Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-toetredingsoverleg Oekraïne kan van start na draai Hongarije

EU-toetredingsoverleg Oekraïne kan van start na draai Hongarije

RUSSEL (ANP) - Oekraïne kan 25 juni officieel beginnen aan de lange weg naar het EU-lidmaatschap. Hongarije verzette zich lang tegen de aftrap van de toetredingsonderhandelingen, maar heeft dat verzet gestaakt. Ook de onderhandelingen met Moldavië kunnen van start, meldt EU-voorzitter België.

De EU-lidstaten besloten in december al dat de onderhandelingen met de twee kandidaat-leden konden beginnen, zodra ze ook aan de laatste voorwaarden hadden voldaan. Ze moesten zich bijvoorbeeld beter wapenen tegen corruptie. De Europese Commissie oordeelde vorige week dat beide landen die opdrachten hebben voltooid.

Bijna alle EU-landen wilden vervolgens instemmen met het raamwerk voor de toetredingsonderhandelingen. Maar Hongarije bleef dat dwarsbomen. Het land blijft ontevreden over bijvoorbeeld de omgang van Oekraïne met de Hongaarse minderheid in dat land.

Historisch moment

Betrokken EU-diplomaten spreken van "opnieuw een historisch moment". Maar het vergt hoe dan ook nog jaren en jaren voor Oekraïne en Moldavië klaar zijn om daadwerkelijk lid te worden van de EU, zeggen ingewijden. Bij tientallen tussenstappen is opnieuw de goedkeuring van alle lidstaten nodig.

Nederland steunt de nieuwe stap ook, maar het kabinet wil die nog wel aan de Tweede Kamer voorleggen. Daarom spreekt België officieel nog van een "principeakkoord".

Meer uit Buitenland

Von der Leyen wil aparte commissaris voor Defensie

STRAATSBURG (ANP) - Ursula von der Leyen wil de komende vijf jaar een "echte Europese Defensie-unie" opbouwen. Als ze later donderdag wordt herkozen als voorzitter van de Europese Commissie, gaat ze een commissaris voor Defensie benoemen.

10 uur geleden
Zeven doden door brand in appartement in Nice

NICE (ANP/AFP) - Een brand in de Franse stad Nice heeft aan zeven mensen het leven gekost. Drie gewonden liggen in het ziekenhuis. Een van hen is met "grote spoed" naar het ziekenhuis gebracht, meldt de brandweer. Er is mogelijk sprake van brandstichting.

10 uur geleden
CNN: Pelosi vertelt Biden dat hij Trump niet kan verslaan

WASHINGTON (ANP) - De Democrate Nancy Pelosi, voormalig voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, heeft president Joe Biden verteld dat uit peilingen blijkt dat hij Donald Trump niet kan verslaan. Dat meldt CNN.

13 uur geleden
Vance accepteert Republikeinse nominatie voor vicepresidentschap

MILWAUKEE (ANP) - De Amerikaanse senator James David Vance uit Ohio, beter bekend als J.D. Vance, heeft in een speech voor de Republikeinse conventie in Milwaukee de nominatie van zijn partij voor het vicepresidentschap aanvaard. Oud-president Donald Trump had maandag al op zijn sociaal medium Truth Social aangekondigd dat Vance zijn running mate wordt. Als Trump wint in november, wordt Vance (39) vicepresident.

13 uur geleden
NASA stuurt dure robot toch niet naar de maan

HOUSTON (ANP/DPA) - NASA stuurt toch geen rover, een rijdende robot, naar de zuidpool van de maan om er water te zoeken. Dat meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. De kosten van de missie liepen te hoog op.

14 uur geleden
VS-senator Menendez ontkent mediaberichten over zijn opstappen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse Democratische senator Bob Menendez ontkent dat hij van plan is af te treden nu hij schuldig bevonden is aan corruptie. Eerder op woensdag had de nieuwszender NBC News gemeld dat Menendez mensen in zijn directe omgeving heeft verteld dat hij zal aftreden als senator vanwege zijn veroordeling.

15 uur geleden
Europese top van EU en buurlanden test ook relatie met Britten

WOODSTOCK (ANP) - Migratie en de hulp aan Oekraïne zijn opnieuw belangrijke thema's op de vierde top van de Europese Politieke Gemeenschap. Maar de vergadering op het Engelse kasteel Blenheim, de geboorteplaats van Winston Churchill, wordt onverwacht ook een test voor een nieuwe relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en Europa na de Brexit van 2020.

15 uur geleden