Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-parlement wil Loekasjenko op sanctielijst

EU-parlement wil Loekasjenko op sanctielijst

BRUSSEL (ANP) - Het Europees Parlement wil dat de lidstaten sancties instellen tegen de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko. In een resolutie die met overgrote meerderheid in Brussel werd aangenomen roept het parlement op onmiddellijk strafmaatregelen te treffen tegen de verantwoordelijken voor de verkiezingsfraude in het land begin augustus en het gewelddadige antwoord van de autoriteiten op de daaropvolgende protesten, inclusief Loekasjenko.

De lidstaten beloofden eind augustus een sanctielijst op te stellen tegen medestanders "op hoog politiek niveau" van het regime in Wit-Rusland zonder te onthullen of Loekasjenko daarbij zou zijn. EU-buitenlandchef Josep Borrell zei toen na een bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken in Berlijn vaart achter de sanctielijst te zetten maar die is er nog steeds niet. Cyprus blokkeert dit volgens ingewijden omdat het land wil dat de EU ook sancties instelt tegen Turkije vanwege illegale boringen. Er is unanimiteit nodig voor EU-sancties.

Borrell zei dinsdag in het EU-parlement dat die sancties er uiterlijk voor de bijeenkomst van EU-leiders volgende week moeten zijn "als de EU geloofwaardig wil blijven."

Het parlement zegt Loekasjenko niet langer als president te erkennen nadat zijn termijn op 5 november verloopt en roept op tot spoedige vrije en eerlijke verkiezingen. Loekasjenko claimt te zijn herverkozen door 80 procent van de kiezers. De Europese politici veroordelen ook de massale arrestaties van oppositie- en stakingsleiders en journalisten in het land.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Minsk noemde de resolutie van het parlement "duidelijk agressief van aard en niet constructief", berichtte het Russische persagentschap Interfax.

De naar Litouwen uitgeweken Wit-Russische oppositieleider Svetlana Tichanovskaja ontmoet maandag in Brussel de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-landen, zei de woordvoerder van Borrell donderdag.

Meer uit Buitenland

Oud-AfD-raadslid in Baden-Baden bestraft voor tekenen hakenkruisen

BRETTEN (ANP/DPA) - Een voormalig Alternative für Deutschland-gemeenteraadslid is veroordeeld voor het tekenen van hakenkruisen op Oekraïense auto's. Martin Kühne is schuldig bevonden aan belediging en het "gebruik van symbolen van ongrondwettelijke organisaties". Het is in Duitsland illegaal om symbolen en kreten van nazi-Duitsland te gebruiken. De politicus moet een boete betalen.

18 minuten geleden
Zelensky bezoekt Washington en vraagt om meer luchtafweersystemen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft in aanloop naar topoverleg in de Amerikaanse hoofdstad Washington benadrukt dat zijn land meer luchtverdedigingssystemen nodig heeft. "De Russische terroristen hebben afgelopen nacht weer een massale aanval uitgevoerd. Vooral op onze infrastructuur. De meeste raketten zijn neergehaald, maar niet allemaal", schreef hij op berichtendienst Telegram.

1 uur geleden
Oekraïne valt Russische luchtmachtbasis aan op de Krim

KYIV (ANP/RTR/DPA) - Oekraïne heeft in de nacht van woensdag op donderdag een Russische luchtmachtbasis onder vuur genomen op schiereiland de Krim. Oekraïense media berichten dat sprake was van een grootschalige aanval waarbij drones en raketten zijn ingezet. Die leidde naar verluidt tot zware schade aan materieel op de basis bij de stad Saki.

1 uur geleden
Onderzoekers: methaanuitstoot in de EU kan veel minder

UTRECHT (ANP) - De olie-industrie in Roemenië stootte in 2019 evenveel methaan uit als alle andere olie-industrieën in Europa samen. Dat signaleert een team van wetenschappers in een nieuw onderzoek. Ze zien in het EU-land een "enorm potentieel" voor de vermindering van methaanuitstoot.

2 uur geleden
Oekraïne: snel overleg met Polen over graanruzie

KYIV (ANP/AFP/RTR) - De Poolse en Oekraïense ministers van Landbouw gaan in gesprek om een oplossing te zoeken voor het dispuut over Oekraïens graan, meldt Oekraïne. Het ministerie van Landbouw benadrukt dat de banden tussen de landen onverminderd "nauw" is. Die verklaring volgt op een telefoongesprek tussen de ministers.

3 uur geleden
Meer dan 43.000 mensen ontheemd door noodweer noordoost Libië

DUBAI/DERNA (ANP/DPA/RTR) - De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) heeft gemeld dat door het hevige noodweer en de overstromingsramp in het noordoosten van Libië zeker 43.059 menen zijn ontheemd. Met name uit de zwaarst getroffen stad Derna trekken ook nu nog veel mensen weg, omdat er geen drinkwater meer is. Veel mensen gaan naar het oosten naar Tobruk of in westelijke richting naar de stad Benghazi. Velen kunnen bij familie terecht, volgens de IOM.

3 uur geleden
Nog geen resultaat gesprekken Armeniërs uit enclave en Bakoe

JEVLACH/STEPANAKERT (ANP/AFP/RTR) - Bij een eerste gespreksronde over de toekomst van de enclave Nagorno-Karabach is nog geen concreet resultaat geboekt. Een delegatie van etnische Armeniërs uit de enclave sprak donderdag in de Azerbeidzjaanse plaats Jevlach met Azerbeidzjaanse gezanten.

4 uur geleden