Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-parlementariërs: houd EU-geld vast, Hongarije glijdt verder af

EU-parlementariërs: houd EU-geld vast, Hongarije glijdt verder af

BOEDAPEST (ANP) - De Europese Unie moet geblokkeerde EU-subsidies voor Hongarije nog niet vrijgeven, vinden PvdA'er Lara Wolters en andere Europarlementariërs die toezien op de begroting. De rechtsstaat in Hongarije holt alleen maar verder achteruit en de EU kan er niet op rekenen dat Europees geld goed terechtkomt, hebben ze tijdens een bezoek aan het land vastgesteld.

Vele miljarden aan EU-subsidies voor Hongarije zijn bevroren wegens onder meer de beroerde staat van de rechtspraak en grootschalige corruptie. Brussel houdt onder meer geld uit het coronaherstelfonds vast en subsidies om armere delen van de unie te steunen. Maar enkele maatregelen om de rechterlijke macht weer onafhankelijker te maken zijn goed gevallen bij de Europese Commissie. Zij lijkt aanstalten te maken om de regering in Boedapest nu al tegemoet te komen, zegt Wolters.

Zover mag het niet komen, vindt de PvdA-Europarlementariër, die met andere specialisten van het parlement de afgelopen dagen poolshoogte nam in Hongarije. Ze constateerden dat "de oppositie en kritische media worden achtergesteld en getreiterd" en dat "buitenlandse bedrijven worden weggedrukt of gedwongen worden om zich te laten overnemen". Zo moet Boedapest, waar de oppositie de baas is, plotseling veel meer afdragen aan de regering en kreeg een gaarkeuken van een kritische kerk intimiderend bezoek van met mitrailleurs bewapende inspecteurs.

Vijandig

De delegatie uit Brussel werd ook "vijandig ontvangen", met name door de regeringsgezinde pers, vertelt Wolters. "Vanaf onze aankomst is het moddergooien geweest. Van een kinderachtigheid waar je even niet van terug hebt." Een sleutelfiguur als de Hongaarse justitieminister had geen tijd voor de bezoekers en onder meer de rekenkamer had geen antwoord op hun vele vragen.

"Tegelijkertijd merk je dat ze wel wat van ons willen", aldus Wolters. Officiële ontmoetingen verliepen met alle egards. Ze heeft daarom toch ook goede hoop dat premier Viktor Orbán uiteindelijk bijdraait. De Hongaarse economie staat er slecht voor en hij zit dringend om het Europese geld verlegen. "Ze zitten echt in de penarie en hebben ons nodig."

Uiteindelijk gaan de EU-landen en de Europese Commissie over de subsidies voor Hongarije, erkent Wolters. "Maar wij houden de druk erop. We willen Hongarije graag erbovenop helpen, maar pas als aan álle voorwaarden is voldaan."

Meer uit Buitenland

Von der Leyen wil aparte commissaris voor Defensie

STRAATSBURG (ANP) - Ursula von der Leyen wil de komende vijf jaar een "echte Europese Defensie-unie" opbouwen. Als ze later donderdag wordt herkozen als voorzitter van de Europese Commissie, gaat ze een commissaris voor Defensie benoemen.

7 uur geleden
Zeven doden door brand in appartement in Nice

NICE (ANP/AFP) - Een brand in de Franse stad Nice heeft aan zeven mensen het leven gekost. Drie gewonden liggen in het ziekenhuis. Een van hen is met "grote spoed" naar het ziekenhuis gebracht, meldt de brandweer. Er is mogelijk sprake van brandstichting.

8 uur geleden
CNN: Pelosi vertelt Biden dat hij Trump niet kan verslaan

WASHINGTON (ANP) - De Democrate Nancy Pelosi, voormalig voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, heeft president Joe Biden verteld dat uit peilingen blijkt dat hij Donald Trump niet kan verslaan. Dat meldt CNN.

10 uur geleden
Vance accepteert Republikeinse nominatie voor vicepresidentschap

MILWAUKEE (ANP) - De Amerikaanse senator James David Vance uit Ohio, beter bekend als J.D. Vance, heeft in een speech voor de Republikeinse conventie in Milwaukee de nominatie van zijn partij voor het vicepresidentschap aanvaard. Oud-president Donald Trump had maandag al op zijn sociaal medium Truth Social aangekondigd dat Vance zijn running mate wordt. Als Trump wint in november, wordt Vance (39) vicepresident.

11 uur geleden
NASA stuurt dure robot toch niet naar de maan

HOUSTON (ANP/DPA) - NASA stuurt toch geen rover, een rijdende robot, naar de zuidpool van de maan om er water te zoeken. Dat meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. De kosten van de missie liepen te hoog op.

11 uur geleden
VS-senator Menendez ontkent mediaberichten over zijn opstappen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse Democratische senator Bob Menendez ontkent dat hij van plan is af te treden nu hij schuldig bevonden is aan corruptie. Eerder op woensdag had de nieuwszender NBC News gemeld dat Menendez mensen in zijn directe omgeving heeft verteld dat hij zal aftreden als senator vanwege zijn veroordeling.

12 uur geleden
Europese top van EU en buurlanden test ook relatie met Britten

WOODSTOCK (ANP) - Migratie en de hulp aan Oekraïne zijn opnieuw belangrijke thema's op de vierde top van de Europese Politieke Gemeenschap. Maar de vergadering op het Engelse kasteel Blenheim, de geboorteplaats van Winston Churchill, wordt onverwacht ook een test voor een nieuwe relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en Europa na de Brexit van 2020.

12 uur geleden