Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-president vraagt leiders 'onmogelijke missie te volbrengen'

EU-president vraagt leiders 'onmogelijke missie te volbrengen'

BRUSSEL (ANP) - EU-president Charles Michel heeft in een emotionele oproep de EU-leiders aangespoord een deal te sluiten over de meerjarenbegroting (MFK) en het daaraan gekoppelde herstelfonds voor de lidstaten die het zwaarst getroffen zijn door de coronacrisis. "Ik wens dat de Europese kranten koppen dat de EU een onmogelijke opgave heeft volbracht", hield hij ze bij het diner zondagavond volgens ingewijden voor. "Of willen we het gezicht van een zwak Europa tonen, ondermijnd door wantrouwen?"

Premier Mark Rutte en zijn collega's touwtrekken sinds vrijdagmorgen voornamelijk over het fonds dat aanvankelijk 750 miljard euro zou bedragen. Daarvan zou 500 miljard beschikbaar komen via subsidies, die niet hoeven worden terugbetaald, en 250 miljard aan leningen, die moeten worden afgelost. Michel somde daarop een reeks voorstellen op die hij heeft aangepast om aan onder meer Nederlandse eisen en wensen tegemoet te komen.

De hele dag door vlogen verwijten over en weer. Premier Rutte, die als de 'bad guy' wordt beschouwd die een akkoord onmogelijk maakt met zijn stugge opstelling en harde eisen, kreeg van verschillende kanten en om verschillende redenen de wind van voren.

"Ik heb aandachtig naar elk van jullie geluisterd", zei Michel. "Ik heb voor iedereen het grootste respect getoond", besloot de Belgische oud-premier en kondigde daarop een pauze aan. De onderhandelingen zullen naar verwachting de hele nacht voortduren.

Meer uit Financieel

Wereldbank: verloren decennium in de maak voor wereldeconomie

WASHINGTON (ANP) - Bijna alle wereldwijde economische krachten die de afgelopen drie decennia voor vooruitgang en welvaart hebben gezorgd, vervagen. "Een zorgwekkende trend. Er zou een verloren decennium in de maak kunnen zijn voor de wereldeconomie", staat in een rapport van de Wereldbank.

6 minuten geleden
EU-landen stemmen in met deal over uitbannen brandstofauto

BRUSSEL (ANP/RTR) - Het verbieden van de verkoop van nieuwe benzine- en dieselauto's door de Europese Unie vanaf 2035 kan doorgaan. De EU-landen, ook het tegensputterende Duitsland, hebben maandag ingestemd met die belangrijke klimaatmaatregel.

1 uur geleden
Europese Commissie: Alitalia moet staatslening terugbetalen

BRUSSEL (ANP) - De lening van 400 miljoen euro die de Italiaanse overheid in 2019 aan luchtvaartmaatschappij Alitalia verstrekte is illegale staatssteun, oordeelt de Europese Commissie. Italië moet het geld plus rente bij de maatschappij terughalen.

2 uur geleden
Transavia vliegt ondanks algemene staking naar Israël

SCHIPHOL (ANP) - Luchtvaartmaatschappij Transavia vliegt vooralsnog gewoon naar Israël ondanks een algemene staking in dat land. Daardoor vertrekken er geen vluchten vanaf de luchthaven van Tel Aviv. Maar zoals het er nu naar uitziet kunnen daar wel vliegtuigen landen, zegt Transavia. De prijsvechter heeft twee vluchten op de planning staan van Schiphol naar Tel Aviv.

2 uur geleden
Export Russische diesel richting record, ondanks sancties EU

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - De export van Russische diesel ligt op koers om deze maand een record te bereiken, ondanks de sancties van de Europese Unie. Gedacht werd dat de Russen juist minder zouden gaan verkopen door het Europese verbod op olieproducten uit Rusland. Het wegvallen van Europa als belangrijkste afnemer wordt echter ruimschoots goedgemaakt door hogere aankopen door onder meer Turkije, Marokko, Brazilië en Tunesië.

3 uur geleden
Wagamama sluit bij rechter akkoord met schuldeisers

AMSTERDAM (ANP) - Restaurantketen wagamama heeft een akkoord bereikt met schuldeisers bij de rechtbank van Amsterdam. De keten, met negen vestigingen in Nederland, kwam in de problemen door de coronamaatregelen. Als gevolg daarvan moest het enkele restaurants sluiten. Een faillissement lijkt nu afgewend.

3 uur geleden
Philips en ASMI aan kop in positieve AEX, Prosus onderaan

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak toonde maandag wat herstel onder aanvoering van zorgtechnologieconcern Philips en chipbedrijf ASMI. Techinvesteerder Prosus kampte daarentegen met een stevig koersverlies van het Chinese internet- en gamebedrijf Tencent, waarvan het grootaandeelhouder is, en was de grootste daler bij de hoofdfondsen.

3 uur geleden