Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU stuurt Oekraïne miljoenen pillen voor kernramp

EU stuurt Oekraïne miljoenen pillen voor kernramp

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie stuurt 5,5 miljoen jodiumtabletten naar Oekraïne. Die kunnen mensen beschermen tegen radioactieve stoffen die kunnen vrijkomen als het bijvoorbeeld zou misgaan in de belaagde kerncentrale van Zaporizja.

Oekraïne vroeg de EU vorige week om de pillen met kaliumjodide. De zorgen om de grootste kerncentrale van Europa, nu midden in oorlogsgebied, nemen met de dag toe. Het Russische leger zou de centrale gebruiken om materieel te stallen en er vanuit te schieten. Oekraïne zou dat vuur beantwoorden.

Jodiumpillen voorkomen dat het radioactieve jodium dat bij een kernramp in de lucht terechtkomt zich in het lichaam nestelt. Vooral jongeren lopen anders het gevaar schildklierkanker te krijgen.

Gereedheid

Vijf miljoen van de tabletten komen uit de noodvoorraad van de EU. Oostenrijk doet er nog eens een half miljoen bij. De partij heeft een totale waarde van een half miljoen euro.

"We zullen blijven uitkijken en klaarstaan om in actie te komen", zegt verantwoordelijk Eurocommissaris Janez Lenarcic. "Want gereedheid redt levens." Hij onderstreept nog eens dat "geen kerncentrale ooit voor oorlogvoering gebruikt mag worden. Alle militaire activiteiten rond de centrale van Zaporizja moeten onmiddellijk stoppen".

Meer uit Buitenland

Hamas: Israël krijgt geen gijzelaars terug zonder onderhandelen

CAÏRO (ANP/RTR/AFP) - De gewapende vleugel van Hamas heeft gezegd dat Israël geen van zijn gijzelaars zal kunnen terughalen, tenzij het gesprekken aanknoopt over het ruilen van gijzelaars tegen Palestijnse gevangenen in Israël. Anders zal geen van de gegijzelden levend de Gazastrook verlaten, aldus de Al Qassam-brigades.

1 uur geleden
Voorzitter wil op tijd klimaattop afronden: 'zou eerste ooit zijn'

DUBAI (ANP) - Als het aan de voorzitter van de klimaattop in Dubai ligt, is de COP dit jaar écht op de laatste dag afgelopen. "Dat zou de eerste ooit zijn", lacht Hilde Stroot van Oxfam Novib, die de onderhandelingen nauw in de gaten houdt. Toch zijn partijen deze top ook verrast door de vaart van de Verenigde Arabische Emiraten.

2 uur geleden
Iran beschuldigt Zweedse EU-diplomaat van samenzwering met Israël

TEHERAN/BRUSSEL (ANP/AFP) - De Iraanse justitie heeft de Zweedse EU-diplomaat Johan Floderus beschuldigd van samenzwering met en spionage voor Israël en 'het verspreiden van verderf op aarde'. Die laatste aanklacht is een ruim gedefinieerde misdaad die alles kan omvatten wat door de sjiitische staat als ongewenst wordt beschouwd en kan tot de doodstraf leiden.

3 uur geleden
President Oekraïne Zelensky bij inauguratie ambtgenoot Argentinië

BUENOS AIRES (ANP) - Onder de hoge gasten bij de inauguratie van de nieuwe Argentijnse president Javier Milei is ook de Oekraïense leider Volodymyr Zelensky. Argentijnse media melden dat de komst van Zelensky door de Oekraïense ambassade in Buenos Aires is bevestigd. Het is het eerste bezoek van Zelensky aan een Latijns-Amerikaans land sinds de Russische inval in februari 2022. Hij heeft onderweg een tussenlanding gemaakt in Kaapverdië.

4 uur geleden
Nobelprijs uitgereikt aan kinderen opgesloten Iraanse winnares

OSLO/TEHERAN (ANP/RTR) - De Nobelprijs voor de Vrede is uitgereikt aan de twee kinderen van de in Iran opgesloten winnares Narges Mohammadi. De Iraanse mensenrechtenactiviste zelf was een dag voor de ceremonie in de Noorse hoofdstad Oslo in een driedaagse hongerstaking gegaan.

4 uur geleden
Volgende klimaattop vrijwel zeker in Azerbeidzjan

DUBAI (ANP/RTR) - De volgende, 29e klimaattop (COP29) is vrijwel zeker in Azerbeidzjan. Op de huidige COP28 in Dubai is een conceptvoorstel gepubliceerd om de grootscheepse conferentie van de Verenigde Naties komend jaar in het land te houden op de grens van Europa en Azië.

6 uur geleden
Netanyahu: oproep einde oorlog staat haaks op steun einde Hamas

JERUZALEM (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu vindt dat leiders niet de eliminatie van Hamas kunnen steunen en tegelijkertijd oproepen tot een einde aan de oorlog in Gaza. Hij heeft dat tegen "de leiders van Duitsland en Frankrijk en andere landen" gezegd. Het beëindigen van de oorlog zou de eliminatie van Hamas verhinderen, aldus de premier.

6 uur geleden