Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU schrapt tropische oorden van zwarte lijst belastingparadijzen

EU schrapt tropische oorden van zwarte lijst belastingparadijzen

LUXEMBURG (ANP) - De ministers van Financiën van de EU buigen zich over hun zwarte lijst van belastingparadijzen, op een moment dat die door onthullingen over belastingontwijking door prominente politici als minister Wopke Hoekstra weer veel verontwaardiging wekken. Maar de lijst wordt niet langer, maar korter.

Van de twaalf landen op de zwarte lijst worden er drie geschrapt die hun leven zeggen te beteren. Het gaat om de Seychellen, Dominica en Anguilla. De Britse Maagdeneilanden, het Caribische belastingparadijs waar de brievenbusfirma was gevestigd waarin Hoekstra investeerde, is al enige tijd geleden van de lijst gehaald.

De lijst bestaat sinds eind 2017 en wordt twee keer per jaar bijgewerkt. Alleen landen en gebieden buiten de EU waar de autoriteiten niet of nauwelijks vennootschapsbelasting heffen, die niet transparant zijn of onwelwillend staan tegenover de strijd tegen belastingontwijking komen ervoor in aanmerking. Het is de bedoeling dat EU-landen scherper toezien op beleggingen in zulke oorden, aftrekposten voor zulke investeringen inperken of andere "verdedigingsmaatregelen" nemen.

Grijze lijst

Europarlementariërs en organisaties als Oxfam klagen al langer dat de lijst niet voldoet. Tal van knooppunten in sluiproutes van belastingontduikers zouden de dans ontspringen. Zo wijst Oxfam erop dat de EU-ministers de Seychellen van de lijst halen, terwijl de archipel een sleutelrol speelt in de onthullingen van de zogeheten Pandora Papers.

De Seychellen, Dominica en Anguilla komen nu op de zogenoemde grijze lijst. Daarop staan landen die beterschap hebben beloofd, maar dat nog moeten waarmaken. Ook Turkije, dat eerder op de zwarte lijst dreigde te belanden omdat het weigerde belastinggegevens uit te wisselen met EU-landen, prijkt erop. Ankara heeft nog wat respijt gekregen, ook al is het ongeduld van Nederland en een aantal andere EU-landen groot.

Australië, de Malediven en Eswantini (Swaziland) hebben de vereiste belastinghervormingen doorgevoerd en zijn nu ook van de grijze lijst afgevoerd. Noord-Macedonië, dat zich warm loopt voor toetredingsonderhandelingen met de EU, Qatar, Hongkong, Maleisië, Uruguay en Costa Rica zijn juist toegevoegd.

Meer uit Financieel

Japanse elektronicabedrijven zetten Nikkei op stevige winst

TOKIO (ANP) - De aandelenbeurs in Tokio liet maandag een stevige winst zien onder aanvoering van de Japanse elektronicabedrijven Sony, Sharp en Panasonic. Ook de andere Aziatische markten wonnen terrein. Beleggers trokken zich op aan de hogere slotstanden op Wall Street, waar positief werd gereageerd op de goedkeuring van het akkoord om het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid te verhogen. Zaterdag zette de president Joe Biden de langverwachte handtekening onder de overeenkomst. Daarmee zijn de betalingsproblemen van de Verenigde Staten definitief afgewend.

15 minuten geleden
Driekwart ondernemers kan hogere kosten niet doorberekenen

AMSTERDAM (ANP) - Driekwart van de ondernemers in Nederland zegt hogere kosten niet of slechts voor een deel te kunnen doorberekenen aan klanten. Dat komt vooral doordat ze vrezen klanten kwijt te raken aan de concurrentie. Ook zijn prijzen vaak vastgelegd in afspraken met klanten, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van onderzoek bij ondernemers.

6 uur geleden
OPEC+ verlaagt olieproductie om prijs te stutten

WENEN (ANP/DPA) - Het oliekartel OPEC+ wil volgend jaar ongeveer 40 miljoen vaten (van 159 liter per stuk) per dag produceren. Volgens het Russische persbureau Tass betekent dit een verlaging van het totale productievolume van de groep olieproducerende landen en bondgenoten als Rusland met 1,39 miljoen vaten per dag.

12 uur geleden
Focus beleggers op olie en Apple na langverwachte schuldendeal

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers zullen deze week hopen dat het optimisme op de wereldwijde beurzen van voor het weekend nog even doorzet. De afgelopen tijd heerste er veel onzekerheid vanwege het uitblijven van een deal voor het verhogen van het Amerikaanse schuldenplafond. Maar zaterdag zette de president Joe Biden de langverwachte handtekening onder de overeenkomst. Daarmee zijn de betalingsproblemen voor de federale overheid van de Verenigde Staten definitief afgewend.

15 uur geleden
Onenigheid met Afrikaanse leden OPEC+ over olieproductiedoelen

WENEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Afrikaanse leden van oliekartel OPEC+ worden steeds meer onder druk gezet om de ruimte binnen hun doelstellingen voor olieproductie op te geven. Die ruimte zou dan toekomen aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), die graag meer willen produceren. Met name Angola en Nigeria hebben moeite om hun doelstellingen te halen.

20 uur geleden
Egypte zet sleepboten in voor tanker met pech in Suezkanaal

CAÏRO (ANP/RTR) - Drie Egyptische sleepboten zijn erin geslaagd om een olietanker met motorpech in het Suezkanaal weg te slepen. Dat meldt de Suez Canal Authority (SCA) die toeziet op het scheepvaartverkeer in het kanaal. Die tanker stremde het verkeer in de kortste scheepvaartroute tussen Azië en Europa. Voorzitter van de SCA Osama Rabie meldt nu in een verklaring dat het verkeer in beide richtingen weer is hervat.

21 uur geleden
Topman Qatar Airways: eersteklas verdwijnt in nieuwe vliegtuigen

ISTANBUL (ANP/BLOOMBERG) - Vermogende reizigers die vliegen met Qatar Airways kunnen binnenkort niet langer een dutje doen in een van de luxueuze ligstoelen in de eersteklas. De luchtvaartmaatschappij gaat die namelijk schrappen in de volgende generatie langeafstandsvliegtuigen. Volgens topman Akbar Al Baker is het rendement op de stoelen de investeringen niet meer waard.

21 uur geleden