Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU straft interim-premier en coupplegers Mali

EU straft interim-premier en coupplegers Mali

BRUSSEL (ANP) - De interim-premier van het Afrikaanse Mali en vier medestanders die een belangrijk aandeel hadden in de staatsgreep vorig jaar mogen de Europese Unie niet langer in. Ook kunnen ze niet meer bij geld dat ze in de EU hebben gestald en mogen Europese burgers en bedrijven geen zaken meer met ze doen.

De EU maant de Malinese junta al langer om plaats te maken voor een gekozen burgerregering. Maar sterke man Assimi Goita schoof de voor deze maand geplande verkiezingen onlangs op de lange baan. Dat het regime het Russische huurlingenbureau Wagner in de arm heeft genomen, zit de EU ook niet lekker.

De vijf gestraften hebben de overgang van Mali naar een democratisch bestuur tegengehouden en ondermijnd, stellen de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-landen. De sancties gelden, behalve voor interim-premier Choguel Maïga, ook voor twee ministers, de voorzitter van de wetgevende raad en de anti-Franse en pro-Russische leider van een beweging die een belangrijke rol speelde in de coup.

De EU maakte eind vorig jaar de weg vrij voor strafmaatregelen voor Mali en legde, op voorstel van Nederland, Frankrijk en Tsjechië, ook Wagner sancties op. Voormalig kolonisator Frankrijk heeft al jaren het voortouw in een militaire missie die het opneemt tegen moslimextremisten in het Sahelland. Die opereert daar naast VN-missie Minusma. Nederland heeft een militair transportvliegtuig en een bijbehorend honderdtal manschappen in Mali gestationeerd.

De verstandhouding tussen de EU en de junta bereikte deze week een nieuw dieptepunt. De junta wees de Franse ambassadeur en Deense militairen die aan de Franse missie zouden deelnemen de deur.

Meer uit Buitenland

VN-organisatie ziet hongersnood in noorden Gazastrook

WASHINGTON (ANP/DPA) - Volgens de directeur van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP) is er al een "echte" hongersnood in het noorden van de Gazastrook. De problemen zouden zich uitbreiden naar het zuiden van het Palestijnse gebied, aldus Cindy McCain in een interview met de Amerikaanse televisiezender NBC dat zondag in zijn geheel wordt uitgezonden.

45 minuten geleden
Dodental na overstromingen Brazilië loopt verder op

PORTO ALEGRE (ANP/AFP) - Het dodental door zware overstromingen en modderstromen in het zuiden van Brazilië is verder opgelopen. Inmiddels staat de teller op 56, daarnaast gelden 67 personen als vermist.

2 uur geleden
Sadiq Khan herkozen als burgemeester van Londen

LONDEN (ANP) - De burgemeester van Londen, Sadiq Khan, is zoals verwacht herkozen. BBC en Sky News melden op basis van voorlopige uitslagen dat de politicus van Labour heeft gewonnen van Susan Hall van de Conservatieve Partij en een derde termijn krijgt in de Britse hoofdstad.

3 uur geleden
Rusland zet Zelensky op opsporingslijst

MOSKOU (ANP) - Rusland heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky op de opsporingslijst gezet, berichten Russische media. De autoriteiten hebben niet bekendgemaakt waarvoor Zelensky gezocht wordt. De president staat op een lijst van het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken.

4 uur geleden
Duitse Europarlementariër mishandeld en ernstig gewond

DRESDEN (ANP/DPA) - De Duitse Europarlementariër Matthias Ecke is in Dresden mishandeld en ernstig gewond geraakt. Dat gebeurde toen hij vrijdagavond verkiezingsposters aan het ophangen was, zegt de politie. De politicus van de linkse partij SPD van bondskanselier Olaf Scholz is overgebracht naar het ziekenhuis en zal geopereerd moeten worden.

4 uur geleden
Duizenden besloten meetings Duits leger maandenlang online

BERLIJN (ANP) - Duizenden besloten vergaderingen van het Duitse leger waren maandenlang voor iedereen te vinden op het internet. FOCUS Online en Die Zeit schrijven dat de links nogal makkelijk vrij toegankelijk waren voor het publiek.

5 uur geleden
Nu ook pro-Palestijns protestkamp bij universiteit Dublin

DUBLIN (ANP/RTR) - Studenten bij Trinity College in Dublin hebben een tentenkamp opgezet op het universiteitscomplex. Ze willen daarmee protesteren tegen de Israëlische oorlog in de Gazastrook.

6 uur geleden