Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU straft Abramovitsj, tv-baas en miljardair met Nederlandse band

EU straft Abramovitsj, tv-baas en miljardair met Nederlandse band

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie heeft vijftien rijke handlangers van het Russische regime en negen bedrijven op de sanctielijst gezet tegen Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne. Zoals bronnen in de EU al hadden voorspeld is Roman Abramovitsj, de eigenaar van de Britse voetbalclub Chelsea, een van hen. Ook de baas van de Russische staatstelevisiezender Pervyj kanal ofwel Channel One Russia wordt gestraft, vanwege het uitzenden van Russische propaganda over de situatie in Oekraïne.

Volgens EU-buitenlandchef Josep Borrell gaat het om "individuen uit de elite rond president Vladimir Poetin, familieleden en prominente zakenlui uit economische sectoren die substantieel bijdragen aan inkomsten voor het regime", zoals ijzer en staal, energie, banken, media en diensten.

Een van hen is de Oekraïens-Russische miljardair German Borisovitsj Chan. Zijn schoonzoon is de Nederlandse advocaat Alex van der Zwaan. Die was de eerste die in 2018 werd veroordeeld in het kader van het onderzoek van de Amerikaanse speciaal aanklager Robert Mueller naar een vermeende samenzwering tussen Rusland en president Donald Trumps campagneteam in 2016.

Valse verklaringen

Van der Zwaan kreeg dertig dagen celstraf en een boete van 20.000 dollar wegens valse verklaringen tegenover de FBI over activiteiten in Oekraïne. Hij kreeg bij Trumps vertrek als president gratie.

Ook een scheepswerf wordt door sancties getroffen. Het gaat om Zelenodolsk Shipyard, een van de grootste scheepsbouwbedrijven in Rusland. Het bedrijf bouwde onder meer het patrouilleschip Vasily Bykov van de Zwarte Zeevloot, dat deelnam aan de illegale Russische invasie in Oekraïne in 2022, valt te lezen in het Publicatieblad van de Europese Unie. Op 24 februari 2022 viel de Vasily Bykov de Oekraïense soldaten aan die Slangeneiland verdedigden. De dertien soldaten werden al snel 'de helden van Slangeneiland' genoemd nadat op een geluidsopname van de confrontatie was te horen dat de mannen weigerden zich aan de Russen over te geven met de woorden "Russisch marineschip, krijg de klere". Ze zijn zover bekend krijgsgevangen genomen.

Kredietwaardigheid

Kredietkantoren mogen verder de kredietwaardigheid van de Russische staat en Russische bedrijven niet langer beoordelen. Daardoor behouden die hun huidige 'rating', die door de oorlog en de sancties uiterst beroerd is.

Het is tevens verboden luxegoederen direct of indirect te verkopen of te leveren aan Rusland. De EU somt er veel op: fokpaarden van zuiver ras, kaviaar, truffels, champagne, bepaalde wijnen, sigaren en cigarillo’s en parfums onder meer.

Meer uit Buitenland

Biden tegen aanhangers in Michigan: we gaan winnen

DETROIT (ANP) - Tijdens een bijeenkomst vrijdag in de stad Detroit heeft de Amerikaanse president Joe Biden zijn aanhangers verzekerd dat hij Donald Trump gaat verslaan in de verkiezingen in november. Hij noemde de beoogde Republikeinse presidentskandidaat een "bedreiging voor de natie".

36 minuten geleden
Elon Musk doneert aan groep die Trump in het Witte Huis wil

WASHINGTON (ANP) - Miljardair Elon Musk heeft gedoneerd aan een politiek actiecomité (PAC) dat zich inzet voor de herverkiezing van Donald Trump. Dat zeggen bronnen aan persbureau Bloomberg.

3 uur geleden
Rechter verwerpt aanklacht tegen Alec Baldwin rond schietincident

SANTA FE (ANP/RTR/AFP) - Een rechter in New Mexico heeft de aanklacht tegen acteur Alec Baldwin rond het dodelijk schietincident op de set van de film Rust verworpen. Volgens Amerikaanse media eindigt de zaak tegen Baldwin hiermee. Er zou bewijs zijn achtergehouden dat ontlastend zou zijn voor de acteur.

4 uur geleden
Beperkingen voor Trump op Facebook en Instagram verdwijnen

WASHINGTON (ANP) - De beperkingen voor de Instagram- en Facebookaccounts van voormalig president Donald Trump worden binnenkort ingetrokken. Dat meldt het Amerikaanse nieuwsplatform Axios, dat zich baseert op de eigenaar van deze sociale media, het bedrijf Meta.

6 uur geleden
Rechtszaken tegen Giuliani, ex-advocaat Trump, kunnen doorgaan

NEW YORK (ANP/RTR) - Een Amerikaanse rechter heeft een einde gemaakt aan het bankroet van Rudy Giuliani, een voormalig advocaat van ex-president Donald Trump. Daardoor kunnen rechtszaken voor smaad en seksuele intimidatie en andere claims tegen Giuliani worden voortgezet.

7 uur geleden
Vertrekhal luchthaven Charleroi ontruimd om verdachte koffer

CHARLEROI (ANP) - Een terminal van de internationale luchthaven van Charleroi is vrijdagavond ontruimd omdat er een verdachte koffer was aangetroffen. Het bleek loos alarm. Volgens de baas van de ook bij Nederlanders geliefde luchthaven, Philippe Verdonck, waren er geen grote problemen. De evacuatie verliep rustig. Passagiers moesten buiten wachten.

9 uur geleden
Doden door instorten steiger Zwitserland

PRILLY (ANP/DPA/AFP) - Zeker drie arbeiders zijn omgekomen door het instorten van een steiger in het westen van Zwitserland. Volgens de politie raakten nog eens acht mensen gewond bij het incident in Prilly bij Lausanne. Vier van hen zouden er ernstig aan toe zijn.

12 uur geleden