Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-top kan niet heen om rechtsstaatzaak Polen

EU-top kan niet heen om rechtsstaatzaak Polen

BRUSSEL (ANP) - De 27 EU-leiders spreken op de eerste dag van hun top in Brussel, die om 15.00 uur begint, over belangrijke dingen. De hoge energieprijzen en Covid-19, handel en buitenlandse zaken. Maar om het conflict over de rechtsstaat in Polen kunnen de leiders ook niet heen.

De kwestie zal "aangeroerd" worden, schrijft de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel in zijn uitnodiging aan de regeringsleiders en staatshoofden. Michel wil niet dat de top gegijzeld wordt door de ruzie. Al was het maar om Angela Merkels waarschijnlijke afscheid na zestien jaar bondskanselierschap en 107 EU-toppen niet te bederven. Zij is van de dialoog, niet van de confrontatie.

Maar de ontwikkelingen negeren kan ook moeilijk. De Poolse premier Mateusz Morawiecki heeft volgens EU-bronnen zelf gevraagd te mogen spreken en wie wil reageren mag. Premier Mark Rutte staat al in de startblokken. De Poolse regering ondergraaft de rechtsbasis van de EU met haar toenemende greep op de rechterlijke macht en opstelling dat het EU-recht niet altijd voorrang heeft op de Poolse grondwet. Daarom steunt Nederland financiële maatregelen tegen Warschau, zal Rutte zeggen, zoals de Tweede Kamer hem ook heeft verzocht.

Volgens ingewijden hoeft er "niet lang" over te worden gesproken en kunnen ze daarna in pais en vree aan tafel. De Europese Commissie onderzoekt intussen welke weg het beste te bewandelen, bijvoorbeeld naar het Europees Hof van Justitie stappen of EU-subsidies opschorten. Het Poolse coronaherstelplan ter waarde van 36 miljard euro heeft ze vooralsnog niet goedgekeurd.

Meer uit Buitenland

Israëlische leger nu ook met grondtroepen actief in heel Gaza

TEL AVIV/GAZA-STAD (ANP/AFP) - Het Israëlische leger (IDF) is zondag met grondtroepen opgerukt naar het zuiden van de Gazastrook. Dat betekent dat de IDF nu grondaanvallen uitvoert in de gehele Gazastrook, bevestigt legerwoordvoerder Daniel Hagari. Israël voert al langer grootschalige luchtaanvallen uit op doelen in het zuiden van Gaza.

56 minuten geleden
Verdachte die in Parijs toerist doodstak zwoer trouw aan IS

PARIJS (ANP/AFP/RTR) - Een 26-jarige man die verdacht wordt van het doden van een Duitse toerist en het verwonden van twee anderen, onder wie een Brit, vlak bij de Eiffeltoren in Parijs op zaterdagavond, heeft trouw gezworen aan de Islamitische Staat (IS). Hij deed dit in een video die op sociale media te zien is, zei aanklager Jean-François Ricard zondag.

1 uur geleden
IS eist dodelijke bomaanslag tijdens mis op Filipijnen op

MARAWI (ANP/AFP) - Islamitische Staat (IS) heeft de bomaanslag opgeëist op de Filipijnen waarbij zondag vier mensen om het leven kwamen. "Soldaten van het Kalifaat brachten een bom tot ontploffing op een grote bijeenkomst van christenen in de stad Marawi", schreef de groep op Telegram.

2 uur geleden
Drie familieleden aangehouden van verdachte mesaanval Parijs

PARIJS (ANP) - Drie familieleden van de vermoedelijke dader die zaterdag een toerist doodstak in Parijs zijn opgepakt, meldt de Franse zender BFMTV. De Franse politie heeft gemeld onderzoek te doen naar een "terroristisch complot" rond de aanval. De aanvaller verwondde twee anderen met een hamer.

4 uur geleden
Doden en gewonden bij steekpartij in New York

NEW YORK (ANP/RTR) - Bij een steekpartij in Queens, het grootste stadsdeel van New York, zijn vier mensen gedood, onder wie twee kinderen. Dat meldt de politie. Ook vielen er drie gewonden, onder wie twee politieagenten.

4 uur geleden
Gaza: Israël valt opzettelijk medische voorzieningen aan

GAZA-STAD (ANP) - Israël zou "opzettelijk de resterende medische voorzieningen in het noorden" aanvallen, zei een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid in Gaza zondag tegen Al Jazeera. Daardoor worden burgers "gedwongen naar het zuiden te verhuizen", aldus de woordvoerder, volgens wie tot nu slechts 403 patiënten Gaza hebben mogen verlaten voor behandeling.

5 uur geleden
Gezondheidsministerie Gaza: meer dan 15.500 doden

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Het Palestijnse gezondheidsministerie in Gaza meldt dat er sinds het uitbreken van de oorlog tussen Hamas en Israël op 7 oktober al 15.523 Palestijnen zijn omgekomen bij Israëlische aanvallen. Meer dan 41.000 Palestijnen raakten gewond.

6 uur geleden