Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-sancties voor Iraanse sluierpropagandisten

EU-sancties voor Iraanse sluierpropagandisten

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie heeft een aantal Iraanse sluierpropagandisten en een instantie die westerse invloeden bestrijdt sancties opgelegd. Ze zijn medeschuldig aan het onderdrukken van de protestbeweging in Iran, stelt de EU. Met name vrouwen en meisjes en minderheden zouden het door hen zwaar te verduren hebben.

Met de nieuwe strafmaatregelen komt het aantal gestrafte personen en organisaties op 238. Zij kunnen niet meer bij eventueel in de EU ondergebracht geld en EU-burgers en bedrijven kunnen geen zaken met hen doen. De 204 gestrafte personen zijn ook niet langer welkom in één van de EU-landen.

Onder de personen die maandag door de EU-buitenlandministers aan de sanctielijst zijn toegevoegd is onder meer een prominente imam. Ook een hooggeplaatste functionaris van de staatsomroep, een parlementariër, drie rechters en twee boegbeelden van instanties die vooral vrouwen en meisjes dwingende regels opleggen zijn gestraft. Ze predikten bijvoorbeeld vrouwenhaat in de moskee en maakten korte metten met een ieder die pleit voor een lossere omgang met de hoofddoek. Daarmee schenden ze de mensenrechten, stelt de EU.

Demonstratie

Een van die twee instanties, de zogeheten Opperste Raad van de Culturele Revolutie, staat nu ook op de sanctielijst. Deze raad waakt tegen westerse invloeden op universiteiten en in het culturele leven in Iran.

Duizenden Iraniërs demonstreerden maandag in Brussel bij het overleg van de buitenlandministers van de EU-landen, onder wie Wopke Hoekstra. Ze drongen er onder meer opnieuw op aan de Revolutionaire Garde te bestempelen als een terroristische organisatie. Nederland zou dat ook graag zien, maar dat blijkt juridisch ingewikkeld.

Meer uit Buitenland

Doden door botsing tussen treinen in India

NEW DELHI (ANP/RTR/AFP) - In India zijn zeker dertien mensen omgekomen doordat een passagierstrein en een goederentrein in botsing waren gekomen. Een aantal inzittenden is gewond.

1 uur geleden
Russische zaak tegen Amerikaan Gershkovich achter gesloten deuren

JEKATERINENBURG (ANP/RTR) - Het Russische proces tegen de Amerikaanse journalist Evan Gershkovich zal achter gesloten deuren plaatsvinden, meldt staatspersbureau TASS. De zaak begint op 26 juni.

2 uur geleden
EU-leiders beginnen optimistisch aan verdeling 'topbanen' EU

BRUSSEL (ANP) - De leiders van de EU-landen zijn weleens met meer hoofdbrekens aan de vijfjaarlijkse verdeling van de belangrijkste EU-posten begonnen. De meestal hoogst ingewikkelde puzzel, waar demissionair premier Mark Rutte en zijn collega's zich maandag in Brussel over buigen, kreeg de afgelopen dagen al voorzichtig vorm. Zwaargewichten Duitsland en Frankrijk denken alle stukjes gauw te kunnen leggen.

5 uur geleden
Onderzoeksinstituut: rol van kernwapens steeds prominenter

STOCKHOLM (ANP/AFP) - De rol van kernwapens is prominenter geworden en kernmachten moderniseren hun arsenalen terwijl de geopolitieke betrekkingen verslechteren. Dit hebben onderzoekers van het internationale vredesonderzoeksinstituut Stockholm (SIPRI) maandag gezegd. Ze drongen er bij de wereldleiders op aan "een stap terug te doen en na te denken".

8 uur geleden
Tienduizenden geëvacueerd om overstromingen in zuidoosten China

FUZHOU (ANP/DPA) - Ongeveer 36.000 mensen zijn in de Chinese provincie Fujian, in het zuidoosten van het land, geëvacueerd wegens overstromingen na zware regenval. Dat meldt het Chinese staatspersagentschap Xinhua op basis van de plaatselijke autoriteiten.

10 uur geleden
Netanyahu noemt keuze leger voor gevechtspauzes 'onaanvaardbaar'

JERUZALEM (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft kritiek geuit op de plannen die het leger zondag heeft aangekondigd om dagelijkse tactische gevechtspauzes in te lassen. Het leger zei dit te willen doen om de levering van humanitaire hulp aan de Palestijnen in de Gazastrook te vergemakkelijken.

13 uur geleden
Mbappé spreekt zich uit tegen extremisme in de Franse politiek

PADERBORN (ANP/AFP) - Kylian Mbappé heeft zich uitgesproken tegen extremisme in de Franse politiek. Ook riep hij Franse jongeren op te gaan stemmen bij de parlementsverkiezingen over twee weken.

14 uur geleden