
EU-rekenkamer: steun hervormingen Balkanlanden weinig effectief
LUXEMBURG (ANP) - Twintig jaar financiële en politieke steun van de Europese Unie voor fundamentele hervormingen van de rechtsstaat in de Westelijke Balkan hebben weinig effect gehad, meent de Europese Rekenkamer. In veel landen in de regio blijven problemen bestaan rond de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht, wijdverbreide corruptie en de vrijheid van meningsuiting.
Volgens een speciaal verslag van de rekenkamer (ERK) worden de vier kandidaat-lidstaten van de EU Albanië, Noord-Macedonië, Montenegro en Servië, alsook aspirant-lidstaten Bosnië en Herzegovina en Kosovo allemaal ondanks de jarenlange inspanningen van de EU nog steeds geconfronteerd met kwesties als machtsconcentratie, politieke inmenging en corruptie. In de regio is er fundamenteel maar weinig verbeterd. De EU-steun was "verre van toereikend voor de aanpak van aanhoudende problemen". Er is ook sprake van onvoldoende politieke wil en gebrek aan betrokkenheid, schrijft de rekenkamer.
De EU verleent landen die in aanmerking kunnen komen voor het lidmaatschap hulp om te voldoen aan de EU-criteria. Zo was er tussen 2014 en 2020 ongeveer 700 miljoen euro beschikbaar voor de hervormingsagenda in de regio. "De EU is er met haar steun voor de rechtsstaat in de Westelijke Balkan duidelijk niet in geslaagd grote veranderingen teweeg te brengen", zegt Juhan Parts, het lid van de rekenkamer dat verantwoordelijk is voor het verslag. Ook heeft de EU te weinig gebruikgemaakt van de mogelijkheid om bijstand op te schorten als een land geen vorderingen maakt met hervormingen. Zonder tastbare resultaten wordt de geloofwaardigheid bedreigd, vindt hij.
In oktober besloten de EU-regeringsleiders de zes Balkanlanden voorlopig niet tot de unie toe te laten. Wel willen ze de (handels-)banden aantrekken, onder meer uit zorg over de toenemende Russische en Chinese belangstelling voor de regio.
Meer uit Buitenland
WASHINGTON (ANP) - Slechts weinig politici hebben tijdens de Koude Oorlog zo'n stempel gedrukt op de wereld als de Amerikaanse voormalige minister Henry Kissinger van Buitenlandse Zaken. De man introduceerde eigenhandig de pragmatische 'Realpolitik' in het starre anticommunistische buitenlandse beleid van de Verenigde Staten.
3 minuten geledenGAZA-STAD (ANP/RTR) - De Palestijnse beweging Hamas bevestigt dat Israël een door Hamas samengestelde lijst van vrij te laten gijzelaars niet heeft geaccepteerd. Daardoor is een verlenging op donderdagochtend van de tijdelijke wapenstilstand minder waarschijnlijk geworden.
13 minuten geledenJERUZALEM (ANP/RTR) - Het Israëlische leger zei donderdag dat een wapenstilstand met Hamas zal worden voortgezet "in het licht van de inspanningen van de bemiddelaars om het proces van de vrijlating van gijzelaars voort te zetten, en met inachtneming van de voorwaarden van de overeenkomst".
16 minuten geledenTEL AVIV (ANP) - Israël en Hamas hebben nog geen overeenstemming bereikt over de lijst van gijzelaars die in de volgende ronde moeten worden vrijgelaten, melden Israëlische media. Het meningsverschil zou draaien om de samenstelling van de door Hamas verstrekte lijst, die op aandringen van Israël ook vrouwen en kinderen zou moeten bevatten.
1 uur geledenNEW YORK (ANP) - De Amerikaanse staatsman Henry Alfred Kissinger is op 100-jarige leeftijd overleden. Kissinger was onder meer diplomaat, politicoloog, geopolitiek adviseur en politicus. Hij was minister van Buitenlandse Zaken en nationale veiligheidsadviseur van de Verenigde Staten onder de Republikeinse presidenten Richard Nixon en Gerald Ford.
3 uur geledenTEL AVIV (ANP) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken is aangekomen in Tel Aviv, vanwaar hij aan zijn derde reis door het Midden-Oosten begint sinds 7 oktober, melden Israëlische en Amerikaanse media.
5 uur geledenGAZA-STAD (ANP/AFP) - Hamas heeft woensdag een Nederlandse gijzelaar vrijgelaten, meldt bemiddelaar Qatar. Voor zover bekend was de 18-jarige Ofir Engel de enige Nederlandse gijzelaar die werd vastgehouden in de Gazastrook.
7 uur geleden