Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-rekenkamer: verlies concurrentiestrijd om batterijen dreigt

EU-rekenkamer: verlies concurrentiestrijd om batterijen dreigt

LUXEMBURG (ANP) - Het Europese streven om wereldleider in accu's en batterijen te worden loopt gevaar, stelt de Europese Rekenkamer (ERK). Als de EU haar productie van batterijen niet opvoert kan ze bovendien onvoldoende aan de toenemende vraag voldoen en dreigt ze haar nul-emissiedoel voor 2035 niet te halen, waarschuwen de controleurs.

De Europese Commissie lanceerde in 2018 een actieplan voor batterijen en accu's. Die zijn van strategisch belang geworden. De verkoop van nieuwe benzine- en dieselauto’s is vanaf 2035 verboden.

De EU-productiecapaciteit voor batterijen ontwikkelt zich volgens de ERK snel, met een potentiële groei van 44 GWh in 2020 tot 1200 GWh in 2030. Er is echter geen garantie dat deze prognose daadwerkelijk uitkomt, meent de rekenkamer. De toegang tot grondstoffen blijft een groot obstakel. Geopolitieke en economische factoren kunnen de uitbreiding van de productiecapaciteit vertragen.

Aardgasindustrie

De Europese batterij-industrie blijft achterlopen op de mondiale concurrentie, vooral uit China. Mogelijk laten batterijfabrikanten de EU ook links liggen om bijvoorbeeld voor de VS te kiezen. Die subsidiëren in tegenstelling tot de EU rechtstreeks de productie van mineralen en batterijen, evenals de aankoop van elektrische voertuigen die in de VS met Amerikaanse onderdelen zijn gemaakt. De EU heeft tussen 2019 en 2021 ongeveer 6 miljard euro aan staatssteun goedgekeurd, maar het ontbreekt aan goede coördinatie en een doelgerichte aanpak.

Ook is de EU voor de productie van batterijen sterk afhankelijk van de invoer van essentiële grondstoffen uit landen waarmee ze geen handelsovereenkomsten heeft. Zo komt 87 procent van het ingevoerde ruwe lithium uit Australië, 80 procent van het mangaan uit Zuid-Afrika en Gabon, en 40 procent van ruwe natuurlijk grafiet uit China. Hoewel Europa verschillende mijnbouwreserves heeft, duurt het minstens twaalf tot zestien jaar van de ontdekking tot de productie ervan, waardoor het onmogelijk is om snel te reageren op een toenemende vraag, waarschuwt de ERK.

"De batterij-industrie van de EU mag niet in dezelfde afhankelijke positie terechtkomen als de aardgasindustrie", zegt ERK-lid en voormalig Belgisch minister Annemie Turtelboom. "Wat betreft de toegang tot grondstoffen, aantrekkelijkheid voor investeerders en kosten, bevindt de EU zich echter mogelijk in een zwakke positie."

Meer uit Financieel

Inflatie eurozone loopt iets op tot 2 procent

LUXEMBURG (ANP) - De inflatie in de eurozone is in juni iets opgelopen tot 2 procent op jaarbasis, meldt het Europese statistiekbureau Eurostat in een voorlopige schatting. In mei werd het dagelijks leven in de eurozone nog 1,9 procent duurder. De stijging van de consumentenprijzen in het eurogebied ligt daarmee in lijn met de doelstelling van 2 procent van de Europese Centrale Bank (ECB).

59 minuten geleden
Nieuwe topman moederbedrijf Douwe Egberts snijdt in kosten

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De nieuwe topman van JDE Peet's, het bedrijf achter merken als Douwe Egberts en Pickwick, wil in de komende jaren 500 miljoen euro aan kosten besparen. De besparingen moeten komen uit een vereenvoudiging van de productenportefeuille en het organisatiemodel, efficiënter werken en een verhoging van de productiviteit. Meer dan de helft van de besparingen moet tegen eind 2027 zijn bereikt.

1 uur geleden
Al ruim 130.000 aanmeldingen voor massaclaim tegen Booking.com

DEN HAAG (ANP) - De massaclaim van de Consumentenbond tegen Booking.com heeft in minder dan een week al meer dan 130.000 aanmeldingen ontvangen. Een woordvoerster van de bond noemt dat "heel veel". Na de aankondiging van de claim donderdag lag de aanmeldwebsite er zelfs tijdelijk uit door de grote hoeveelheid aanmeldingen. Inmiddels werkt alles weer en blijven de aanmeldingen binnenstromen.

2 uur geleden
Consumentenbond: boodschappen over grens wel degelijk goedkoper

DEN HAAG (ANP) - Consumenten betalen over de grens, wel degelijk een stuk minder voor hun boodschappen dan in Nederland. Dat stelt de Consumentenbond na een peiling bij dertig supermarktketens in België, Duitsland en Frankrijk. Daarmee is er weer een studie naar de prijzen in de supermarkt. Eerder dit jaar wierp toenmalig NSC-Kamerlid Pieter Omtzigt de discussie over dure boodschappen opnieuw op, door te wijzen op het prijsverschil van een potje appelmoes bij Albert Heijn in Nederland en België.

3 uur geleden
AEX-index begint afwachtend aan tweede jaarhelft

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is dinsdag afwachtend begonnen aan de tweede helft van het jaar. Beleggers deden het rustig aan en hielden vooral de ontwikkelingen rond de handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en de belangrijkste handelspartners in de gaten. Volgende week loopt de deadline voor de tijdelijke opschorting van de Amerikaanse importheffingen af.

3 uur geleden
TNO roept overheid op te investeren in hightechmegaclusters

DEN HAAG (ANP) - Nederland dreigt op technologisch en economisch gebied achterop te raken bij landen als Zuid-Korea, de Verenigde Staten en China die miljarden investeren in belangrijke sleuteltechnologieën, waarschuwt TNO. Om dat te voorkomen roept de onderzoeksorganisatie de overheid op om gericht te investeren in de ontwikkeling van hightechmegaclusters om nieuwe techkampioenen te creëren.

3 uur geleden
Energiebedrijven gedagvaard voor massaclaim over prijsverhogingen

AMSTERDAM (ANP) - Energiebedrijven Vattenfall, Eneco, Essent, Greenchoice, Energiedirect en Budget Thuis worden gedagvaard om prijsverhogingen bij variabele energiecontracten. Dat heeft de Stichting Eerlijke Handelspraktijken laten weten. Volgens claimorganisatie gaat haar eerder aangekondigde massaclaim tegen de energiesector daarmee officieel van start.

4 uur geleden