen te nemen over dringende zaken zonder eerst ministers naar Brussel te sturen.

Het besluit volgt op soortgelijke stappen door de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. De sancties lagen al langer op tafel, maar hadden de instemming nodig van alle 27 EU-lidstaten. De Hongaarse regering blokkeerde het besluit tot vorige maand.

Eerste stap

In een reactie zegt demissionair minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot: "We hebben al langer grote zorgen over gewelddadige acties van kolonisten tegen Palestijnse inwoners van de Westelijke Jordaanoever. De afgelopen week is sprake van een nieuwe en ernstige toename van kolonistengeweld, waarbij ook dodelijke slachtoffers zijn gevallen. Dit moet stoppen. De vandaag aangenomen sancties zijn een belangrijke eerste stap van de EU om hiertegen op te treden. Ik zal me er voor inzetten dat er meer individuen en organisaties gesanctioneerd worden."

Ze wijst erop dat het kolonistengeweld voor toenemende spanningen zorgt op de Westelijke Jordaanoever. "Het is ook in het belang van Israël om hier actief tegen op te treden om de situatie op de Westelijke Jordaanoever niet verder te laten escaleren."

Meer uit Buitenland

Dodental door instorten weg in China verder opgelopen

BEIJING (ANP/AFP) - Het dodental na het instorten van een stuk weg in de Chinese provincie Guangdong is opgelopen tot 36, meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua donderdag. Dertig mensen raakten gewond. Geen van hen zou in levensgevaar zijn.

1 uur geleden
Partij Sunak hoopt schade te beperken in lokale verkiezingen VK

LONDEN (ANP) - Dat de Conservatieve Partij gaat verliezen bij de lokale Britse verkiezingen lijkt zeker; de vraag is hoe groot dat verlies wordt. Premier Rishi Sunak hoopt de schade voor zijn partij enigszins beperkt te kunnen houden, vooral omdat een grote nederlaag ook zijn eigen positie kan doen wankelen.

1 uur geleden
VS beschuldigen Rusland van inzet chemische wapens in Oekraïne

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten beschuldigen Rusland ervan dat het "het chemische wapen chloorpicrine tegen Oekraïense strijdkrachten" heeft gebruikt, in strijd met het Verdrag Chemische Wapens (CWC).

2 uur geleden
VN: helft hulpmissies Noord-Gaza in april belemmerd of afgewezen

GENÈVE (ANP) - Het Israëlische leger blokkeert nog steeds veel humanitaire hulpmissies naar het noorden van Gaza, waar de behoeften het meest urgent zijn. Dat meldt de VN-organisatie voor humanitaire zaken OCHA in zijn jongste rapport.

4 uur geleden
Zelensky ontslaat hoge veiligheidsfunctionaris om corruptie

KYIV (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft Ilya Vityuk, een hoge functionaris bij veiligheidsdienst SBU, ontslagen na beschuldigingen van corruptie. Vityuk was hoofd contraspionage van de SBU op het gebied van cyberveiligheid.

4 uur geleden
Senaat Amerikaanse staat Arizona trekt abortusverbod uit 1864 in

PHOENIX (ANP/RTR) - De Senaat van de Amerikaanse staat Arizona heeft woensdag gestemd voor intrekking van het staatsverbod op abortus uit 1864. Het verbod zou binnen enkele weken in werking zijn getreden.

5 uur geleden
Weer confrontaties met politie bij pro-Europese protesten Georgië

TBILISI (ANP/RTR) - In Georgië is het opnieuw tot confrontaties gekomen tussen pro-Europese demonstranten en de politie. Agenten gebruikten onder meer traangas en flitsgranaten om de menigte uit elkaar te drijven.

6 uur geleden