Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU straft kinderen van president Nicaragua

EU straft kinderen van president Nicaragua

BRUSSEL/WASHINGTON (ANP) - De Europese Unie neemt nieuwe strafmaatregelen tegen het regime in Nicaragua. Onder anderen twee kinderen van de autoritaire president Ortega, die van het landsbestuur een familiebedrijf maakt, worden gestraft.

Nicaragua glijdt onder leiding van voormalig marxistisch guerrillastrijder Ortega steeds verder af, constateren de EU-landen. Ze wijzen op de schijnverkiezingen van afgelopen najaar, die de president won na het buiten spel zetten van iedere serieuze tegenstander.

Ruim anderhalf jaar geleden legde de EU kopstukken van het regime voor het eerst sancties op. Onder hen waren al de first lady en mogelijke opvolger van Ortega, een van hun zonen en een aantal vertrouwelingen. Daar komen nu ook zoon Laureano en dochter Camila bij. Zij probeerden niet alleen carrière te maken als operazanger en fotomodel, maar hebben net als zes van hun zussen en broers ook prominente posten in het regime.

Media en bankwezen

Ook de leiding van de kiesraad en die van de toezichthouder op de media en het bankwezen worden gestraft. Zij allen mogen de EU niet meer in. Eventuele tegoeden op banken in de unie worden bevroren. Europese bedrijven en burgers mogen geen zaken meer met hen doen.

Die laatste twee sancties gelden ook voor de kiesraad, de mediatoezichthouder en de nationale politie. Die hebben een belangrijke aandeel in het onderdrukken en muilkorven van de oppositie, stelt de EU.

De Verenigde Staten hebben in samenspraak met onder meer de EU ook nieuwe maatregelen getroffen om Nicaragua op het pad naar democratisch herstel te krijgen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington legt visumbeperkingen op aan 116 personen die schuldig zouden zijn aan ondermijning van de democratie, onder wie burgemeesters, aanklagers, militairen en politiemensen. Daarnaast zijn sancties opgelegd aan zes mensen omdat ze voor het "corrupte" Ortega-Murillo-regime werken of hebben gewerkt. Washington brengt in herinnering dat er 170 mensen om politieke redenen in de gevangenis zitten.

Meer uit Buitenland

Trudeau biedt Zelensky excuses aan voor SS'er in Lagerhuis Canada

OTTAWA (ANP/RTR) - De Canadese premier Justin Trudeau heeft zijn excuses aangeboden voor het incident met een oud-SS'er in het Canadese parlement afgelopen week. Trudeau richtte zich met name op de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, die aanwezig was geweest bij het pijnlijke moment.

5 uur geleden
Navalni: overgeplaatst naar de zwaarst mogelijke gevangenis

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische oppositieleider Aleksej Navalni zegt dat hij wordt overgeplaatst naar de "zwaarst mogelijke gevangenis". Dinsdag kreeg Navalni te horen dat zijn hoger beroep werd verworpen. Navalni moet een gevangenisstraf van 19 jaar uitzitten.

5 uur geleden
Duitse oud-minister Krause veroordeeld voor fraude

ROSTOCK (ANP/DPA) - De Duitse oud-minister Günther Krause is veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een jaar en elf maanden voor pogingen tot fraude. Volgens de rechter heeft hij gelogen en bezittingen verborgen toen hij in een faillissement verwikkeld was.

5 uur geleden
Republikeinen houden weer verkiezingsdebat, opnieuw zonder Trump

SIMI VALLEY (ANP) - Republikeinse kandidaten voor de aankomende Amerikaanse presidentsverkiezingen houden voor de tweede keer een debat. Dat begint om 03.00 uur Nederlandse tijd in Simi Valley (Californië) en wordt uitgezonden op televisie. De grote afwezige is oud-president Donald Trump, die zich ook had afgemeld voor het eerste debat.

5 uur geleden
Menendez ontkent omkoping, moet 100.000 dollar borg betalen

NEW YORK (ANP/RTR) - De Amerikaanse senator Robert Menendez heeft voor de rechter ontkend schuldig te zijn aan omkoping. De rechter legde hem een borgsom op van 100.000 dollar (95.000 euro) om weer vrij te komen. Menendez moest zijn persoonlijke paspoort inleveren, maar mag wel zijn overheidspaspoort houden waarmee hij als Amerikaanse senator naar het buitenland kan reizen.

7 uur geleden
VS organiseren volgende maand topoverleg met EU-leiders

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden ontvangt volgende maand Charles Michel en Ursula von der Leyen, de leiders van de Europese Unie. De Verenigde Staten organiseren volgens een Europese functionaris 20 oktober een Amerikaans-Europese top in Washington, waar de leiders hun samenwerking willen verdiepen.

8 uur geleden
VS leggen sancties op aan netwerk dat Iraanse drones ontwikkelt

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten leggen nieuwe sancties op aan een netwerk van personen en bedrijven dat betrokken zou zijn bij de ontwikkeling van Iraanse Shahed-136-drones. Washington houdt Iran al langer verantwoordelijk voor het leveren van zulke drones aan Rusland die in de oorlog in Oekraïne worden ingezet.

8 uur geleden