Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU presenteert actieplan om relatie met Turkije te verbeteren

EU presenteert actieplan om relatie met Turkije te verbeteren

BRUSSEL (ANP) - In een poging de verzuurde relatie van de EU met Turkije te verbeteren, hebben de Europese Commissie en de Europese buitenlanddienst een actieplan gepresenteerd om toenadering te vinden. Het plan ziet lichtpunten op het vlak van visaverstrekking, handelsrelaties en samenwerking rond klimaat waar mogelijk.

Bij de presentatie van het rapport op woensdag zei EU-buitenlandchef Josep Borrell dat ondanks de verschillen, de intentie van de EU is om met Turkije zoveel mogelijk samen te werken. Dat is, volgens Borrell, in het belang van de gezamenlijke handel en veiligheid. Hij onderstreepte nog dat door de oorlog tussen Oekraïne en Rusland en de oorlog tussen Israël en Hamas, de gezamenlijke belangen alleen maar zijn toegenomen.

De problemen tussen de Europese Unie en Turkije zijn talrijk. Zo maakt Turkije aanspraak op enkele Griekse eilanden en vlogen tot voor kort Turkse vliegtuigen zonder toestemming over Grieks grondgebied. Turkije erkent ook de EU-lidstaat Cyprus niet en steunt de beoogde Turkse onafhankelijkheid van het noordelijke deel van Cyprus. Ook bleek recent Turkije een schakel bij het ontwijken van de Europese sancties tegen Rusland. In de oorlog tussen Israël en de Palestijnen heeft Turkije de kant van Hamas gekozen, terwijl de EU Hamas als een terroristische organisatie ziet. Dan zijn er nog de problemen in de NAVO, waar Turkije de toetreding van de nieuwe lidstaat Zweden vertraagt.

Hoogst haalbare

Tegelijk zijn er ook raakpunten. Zo heeft Turkije het mogelijk gemaakt dat Oekraïne via dit land graan kon exporteren, ondanks de oorlogsproblemen. "Daar moeten we de Turkse autoriteiten voor bedanken", aldus Borrell.

Turkije is een officiële kandidaat-lidstaat van de EU. Maar de onderhandelingen over die toetreding liggen al heel lang stil. De aanbevelingen in dit rapport lijken op het moment het hoogst haalbare in de EU-Turkije relatie. Het rapport wordt nu voorgelegd aan de Europese lidstaten om te oordelen of ze hiermee akkoord willen gaan.

Meer uit Buitenland

Ruim zeventig wapens in beslag genomen uit huis Alain Delon

PARIJS (ANP) - De politie heeft bij een huiszoeking in de woning van Alain Delon tientallen wapens in beslag genomen. In het appartement van de filmster in de Franse plaats Douchy-Montcorbon werden 72 vuurwapens en 3000 patronen aangetroffen. De Franse filmster heeft "geen enkele toestemming om een vuurwapen te bezitten", liet de politie weten aan persbureau Belga.

28 minuten geleden
EU-regels aangenomen tegen juridisch afdreigen van actievoerders

STRAATSBURG (ANP) - Journalisten, activisten en academici worden met een nieuwe EU-wet beter beschermd tegen onterechte rechtszaken die zijn bedoeld om hen de mond te snoeren. Het Europees Parlement heeft met overgrote meerderheid ingestemd met de wetgeving.

41 minuten geleden
Zelensky in Saudi-Arabië om te praten over uitruil gevangenen

RIYAD (ANP/AFP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is dinsdag aangekomen in Saudi-Arabië. Hij is in het land om onder meer gesprekken te voeren over de uitruil van krijgsgevangenen tussen Oekraïne en Rusland.

1 uur geleden
Rusland claimt verwoesting Abrams-tank uit VS

MOSKOU (ANP/AFP) - Rusland heeft op het slagveld in Oekraïne een Amerikaanse Abrams-tank vernietigd, meldt het ministerie van Defensie in Moskou. Het zou de eerste keer zijn dat een dergelijke tank is verwoest in de oorlog.

2 uur geleden
Europarlement omarmt Europese natuurherstelwet

STRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement heeft de natuurherstelwet van voormalig Eurocommissaris Frans Timmermans goedgekeurd.

3 uur geleden
NAVO zegt niet van plan te zijn troepen naar Oekraïne te sturen

BRUSSEL (ANP) - De NAVO heeft geen plannen om troepen naar Oekraïne te sturen, zegt secretaris-generaal Jens Stoltenberg. De NAVO-chef reageert op uitlatingen van de Franse president Emmanuel Macron, die opperde dat het daarvan zou kunnen komen.

4 uur geleden
Ook Europarlement keurt miljardenbudget voor Oekraïne goed

STRAATSBURG (ANP) - Het Europarlement heeft zijn goedkeuring gegeven aan 50 miljard euro steun aan Oekraïne en aan andere aanpassingen van de EU-meerjarenbegroting die nog loopt tot 2027. Aanpassing van het budget is traditioneel onderwerp van veel discussie tussen de EU-landen onderling en in het Europarlement.

4 uur geleden