Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-rekenkamer wil goedkopere elektrische auto's en veel laadpalen

EU-rekenkamer wil goedkopere elektrische auto's en veel laadpalen

LUXEMBURG (ANP) - De Europese Unie moet de productie van elektrische auto's snel opschroeven en gaan produceren in alle prijsklassen. Nu blijken nieuwe elektrische auto's meestal in een hoge prijsklasse te liggen. Verder moet de Europese Unie helpen een veel dichter net van laadpalen op te zetten, zodat de komende jaren eigenaren van een hybride auto niet gedwongen worden benzine te tanken.

Zo moet het Europese wagenpark alsnog milieuvriendelijk worden, zegt de Europese Rekenkamer in een rapport. Want het Europese doel van vermindering van de broeikasgas-uitstoot door Europese personenauto's is mislukt, concludeert de Europese Rekenkamer in deze overkoepelende analyse gebaseerd op vier eerdere onderzoeken van de rekenkamer naar personenauto's.

De vervoerssector is voor ongeveer een kwart verantwoordelijk voor de broeikasgas-uitstoot in Europa en de helft daarvan komt door personenauto's, stelt de analyse. Maar hoewel de Europese regels strenger zijn geworden voor de testnormen van nieuwe auto's, is het effect daarvan te klein. Nieuwe motoren zijn inderdaad energiezuiniger, maar intussen zijn personenauto's ook groter geworden en hebben dus zwaardere motoren nodig.

Routekaart

De Europese Rekenkamer stelt ook vast dat het aanvankelijke geloof dat alternatieve brandstoffen zoals biobrandstoffen het probleem kunnen oplossen, ook al niet klopt. Want de Europese Unie heeft geen geloofwaardige routekaart ontwikkeld voor de ontwikkeling van deze alternatieve brandstoffen. Bovendien wordt volgens de rekenkamer ook nog eens de milieuvriendelijkheid van biobrandstoffen overschat.

De Europese Rekenkamer adviseert bovendien dat de Europese Unie de inspanningen vergroot om via handelsakkoorden met onder meer Australië en Gabon de aanvoer veilig te stellen van zeldzame stoffen zoals lithium, kobalt en mangaan. Zodat ook de Europese auto-industrie van deze grondstoffen kan profiteren en straks niet alle elektrische auto's vanuit China of andere niet-Europese landen ingevoerd moeten worden.

De EU-landen en het Europees Parlement hebben afgesproken dat vanaf 2035 de verkoop van benzine-auto's in Europa in de ban gaat. In 2026 wordt geëvalueerd of dat streven haalbaar is.

Meer uit Financieel

Onderzoek: Duitsland heeft 400 miljard voor infrastructuur nodig

FREIBURG (ANP/DPA) - Duitsland heeft ongeveer 400 miljard euro aan investeringen in zijn verouderde infrastructuur nodig, zoals voor wegen, spoor en ook het energienetwerk. Dat zegt een invloedrijke econoom van de Universiteit van Freiburg in een studie. Die professor Lars Feld is een adviseur van de Duitse minister van Financiën Christian Lindner. Volgens Feld heeft de overheid te lang niks gedaan aan investeringen in modernisering van infrastructuur.

1 uur geleden
Staking om hoger loon legt Griekse veerboten langer stil

PIRAEUS (ANP/DPA) - Werknemers op veerboten in Griekenland staken ook op donderdag voor een hoger loon en de vakbond voor veerbootpersoneel dreigt zelfs met een staking voor onbepaalde tijd als werkgevers niet instemmen met de looneisen. De staking begon dinsdag en zou eigenlijk 48 uur duren.

2 uur geleden
Besi en Unilever winnen op Amsterdamse beurs na kwartaalcijfers

AMSTERDAM (ANP) - Chipbedrijf Besi en levensmiddelenconcern Unilever stonden donderdag bij de winnaars in de Amsterdamse AEX-index na kwartaalcijfers die goed werden ontvangen door beleggers. Biotechnoloog Pharming ging wel flink omlaag, na de aankondiging van het vertrek van de topman. Ook de in financiële problemen verkerende elektrische bussenbouwer Ebusco stond in de belangstelling om een belangrijke stemming van aandeelhouders over een aandelenuitgifte.

3 uur geleden
Oekraïners in Duitsland werken vaker, wel minder dan in Nederland

BERLIJN (ANP/DPA) - Oekraïense vluchtelingen in Duitsland zijn vaker aan het werk dan toen ze in 2022 naar het land waren gevlucht door de oorlog. Volgens een Duits instituut voor bevolkingsonderzoek was eerder dit jaar circa 30 procent van de Oekraïners in Duitsland aan het werk. Dat was medio 2022 nog slechts 16 procent.

3 uur geleden
Aanbestedingen bij EU-agentschappen moeten beter

LUXEMBURG (ANP) - De Europese Rekenkamer (ERK) ziet nog steeds fouten bij openbare aanbestedingen door de 43 agentschappen van de Europese Unie. De procedures voor de gunning en uitvoering van contracten moeten worden verbeterd, oordeelt de controleur van bestedingen van EU-geld. Dat geldt ook voor de twee in Nederland gevestigde agentschappen Europol en het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).

4 uur geleden
Aandeelhouders Ebusco stemmen in met uitgeven nieuwe aandelen

DEURNE (ANP) - Aandeelhouders van de elektrische bussenbouwer Ebusco hebben ingestemd met het uitgeven van nieuwe aandelen. Dit meldt het in geldproblemen verkerende bedrijf, dat donderdag een buitengewone aandeelhoudersvergadering houdt. Met de goedkeuring kunnen bestaande aandeelhouders tot 36 miljoen euro aan nieuwe aandelen van Ebusco kopen. Daarmee lijkt het voortbestaan van het bedrijf uit het Brabantse Deurne iets zekerder geworden.

4 uur geleden
Aanbestedingen bij EU-agentschappen moeten beter

LUXEMBURG (ANP) - De Europese Rekenkamer (ERK) ziet nog steeds fouten bij openbare aanbestedingen door de 43 agentschappen van de Europese Unie. De procedures voor de gunning en uitvoering van contracten moeten worden verbeterd, oordeelt de controleur van bestedingen van EU-geld. Dat geldt ook voor de twee in Nederland gevestigde agentschappen Europol en het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).

4 uur geleden