Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-parlement stemt voor snelle behandeling 'vaccinatiepas'

EU-parlement stemt voor snelle behandeling 'vaccinatiepas'

BRUSSEL (ANP) - Het Europees Parlement gaat een versnelde procedure toepassen voor het certificaat dat vrij reizen in de EU deze zomer mogelijk moet maken. Met 468 stemmen voor, 203 tegen en 16 onthoudingen stemde het parlement voor de urgentieprocedure.

De Europese Commissie heeft de 27 EU-landen vorige week voorgesteld een gratis 'coronacertificaat', digitaal of op papier en voorzien van een QR-code, te ontwikkelen. Het certificaat, in de volksmond ook al bekend als vaccinatiepaspoort en coronapas, bewijst dat de drager tegen Covid-19 is ingeënt, recent negatief is getest of voldoende antistoffen in het lichaam heeft. Een meerderheid van het parlement is voor het snel opzetten van een door de landen wederzijds erkend certificeringssysteem, waarbij de persoonsgegevens en medische data wel goed beschermd moeten zijn.

Jeroen Lenaers, lid van de CDA-fractie in het Europees Parlement, is blij met de ruime meerderheid voor de spoedprocedure. "Nu kunnen we direct aan de slag. Een certificaat dat in alle 27 EU-landen erkend wordt, kan een hoop bureaucratische rompslomp voorkomen. Dat is een belangrijke stap om weer vrij te kunnen reizen in Europa en van groot belang voor mensen in bijvoorbeeld grensregio's. Wij gaan er bij de behandeling wel op letten dat er geen centrale opslag komt van de gegevens, alle privacygevoelige gegevens moeten in handen blijven van de landen zelf."

Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP) hikt aan tegen de grote haast van het plan en stemde tegen het voorgestelde EU-vaccinatiepaspoort. "Volstrekt onduidelijk is wat de status van dit certificaat is op de lange termijn", zegt hij. "Wat zijn de gevolgen voor degenen die niet ingeënt zijn, zoals gewetensbezwaarden? Gaan we voor hen actieve participatie aan de samenleving langdurig afhankelijk maken van testuitslagen? En wie betaalt die dan? Een nieuwe tweedeling dreigt."

Meer uit Buitenland

Slechts een kandidaat om opgestapte Schotse premier op te volgen

EDINBURGH (ANP) - John Swinney wordt hoogstwaarschijnlijk de nieuwe premier van Schotland. Hij is de enige kandidaat die zich gemeld heeft om leider van de Schotse Nationale Partij (SNP) te worden en zal dus mogelijk de opvolger worden van Humza Yousaf als eerste minister.

2 minuten geleden
VN-hulporganisatie UNRWA weigert vertrek uit Rafah

RAFAH (ANP) - De VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) verklaart Rafah niet te verlaten. Dit meldt de organisatie kort nadat Israël heeft opgeroepen tot het vertrek van burgers uit het oosten van de stad in de Gazastrook, wat mogelijk wijst op een groot grondoffensief in Rafah in de nabije toekomst.

59 minuten geleden
Functionaris Hamas: evacuatie Rafah is gevaarlijke escalatie

GAZA-STAD (ANP/RTR) - De Israëlische oproep tot evacuatie in het oosten van Rafah is "een gevaarlijke escalatie die gevolgen zal hebben", meent Sami Abu Zuhri, een hoge functionaris van Hamas. Het verplaatsen van burgers is mogelijk een voorbode voor een Israëlisch grondoffensief in Rafah.

1 uur geleden
Rusland kondigt tests aan met tactische nucleaire wapens

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Rusland heeft aangekondigd oefeningen te zullen doen met tactische nucleaire wapens. Het ministerie van Defensie zegt dat het daarmee het Westen wil afschrikken. "Tijdens de oefening zal een reeks maatregelen worden genomen om de voorbereiding en het gebruik van niet-strategische kernwapens te oefenen", staat in een verklaring.

1 uur geleden
Israël vertelt VS dat actie in Rafah nodig is na stuklopen deal

RAFAH (ANP/RTR) - Het is volgens Israël tijd voor militaire actie in Rafah. De minister van Defensie Yoav Gallant heeft zijn Amerikaanse collega Lloyd Austin verteld dat een operatie nu nodig is, omdat Hamas zou weigeren om tot een deal te komen over een nieuw bestand.

2 uur geleden
Leger Israël roept burgers op tot vertrek uit oosten van Rafah

RAFAH (ANP/RTR/AFP) - De Israëlische strijdkrachten (IDF) zeggen burgers in het oosten van Rafah "aan te moedigen" naar een nabijgelegen "humanitair gebied" te vertrekken. De stap komt mogelijk voorafgaand aan een grootschalig grondoffensief in de zuidelijke stad in de Gazastrook.

3 uur geleden
Rechtse politicus Mulino wint presidentsverkiezingen in Panama

PANAMA-STAD (ANP/AFP/RTR) - De rechtse politicus, investeerder en voormalig minister van Veiligheid José Raúl Mulino heeft zondag de presidentsverkiezingen in Panama gewonnen. Met negentig procent van de stemmen geteld, heeft hij 34 procent van de stemmen binnengehaald en is hij uitgeroepen tot winnaar. Zijn rivaal, Ricardo Lombana, behaalde 25 procent van de stemmen en feliciteerde Mulino met zijn overwinning.

6 uur geleden