Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-president waarschuwt Turkije: sancties op tafel

EU-president waarschuwt Turkije: sancties op tafel

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie moet zich afvragen of zij niet steviger moet optreden tegen Turkije, dat maar geen beterschap toont. "Het kat-en-muisspel moet stoppen", zegt EU-president Charles Michel in de aanloop naar de EU-top waar de regeringsleiders de balans opmaken van het gedrag van Turkije.

"We staan klaar om alle middelen waarover we beschikken in te zetten" om de regering in Ankara tot de orde te roepen, herhaalde Michel, met een verwijzing naar de sancties waar lidstaten als Griekenland op aandringen. De EU heeft afgesproken op de top van donderdag te beslissen of Turkije zijn confrontatiekoers genoeg heeft verlegd, of dat het tijd is voor strafmaatregelen.

"In oktober hebben we Turkije een heel positief aanbod gedaan", zegt Michel. Op voorwaarde dat Turkije zou stoppen met "eenzijdige provocaties en vijandige uitspraken. Nou, sinds oktober zijn de zaken niet beter gegaan." De afgelopen dagen sprak de Turkse president Erdogan wel positiever over de EU dan hij de maanden ervoor deed.

Betrekkingen

Hoe het verder moet met de betrekkingen met Turkije is maar een van de heikele kwesties waarover de EU-leiders zich volgende week in Brussel buigen. Op de agenda staan ook de begroting en het coronaherstelfonds, de brexitonderhandelingen en scherpere klimaatdoelen.

Dat kunnen ze niet met video-overleg af, zegt Michel. Premier Mark Rutte en zijn collega's reizen donderdag af naar Brussel omdat "het goed is elkaar in de ogen te kijken". Ook al is de toestand in sommige landen nog hachelijk en gelden vrijwel overal nog strenge coronaregels. Juist als het er bij precaire onderhandelingen op aankomt, is het belangrijk fysiek bijeen te komen, klinkt het vaak in Brussel.

De afgelopen weken overlegden de regeringsleiders en staatshoofden van de EU meermaals per video, onder meer over de strijd tegen het coronavirus en over de aanslagen in Frankrijk en Oostenrijk.

Meer uit Buitenland

UNHCR: Westen moet praten met Assad om terugkeer vluchtelingen

BEIROET (ANP) - Om mogelijk te maken dat Syrische vluchtelingen geleidelijk kunnen terugkeren naar hun land, zou de internationale gemeenschap volgens VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR in gesprek moeten gaan met de Syrische president Bashar al-Assad. Ivo Freijsen, vertegenwoordiger van UNHCR in Libanon, denkt dat een terugkeer voor veel Syriërs niet aan de orde is tot westerse landen met Assads regime spreken over betere omstandigheden in het door een oorlog verscheurde land.

1 uur geleden
VN: operatie om olieramp bij Jemen te vermijden snel van start

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - Een grootschalige operatie om een olieramp voor de kust van Jemen te vermijden zal snel van start kunnen gaan. Het leegpompen en weghalen van de vervallen olietanker Safer met 1,1 miljoen vaten ruwe olie begint medio juni, melden de Verenigde Naties.

1 uur geleden
Britten: Oekraïne mag Rusland aanvallen als zelfverdediging

TALLINN (ANP/DPA) - Oekraïne mag Rusland aanvallen als zelfverdediging, vindt de Britse regering. Volgens de Britse minister van Buitenlandse Zaken James Cleverly heeft Oekraïne principieel het recht om uit zelfverdediging buiten zijn eigen grondgebied toe te slaan, om het de Russen moeilijk te maken Oekraïens grondgebied te treffen.

4 uur geleden
Bonaire, Sint Eustatius en Saba niet genoeg voorbereid op rampen

DEN HAAG (ANP) - Bonaire, Sint-Eustatius en Saba zijn nog steeds onvoldoende voorbereid op rampen, terwijl de kans op een noodsituatie als een vernietigende orkaan hier groot is. In 2017 werd Caribisch Nederland geraakt door de orkanen Irma, Jose en Maria. De crisisorganisatie hield stand, maar had veel beter gekund, concludeerde de inspectie daarna. Een dinsdag gepubliceerd rapport laat zien dat lang niet alle aanbevelingen die toen zijn gedaan, zijn opgevolgd.

6 uur geleden
NAVO stuurt versterking naar Kosovo na belagen vredessoldaten

BRUSSEL/OSLO (ANP) - De NAVO stuurt extra troepen naar het onrustige Kosovo. Zeker dertig vredesmilitairen van het bondgenootschap raakten maandag gewond bij botsingen tussen Servische Kosovaren en de politie.

7 uur geleden
Poetin: droneaanval op Moskou poging om angst te zaaien

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - De droneaanvallen op Moskou afgelopen nacht waren volgens president Vladimir Poetin een poging om Rusland bang te maken en te provoceren. Het was volgens hem een aanval op burgerdoelen. Rusland houdt Oekraïne verantwoordelijk voor de aanvallen, al wordt dat door Kyiv ontkend.

7 uur geleden
EU zet zich schrap voor de zomer: dubbel zoveel blusvliegtuigen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie vreest voor een zomer met veel bosbranden. Zij verdubbelt daarom het aantal blusvliegtuigen en -helikopters om EU-landen te hulp te schieten.

8 uur geleden