
EU-rekenkamer: verlies concurrentiestrijd om batterijen dreigt
LUXEMBURG (ANP) - Het Europese streven om wereldleider in accu's en batterijen te worden loopt gevaar, stelt de Europese Rekenkamer (ERK). Als de EU haar productie van batterijen niet opvoert kan ze bovendien onvoldoende aan de toenemende vraag voldoen en dreigt ze haar nul-emissiedoel voor 2035 niet te halen, waarschuwen de controleurs.
De Europese Commissie lanceerde in 2018 een actieplan voor batterijen en accu's. Die zijn van strategisch belang geworden. De verkoop van nieuwe benzine- en dieselauto’s is vanaf 2035 verboden.
De EU-productiecapaciteit voor batterijen ontwikkelt zich volgens de ERK snel, met een potentiële groei van 44 GWh in 2020 tot 1200 GWh in 2030. Er is echter geen garantie dat deze prognose daadwerkelijk uitkomt, meent de rekenkamer. De toegang tot grondstoffen blijft een groot obstakel. Geopolitieke en economische factoren kunnen de uitbreiding van de productiecapaciteit vertragen.
Aardgasindustrie
De Europese batterij-industrie blijft achterlopen op de mondiale concurrentie, vooral uit China. Mogelijk laten batterijfabrikanten de EU ook links liggen om bijvoorbeeld voor de VS te kiezen. Die subsidiëren in tegenstelling tot de EU rechtstreeks de productie van mineralen en batterijen, evenals de aankoop van elektrische voertuigen die in de VS met Amerikaanse onderdelen zijn gemaakt. De EU heeft tussen 2019 en 2021 ongeveer 6 miljard euro aan staatssteun goedgekeurd, maar het ontbreekt aan goede coördinatie en een doelgerichte aanpak.
Ook is de EU voor de productie van batterijen sterk afhankelijk van de invoer van essentiële grondstoffen uit landen waarmee ze geen handelsovereenkomsten heeft. Zo komt 87 procent van het ingevoerde ruwe lithium uit Australië, 80 procent van het mangaan uit Zuid-Afrika en Gabon, en 40 procent van ruwe natuurlijk grafiet uit China. Hoewel Europa verschillende mijnbouwreserves heeft, duurt het minstens twaalf tot zestien jaar van de ontdekking tot de productie ervan, waardoor het onmogelijk is om snel te reageren op een toenemende vraag, waarschuwt de ERK.
"De batterij-industrie van de EU mag niet in dezelfde afhankelijke positie terechtkomen als de aardgasindustrie", zegt ERK-lid en voormalig Belgisch minister Annemie Turtelboom. "Wat betreft de toegang tot grondstoffen, aantrekkelijkheid voor investeerders en kosten, bevindt de EU zich echter mogelijk in een zwakke positie."
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - Wall Street ging maandag twijfelend van start, maar eindigde stevig in de plus. Beleggers beschouwden de Iraanse vergeldingsaanval op een Amerikaanse basis in Qatar als beperkt van aard en economisch irrelevant. De koersen gingen omhoog nadat Qatar had gemeld dat het de Iraanse aanvallen had onderschept zonder slachtoffers. Hierdoor gingen de olieprijzen, die de laatste tijd hard opliepen, scherp omlaag.
6 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - KLM hoeft geen extra vluchten te annuleren door de luchtruimen die maandag in het Midden-Oosten zijn gesloten. "We hebben de afgelopen week al voorzorgsmaatregelen genomen", zegt een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij.
7 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - KLM doet een "klemmend beroep" op de vakbonden om weer terug aan de onderhandelingstafel te komen en niet te gaan staken. Hierover heeft de luchtvaartmaatschappij een brief gestuurd aan FNV en CNV.
7 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - Meerdere luchtvaartmaatschappijen gaan hun vliegschema's aanpassen of hebben dat al gedaan, aldus een woordvoerder van Schiphol. Ze doen dit nu de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar en Bahrein hun luchtruim hebben gesloten. Het gaat om KLM, Qatar Airways, Emirates en Etihad Airways. Ook Koeweit en Irak hebben hun luchtruim gesloten.
9 uur geledenBASRA (ANP/RTR) - De grote oliebedrijven Eni, BP en TotalEnergies, die olievelden exploiteren in Irak, hebben een aantal van hun buitenlandse medewerkers geëvacueerd. Dat meldt het door de Iraakse staat geleide Basra Oil Company maandag.
10 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX, de index van de 25 meest verhandelde aandelen in Amsterdam, is maandag flink hoger geëindigd, ondanks de toegenomen spanningen in het Midden-Oosten. Beleggers voelden zich vooral gesterkt door hogere standen op de koersborden op Wall Street.
11 uur geledenGRONINGEN (ANP) - Het strafrechtelijk onderzoek naar onder meer omkoping en witwassen heeft een "enorme impact" op voormalig Jumbo-topman Frits van Eerd. "Ik heb 25 jaar een van de grootste ondernemingen van Nederland aangestuurd en van de ene op de andere dag lag ik eruit omdat ik van mijn bed werd gelicht. Tot op de dag van vandaag begrijp ik er niks van dat ik in deze zaak zit", zei Van Eerd geëmotioneerd aan het einde van de eerste dag van de rechtszaak in Groningen.
12 uur geleden