Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-sancties: Europese partijen mogen geen Russisch geld aannemen

EU-sancties: Europese partijen mogen geen Russisch geld aannemen

LUXEMBURG (ANP) - Europese nieuwsorganisaties, politieke instellingen en ngo's mogen geen geld meer aannemen van Russische staatsinstellingen. De maatregel moet Russische beïnvloeding van het publieke debat en de Europese democratische processen tegengaan.

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken hebben dit afgesproken binnen het veertiende pakket sancties tegen Rusland dat zij hebben goedgekeurd. De maatregel gaat alleen over de Russische sponsoring van Europese media en instellingen. Die mogen nog wel over Rusland berichten zoals zij willen, in lijn met de Europese afspraken rond de vrijheid van meningsuiting en persvrijheid.

Andere maatregelen uit het sanctiepakket zijn een verbod voor 27 specifieke schepen om in Europa aan te leggen. Die schepen helpen Rusland om bijvoorbeeld olie of militair materieel te verschepen. Ook komt er een uitbreiding van de bestaande afspraken dat Russische vliegtuigen niet in de EU mogen landen. Die afspraak geldt voortaan ook voor privéjets en voor vliegtuigen waarvan het op de achtergrond Russen zijn die beslissen waar en wanneer er geland gaat worden, zelfs als er geen Russen aan boord zijn. Ook deze maatregel moet helpen voorkomen dat de bestaande sancties tegen Rusland omzeild worden en er alsnog oorlogsgoederen in Rusland belanden of Rusland door zijn handel geld verdient om de oorlog tegen Oekraïne te bekostigen.

Ook de maatregel dat via Europees grondgebied geen vloeibaar gemaakt aardgas (lng) uit Rusland mag worden doorgevoerd valt hieronder. In havens als die van Rotterdam en Zeebrugge mag dergelijk gas dus niet meer worden overgepompt naar andere schepen of aan land gebracht als het de bedoeling is dat de Russische lng vervolgens Europa verlaat.

Meer uit Buitenland

ICC vraagt zienswijzen rond mogelijk aanhoudingsbevel Netanyahu

DEN HAAG (ANP) - Ruim zestig regeringen, organisaties en personen mogen bij het Internationaal Strafhof (ICC) hun standpunt indienen over mogelijke arrestatiebevelen tegen onder anderen de Israëlische minister-president Benjamin Netanyahu. Het hof buigt zich over de vraag of Netanyahu, de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant en de hoge Hamasfunctionarissen Yahya Sinwar, Mohammed Al-Masri en Ismail Haniyeh aangehouden moeten worden, zoals de aanklager wil.

42 minuten geleden
Vliegveld Catania tijdelijk dicht na uitbarsting vulkaan Etna

CATANIA (ANP/AFP) - Het vliegveld van Catania op het Italiaanse Sicilië is dinsdag gesloten na een uitbarsting van de vulkaan Etna. Het vliegverkeer ligt tijdelijk stil vanwege de vrijgekomen as.

54 minuten geleden
Zondag was wereldwijd de warmste dag ooit gemeten

LONDEN (ANP) - 21 juli, afgelopen zondag, is de warmste dag ooit geregistreerd. De gemiddelde temperatuur wereldwijd bedroeg 17,09 graden. Dat komt dinsdag naar voren uit de dagelijkse metingen van de Europese klimaatdienst Copernicus. Het oude record was 17,08 graden op 6 juli vorig jaar. De gegevens worden sinds 1940 bijgehouden.

59 minuten geleden
Macron spreekt voor het eerst met pers sinds verkiezingen

PARIJS (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron gaat dinsdag om 20.10 uur in gesprek met de pers. Dat is de eerste keer sinds de parlementsverkiezingen op 7 juli werden afgerond, aldus Franse media.

2 uur geleden
Harris houdt eerste campagnebijeenkomst in Milwaukee

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris houdt dinsdag haar eerste campagnebijeenkomst. Deze vindt plaats in de stad Milwaukee.

2 uur geleden
Colombiaans verbod op stierenvechten treedt in werking

BOGOTA (ANP/AFP) - De Colombiaanse president Gustavo Petro heeft de eerder opgestelde wet die stierenvechten verbiedt, in werking gezet. Hij zei blij te zijn dat het doden van dieren als vermaak niet meer is toegestaan. Stierenvechten was eerder in de wet verankerd als cultureel erfgoed.

3 uur geleden
Bijna 2600 arrestaties tijdens protesten Bangladesh

DHAKA (ANP/AFP) - In Bangladesh zijn bijna 2600 arrestaties verricht tijdens de recente protesten in het land, meldt persbureau AFP na een telling. Jongeren gaan er al weken de straat op om hun ongenoegen te uiten over de herinvoering van een systeem dat overheidsbanen reserveert voor bepaalde groepen.

4 uur geleden