
EU-parlement wil strengere wetgeving voor dierentransport
STRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement wil dat de Europese Commissie de verouderde wetgeving voor dierentransport sterk verbetert, want de regels worden te vaak overtreden. Er moeten onder meer standaarden komen voor reis- en rusttijden voor verschillende diersoorten, vervoer van jonge en kwetsbare dieren, regels voor de temperatuur tijdens de reis, en er moet beter toezicht op het dierenwelzijn komen, eist het parlement in een resolutie.
"We kennen allemaal het trieste verhaal van de honderden koeien die begin vorig jaar maanden op zee ronddobberden", zegt Mohammed Chahim (PvdA). "Zinloos dierenleed dat makkelijk te voorkomen is met duidelijke Europese regelgeving. Bij dierentransport mag niet winst, maar moet welzijn vooropstaan."
Elk jaar worden miljoenen levende dieren binnen en vanuit de EU vervoerd, per vrachtwagen, trein, boot en vliegtuig. Een parlementscommissie deed achttien maanden lang onderzoek naar misstanden, waarbij verschillende pijnpunten aan het licht kwamen. Dieren zitten te dicht op elkaar, de stahoogte is onvoldoende, er is regelmatig te weinig water en voer, de ventilatie deugt niet en de reisduur is in veel gevallen te lang.
Fokdieren
De Europarlementariërs pleiten ook voor een overgang naar een systeem waarbij het vervoer van sperma of embryo's de voorkeur krijgt boven het vervoer van fokdieren. Ook het vervoer van karkassen en vlees moet de voorkeur krijgen boven het vervoer van slachtdieren.
Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) stemde tegen de resolutie. "Het is een schande en een gemiste kans dat het Europees Parlement geen strengere aanbevelingen doet om dierenleed tijdens transport te verminderen. Langeafstandstransporten moeten definitief aan banden worden gelegd. Zeker op zee, en zeker naar landen buiten de EU", zegt ze.
De Europese Commissie werkt al aan een aanpassing van de dierenwelzijnswetgeving, waaronder regels ter bescherming van dieren tijdens transport. Ze zal naar verwachting volgend jaar haar voorstel presenteren, waarbij de aanbevelingen van het EU-parlement worden meegewogen.
Meer uit Financieel
PARAMARIBO (ANP/RTR) - Het Maleisische oliebedrijf Petronas begint zondag met het boren naar olie voor de kust van Suriname. De proefboringen zijn bedoeld om extra oliereserves op te sporen, maakte het Surinaamse staatsoliebedrijf Staatsolie zaterdag bekend.
12 uur geledenPARIJS (ANP) - Vanaf 2028 kan Europa het zonder Russisch gas stellen, doordat er in de Verenigde Staten en Qatar volop nieuwe exportinstallaties voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) worden gebouwd. Dat zei Patrick Pouyanné, topman van het Franse olie- en gasconcern TotalEnergies.
12 uur geledenMOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - Rusland heeft zijn exportheffing op tarwe voor het eerst naar nul verlaagd sinds de invoering in juni 2021, om de stagnerende graanverkoop aan te jagen. De maatregel volgt op een sterke daling van de Russische export van tarwe. Het land is wereldwijd de grootste exporteur van deze graansoort, maar voerde in juni slechts 1,12 miljoen ton uit. Dat is een kwart van de hoeveelheid van een jaar geleden.
13 uur geledenSJANGHAI (ANP/AFP) - China heeft zaterdag zijn eerste Legoland geopend, het grootste attractiepark van de Legoketen ter wereld. Duizenden bezoekers trokken naar het nieuwe park in Shanghai, dat het toerisme in China moet aanjagen.
14 uur geledenWENEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Het oliekartel OPEC+ gaat de olieproductie volgende maand aanzienlijk sterker verhogen dan eerder voorzien. Onder leiding van Saudi-Arabië en Rusland verhoogt de alliantie de productie met 548.000 vaten per dag. In de voorgaande maanden werd de productie telkens met 411.000 vaten per dag opgevoerd. Dit was al drie keer zo veel als oorspronkelijk gepland.
14 uur geledenHANOI (ANP/BLOOMBERG) - De economie van Vietnam is in de eerste helft van dit jaar met ruim 7,5 procent gegroeid, de hoogste groei in meer dan tien jaar. Dat komt vooral door een sterke export. De Vietnamese economie profiteert ook in toenemende mate van het toerisme.
15 uur geledenWENEN (ANP/BLOOMBERG) - Het oliekartel OPEC+ zal in augustus de olieproductie fors sterker opvoeren dan aanvankelijk verwacht. Onder leiding van Saudi-Arabië en Rusland verhoogt de alliantie de productie met 550.000 vaten per dag, aldus afgevaardigden. In de voorgaande maanden werd de productie telkens met 411.000 vaten per dag opgevoerd.
17 uur geleden