
EU-parlementscommissie wil opheldering over Europese Rekenkamer
BRUSSEL (ANP) - Het is cruciaal voor de geloofwaardigheid van de Europese Rekenkamer dat er geen enkele twijfel over de integriteit van de controlerende EU-instelling bestaat. Een onafhankelijk onderzoek naar beschuldigingen over misbruik van EU-geld en andere misstanden bij de instantie moet daarover duidelijkheid brengen, vindt Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks).
Eickhout zei dit tijdens een hoorzitting in de begrotingscontrolecommissie van het Europees Parlement en was niet het enige commissielid dat hierom vroeg. De voorzitter van de Europese Rekenkamer, Klaus-Heiner Lehne, werd in Brussel ondervraagd vanwege beschuldigingen in de Franse krant Libération over fictieve woonadressen, misbruik van vergoedingen of verboden politieke bijbanen. Negen van de 27 leden van de Europese Rekenkamer, een uit elke EU-lidstaat, zouden volgens de krant vaak afwezig zijn. Volgens Lehne blijkt uit het presentieregister dat gemiddeld meer dan 90 procent van de leden in werkweken aanwezig is.
Lehne veegde alle aantijgingen over misbruik van EU-geld "zonder enig bewijs" van tafel en zegde alle medewerking toe om documenten en ander materiaal te leveren om opheldering te verschaffen over zaken waar de parlementscommissie vraagtekens bij zet.
Vreemd
Zo vinden verscheidene commissieleden het vreemd dat Lehne met zijn salaris en status de Luxemburgse flat die hij huurt en waar hij woont tevens onderverhuurt aan twee medewerkers. Het personeel krijgt een vaste woonvergoeding. Hij zegde toe onder geheimhouding de huur- of koopcontracten aan de rapporteur van de commissie te overleggen.
Volgens het Nederlandse lid Alex Brenninkmeijer doen de aantijgingen "geen recht aan het eigen controlerend mechanisme" van de instantie die de EU-uitgaven controleert. "Wij leggen verantwoording af en zijn aanspreekbaar", zei hij eerder.
Meer uit Financieel
SCHIPHOL (ANP) - KLM moet mogelijk alsnog opdraaien voor een deel van de fikse naheffing die de Belastingdienst heeft neergelegd bij twee in Zwitserland woonachtige piloten. De vliegers vinden dat de luchtvaartmaatschappij zich geen goede werkgever toonde door hen niet te waarschuwen voor de verandering van een belastingverdrag tussen Nederland en Zwitserland in 2012. Het gerechtshof Amsterdam wees die klachten af, maar de hoogste rechter van Nederland vindt dat een nieuw oordeel over die zaak nodig is.
36 minuten geledenSEATTLE (ANP) - Amazon laat sommige mensen met een abonnement op streamingdienst Amazon Prime Video begin volgend jaar extra betalen als zij geen reclame willen zien bij het kijken van een film of serie. Het techconcern meldt dit vrijdag. Een abonnement zonder advertenties zal in de Verenigde Staten 3 dollar per maand meer kosten.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De banken ING en ABN AMRO gingen vrijdag omlaag op de Amsterdamse beurs. De koersdaling volgde op de goedkeuring door de Tweede Kamer van het voorstel om de bankenbelasting te verhogen. De opbrengst daarvan zal worden gebruikt om huishoudens met lagere inkomens te ondersteunen. ING zakte 4,6 procent en ABN AMRO verloor 3,5 procent. Ook de verzekeraars Aegon, ASR en NN Group gingen mee omlaag en daalden tot ruim 2 procent.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De Europese Commissie komt alsnog met een boete van ruim 376 miljoen euro voor chipfabrikant Intel in een slepende zaak rond marktmisbruik.
2 uur geledenLONDEN (ANP) - De economische bedrijvigheid in de eurozone is in september iets minder sterk gekrompen dan een maand eerder. Dat kwam vooral doordat de activiteit in de dienstensector wat minder sterk afnam. De krimp in de industriesector viel wel iets groter uit dan in augustus, meldde marktonderzoeker S&P Global op basis van voorlopige cijfers. In de industrie gaan de zaken al enige tijd minder goed door dalende orders en een afgenomen productie.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De rechtbank in Amsterdam heeft elektronicaketen BCC failliet verklaard, meldt de rechtbank vrijdag. Donderdag vroegen de curatoren het faillissement aan. De keten had al een tijd last van financiële problemen en had eerder uitstel van betaling aangevraagd.
3 uur geledenBEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China overweegt om de regels te versoepelen die het aandelenbezit van Chinese bedrijven vanuit het buitenland beperken. Dit melden ingewijden. China beperkt het totale aandelenbezit voor mensen uit andere landen in Chinese bedrijven nu tot 30 procent, waarbij één individuele buitenlandse aandeelhouder niet meer dan 10 procent mag houden. Het is nog niet duidelijk wat de nieuwe limieten worden.
4 uur geleden