Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU straft Abramovitsj, tv-baas en miljardair met Nederlandse band

EU straft Abramovitsj, tv-baas en miljardair met Nederlandse band

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie heeft vijftien rijke handlangers van het Russische regime en negen bedrijven op de sanctielijst gezet tegen Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne. Zoals bronnen in de EU al hadden voorspeld is Roman Abramovitsj, de eigenaar van de Britse voetbalclub Chelsea, een van hen. Ook de baas van de Russische staatstelevisiezender Pervyj kanal ofwel Channel One Russia wordt gestraft, vanwege het uitzenden van Russische propaganda over de situatie in Oekraïne.

Volgens EU-buitenlandchef Josep Borrell gaat het om "individuen uit de elite rond president Vladimir Poetin, familieleden en prominente zakenlui uit economische sectoren die substantieel bijdragen aan inkomsten voor het regime", zoals ijzer en staal, energie, banken, media en diensten.

Een van hen is de Oekraïens-Russische miljardair German Borisovitsj Chan. Zijn schoonzoon is de Nederlandse advocaat Alex van der Zwaan. Die was de eerste die in 2018 werd veroordeeld in het kader van het onderzoek van de Amerikaanse speciaal aanklager Robert Mueller naar een vermeende samenzwering tussen Rusland en president Donald Trumps campagneteam in 2016.

Valse verklaringen

Van der Zwaan kreeg dertig dagen celstraf en een boete van 20.000 dollar wegens valse verklaringen tegenover de FBI over activiteiten in Oekraïne. Hij kreeg bij Trumps vertrek als president gratie.

Ook een scheepswerf wordt door sancties getroffen. Het gaat om Zelenodolsk Shipyard, een van de grootste scheepsbouwbedrijven in Rusland. Het bedrijf bouwde onder meer het patrouilleschip Vasily Bykov van de Zwarte Zeevloot, dat deelnam aan de illegale Russische invasie in Oekraïne in 2022, valt te lezen in het Publicatieblad van de Europese Unie. Op 24 februari 2022 viel de Vasily Bykov de Oekraïense soldaten aan die Slangeneiland verdedigden. De dertien soldaten werden al snel 'de helden van Slangeneiland' genoemd nadat op een geluidsopname van de confrontatie was te horen dat de mannen weigerden zich aan de Russen over te geven met de woorden "Russisch marineschip, krijg de klere". Ze zijn zover bekend krijgsgevangen genomen.

Kredietwaardigheid

Kredietkantoren mogen verder de kredietwaardigheid van de Russische staat en Russische bedrijven niet langer beoordelen. Daardoor behouden die hun huidige 'rating', die door de oorlog en de sancties uiterst beroerd is.

Het is tevens verboden luxegoederen direct of indirect te verkopen of te leveren aan Rusland. De EU somt er veel op: fokpaarden van zuiver ras, kaviaar, truffels, champagne, bepaalde wijnen, sigaren en cigarillo’s en parfums onder meer.

Meer uit Buitenland

VN voorbereid op opvang van 120.000 vluchtelingen in Armenië

GENÈVE (ANP/RTR) - De VN-vluchtelingenorganisatie (UNHCR) is voorbereid op de opvang van zo'n 120.000 vluchtelingen in Armenië. In dat land zijn sinds vorige week meer dan 88.000 inwoners uit Nagorno-Karabach aangekomen. Zij zijn op de vlucht voor Azerbeidzjan, dat zich volgens hen schuldig maakt aan etnische zuiveringen.

10 minuten geleden
Tientallen doden door bomaanslag in Pakistan

ISLAMABAD (ANP/RTR/AFP) - Een zelfmoordterrorist heeft vrijdag een bom laten afgaan bij een religieuze bijeenkomst in de Pakistaanse provincie Balochistan. Er zijn zeker 52 doden en 58 gewonden gevallen, aldus een lokale gezondheidsfunctionaris.

59 minuten geleden
Dodental explosie Nagorno-Karabach loopt op tot 170

STEPANAKERT (ANP/AFP) - Bij een grote explosie in Nagorno-Karabach zijn afgelopen maandag zeker 170 mensen om het leven gekomen. De autoriteiten meldden eerder dat er 68 doden waren, maar hebben het dodental nu flink verhoogd. Toen was er ook nog sprake van bijna driehonderd gewonden en 105 vermisten. De oorzaak van de ontploffing is niet bekend.

2 uur geleden
Concert in Moskou voor verjaardag annexaties Oekraïense regio's

MOSKOU (ANP/DPA) - Op het Rode Plein in Moskou wordt vrijdagmiddag een concert gegeven om te vieren dat Rusland een jaar geleden delen van Oekraïne heeft geannexeerd. Onder de artiesten die optreden zijn Dima Bilan, Sergej Lazarev en Polina Gagarina. Het concert is aan de vooravond van de Dag van Hereniging zoals president Poetin de 30e september heeft genoemd toen hij voor de internationaal niet erkende annexatie tekende van Cherson, Donetsk, Loehansk en Zaporizja.

2 uur geleden
Republikeinen openen onderzoek naar afzettingsprocedure Biden

WASHINGTON (ANP/RTR) - Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden zijn een onderzoek begonnen die uit zou kunnen monden in een afzettingsprocedure tegen president Joe Biden. Een commissie moet onderzoeken of Biden mogelijke geprofiteerd zou hebben van zakelijke relaties van zijn familieleden tijdens zijn vicepresidentschap en zijn invloed zou hebben misbruikt. Tijdens de eerste hoorzitting kwam nog geen hard bewijs op tafel.

2 uur geleden
Poetin spreekt met ex-commandant van Wagner Groep

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin heeft met een ex-commandant van huurlingenbedrijf de Wagner Groep, Andrej Trosjev, gesproken over de inzet van vrijwilligers in de oorlog in Oekraïne. Een onderminister van Defensie, Joenoes-Bek Jevkoerov, was ook bij het onderhoud aanwezig. Poetin zou Trosjev hebben gevraagd om vrijwilligers voor de strijd in Oekraïne te regelen.

4 uur geleden
Tweede lozing afvalwater Fukushima gepland voor volgende week

TOKIO (ANP/AFP) - Japan gaat volgende week een tweede lading afvalwater van de verwoeste kerncentrale Fukushima in zee lozen, heeft de Japanse energiemaatschappij Tokyo Electric Power Company (TEPCO) gemeld. De eerste lozing vond plaats op 24 augustus. "De inspecties na de eerste lozing zijn voltooid. De tweede lozing vindt plaats op 5 oktober", zei TEPCO donderdag.

5 uur geleden