Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-parlement wil strengere wetgeving voor dierentransport

EU-parlement wil strengere wetgeving voor dierentransport

STRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement wil dat de Europese Commissie de verouderde wetgeving voor dierentransport sterk verbetert, want de regels worden te vaak overtreden. Er moeten onder meer standaarden komen voor reis- en rusttijden voor verschillende diersoorten, vervoer van jonge en kwetsbare dieren, regels voor de temperatuur tijdens de reis, en er moet beter toezicht op het dierenwelzijn komen, eist het parlement in een resolutie.

"We kennen allemaal het trieste verhaal van de honderden koeien die begin vorig jaar maanden op zee ronddobberden", zegt Mohammed Chahim (PvdA). "Zinloos dierenleed dat makkelijk te voorkomen is met duidelijke Europese regelgeving. Bij dierentransport mag niet winst, maar moet welzijn vooropstaan."

Elk jaar worden miljoenen levende dieren binnen en vanuit de EU vervoerd, per vrachtwagen, trein, boot en vliegtuig. Een parlementscommissie deed achttien maanden lang onderzoek naar misstanden, waarbij verschillende pijnpunten aan het licht kwamen. Dieren zitten te dicht op elkaar, de stahoogte is onvoldoende, er is regelmatig te weinig water en voer, de ventilatie deugt niet en de reisduur is in veel gevallen te lang.

Fokdieren

De Europarlementariërs pleiten ook voor een overgang naar een systeem waarbij het vervoer van sperma of embryo's de voorkeur krijgt boven het vervoer van fokdieren. Ook het vervoer van karkassen en vlees moet de voorkeur krijgen boven het vervoer van slachtdieren.

Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) stemde tegen de resolutie. "Het is een schande en een gemiste kans dat het Europees Parlement geen strengere aanbevelingen doet om dierenleed tijdens transport te verminderen. Langeafstandstransporten moeten definitief aan banden worden gelegd. Zeker op zee, en zeker naar landen buiten de EU", zegt ze.

De Europese Commissie werkt al aan een aanpassing van de dierenwelzijnswetgeving, waaronder regels ter bescherming van dieren tijdens transport. Ze zal naar verwachting volgend jaar haar voorstel presenteren, waarbij de aanbevelingen van het EU-parlement worden meegewogen.

Meer uit Financieel

ASML investeert 80 miljoen euro in onderzoek TU Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - Chipmachinemaker ASML investeert de komende tien jaar 80 miljoen euro in onderzoek aan de Technische Universiteit Eindhoven. Het geld gaat onder andere naar promotieonderzoek op het gebied van natuurkunde, technologie en kunstmatige intelligentie (AI). Ook gaan de universiteit en het techbedrijf samen onderzoek doen.

1 uur geleden
Vooral het buitenland verdient aan Nederlandse cocaïnehandel

DEN HAAG (ANP) - De opbrengsten uit de Nederlandse handel in cocaïne stromen voor het leeuwendeel door naar het buitenland. Die inschatting doet het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de meest recente beschikbare cijfers. Volgens het statistiekbureau leverde de handel in cocaïne bovendien verreweg de hoogste opbrengsten op in vergelijking met andere drugs.

1 uur geleden
AI-hausse levert chipontwerper Nvidia opnieuw recordomzet op

SANTA CLARA (ANP) - Chipontwikkelaar Nvidia heeft zijn omzet en winst in het afgelopen kwartaal opnieuw fors opgevoerd. Het bedrijf staat bekend als de belangrijkste verkoper van chips die nieuwe toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI) ondersteunen. Nu veel techbedrijven in een race zijn verwikkeld om de geavanceerdste AI-modellen te ontwikkelen, boekt Nvidia recordresultaten.

2 uur geleden
Beurzen in New York sluiten lager na notulen Fed

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met bescheiden verliezen gesloten. De bekendste graadmeters op Wall Street daalden na de publicatie van de notulen van de recentste rentevergadering van de Federal Reserve en drongen die verliezen vervolgens deels terug. Uit de stukken kwam naar voren dat sommige beleidsmakers van de centrale bank zich afvroegen of de rentes wel hoog genoeg waren om de inflatie onder controle te krijgen.

2 uur geleden
Geneesmiddelenbedrijf MSD steekt 136 miljoen in Haarlemse locatie

HAARLEM (ANP) - Geneesmiddelenbedrijf MSD steekt de komende twee jaar 136 miljoen euro in zijn vestigingen in Haarlem. Het geld gaat onder andere naar de faciliteit waar een groot aantal medicijnen op verschillende manieren kunnen worden verpakt. Ook investeert MSD in de vaccinproductie in de Noord-Hollandse stad.

3 uur geleden
Aandelenbeurs Amsterdam sluit licht lager, Heijmans stijgt hard

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is woensdag met een klein verlies gesloten. Beleggers op het Damrak waren in afwachting van de kwartaalcijfers van chipbedrijf Nvidia in de Verenigde Staten en de notulen van de Fed. Bouwbedrijf Heijmans bewoog sterk na de publicatie van nieuwe financiële doelstellingen.

7 uur geleden
Oud-ING-bankier Roland Boekhout nieuwe topman Volksbank

UTRECHT (ANP) - De Volksbank heeft in Roland Boekhout zijn nieuwe topbestuurder gevonden. Hij is de opvolger van Martijn Gribnau, die eind vorig jaar afzag van een tweede termijn als hoogste bestuurder van het bedrijf achter SNS en ASN Bank. Boekhout deed onder andere bij ING veel ervaring op als manager in de bankensector.

7 uur geleden