Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-president breekt top over begroting af

EU-president breekt top over begroting af

BRUSSEL (ANP) - De top van de Europese regeringsleiders over de meerjarenbegroting is vrijdagavond afgebroken. Volgens EU-president Charles Michel was het "jammer genoeg niet mogelijk" een akkoord te bereiken. "We hebben meer tijd nodig", zei hij op een persconferentie na afloop. "Het is heel ingewikkeld door het vertrek van de Britten uit de EU waardoor een gat van 60 tot 75 miljard euro is ontstaan."

Pogingen van Michel de uiteenlopende standpunten van de 27 lidstaten te overbruggen zijn na veel overleg sinds donderdagmiddag niet geslaagd. De impasse ontstond doordat Nederland en zijn drie andere 'zuinige' bondgenoten Denemarken, Zweden en Oostenrijk hun poot stijf houden. Zij willen geen verhoging van het budget en houden vast aan de jaarlijkse korting op hun afdracht. Veel andere landen willen juist een hogere begroting en minder kortingen op landbouwsubsidies en op fondsen voor regionale ontwikkeling.

Volgens Michel was de reünie met de regeringsleiders "nuttig en nodig. Ik snap dat alle lidstaten eigen belangen hebben en de leiders rekening moeten houden met hun parlementen en burgers. Maar we moeten doorgaan, er is geen keuze. Zoals mijn oma zei: om te slagen, moet je proberen."

Informeel overleg

De komende dagen en weken zal volgens hem veel informeel overleg plaatsvinden. "We gaan kijken hoe we in de toekomst een akkoord kunnen vinden. Ik heb er vertrouwen in dat dat mogelijk is."

"De verschillen waren simpelweg te groot", sprak de Duitse bondskanselier Angela Merkel. De Franse president Emmanuel Macron zei het erg te betreuren dat er geen akkoord is bereikt.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

J. Davidse. 1 maand geleden
'Maar we moeten doorgaan, er is geen keuze.' Letterlijk overgenomen uit een toespraak van Adolf Hitler. Michel begrijpt dat er rekening gehouden moet worden met parlementen en burgers maar deze Belgische dictator wil dat zeker niet. Das Grosse Europaïsche Reich zal er moeten komen, al moeten we het door de strot van de burgers duwen.

Meer uit Financieel

UWV maakt 1,3 miljard over naar bedrijven voor noodmaatregel

DEN HAAG (ANP) - Het UWV heeft sinds maandag 1,3 miljard euro overgemaakt naar bedrijven die zich hebben aangemeld voor de maatregelen voor ondersteuning in de loonkosten. Het grootste deel daarvan - 1,1 miljard euro - zal in verband met Pasen na het weekend op hun rekening komen. De eerste 230 miljoen euro werd eerder deze week al overgemaakt aan 9000 bedrijven.

2 uur geleden
'Meer kinderarbeid cacaoplantages ondanks beloftes producenten'

ABIDJAN (ANP) - Kinderarbeid op cacaoplantages in Ivoorkust en Ghana is de afgelopen tien jaar toegenomen, meldt persbureau Reuters naar aanleiding van een conceptversie van een studie die is uitgevoerd door onderzoekers van de University of Chicago. Chocoladeproducenten zegden in 2010 juist toe om de kinderarbeid in hun leveringsketens terug te dringen.

4 uur geleden
ACM akkoord met overname Sanoma Nederland door DPG

AMSTERDAM (ANP) - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is akkoord met de overname van Sanoma Nederland door het Belgische DPG Media. Onder Sanoma Media Netherlands zoals de divisie formeel heet, vallen onder meer de Libelle, Donald Duck, vtwonen en nieuwswebsite NU.nl. DPG Media is onder meer eigenaar van de Volkskrant, AD en Qmusic.

7 uur geleden
CBS: veel seizoenkrachten werkzaam in landbouw

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse landbouwsector was vorig jaar goed voor bijna 30.000 voltijdbanen van mensen die werken op basis van losse contracten voor bepaalde tijd. In veel gevallen gaat het om seizoenkrachten, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Op dit vlak kan deze branche dit jaar problemen krijgen door het coronavirus, bijvoorbeeld omdat arbeidsmigranten uit Oost-Europa moeilijker naar ons land kunnen komen.

8 uur geleden
'Benzineprijzen stijgen na akkoord met 1 à 2 cent per week'

EINDHOVEN (ANP) - De benzineprijzen aan de pomp gaan in Nederland weer met een paar cent per week stijgen als de laatste olieproducerende landen hun handtekening onder een akkoord over productieverlaging hebben gezet. Dat voorziet Paul van Selms, benzine-expert bij consumentencollectief United Consumers.

8 uur geleden
Tijdelijke toeslag PostNL op pakketten naar buiten Europa

DEN HAAG (ANP) - PostNL brengt vanwege de coronacrisis een tijdelijke toeslag in rekening op de tarieven voor pakketten die vanuit Nederland per vliegtuig buiten Europa verstuurd worden. Het bedrijf heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) daarvan op de hoogte gebracht.

8 uur geleden
'Frankrijk zet 20 miljard opzij voor hulp strategische bedrijven'

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Franse regering heeft 20 miljard euro van het uitgebreide noodsteunpakket van 100 miljard euro gereserveerd voor grote bedrijven die als strategisch worden beschouwd. Dat meldt de Franse krant Les Echos. Air France-KLM zou een van de bedrijven zijn die hiervan kunnen profiteren.

10 uur geleden