Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-parlement stemt in met ECB-benoeming Frank Elderson

EU-parlement stemt in met ECB-benoeming Frank Elderson

BRUSSEL (ANP) - DNB-directeur Frank Elderson (50) krijgt groen licht van het Europees Parlement om als directielid tot de Europese Centrale Bank (ECB) toe te treden. Het is voor het eerst sinds Wim Duisenberg in 2003 opstapte als eerste voorzitter van de ECB dat een Nederlander in de directie komt, per 15 december voor acht jaar.

Het voltallige parlement stemde met 319 stemmen voor, 202 tegen en 171 onthoudingen. De economische en monetaire commissie van het parlement had na een hoorzitting met Elderson eerder deze maand al een positief stemadvies afgegeven over de benoeming. Dat was een verrassing, omdat het parlement al jaren pleit voor meer vrouwen in topfuncties bij de centrale bank.

Het advies van het parlement is overigens niet bindend, maar een afwijzing zou een smet op de kwestie hebben betekend. Het parlement kan zich wel bemoeien met de portefeuille die Elderson krijgt. Dat komt begin januari aan de orde.

Betere man-vrouwverhouding

Elderson werd begin september door minister Wopke Hoekstra in de Eurogroep (ministers van Financiën van de eurolanden) voorgedragen om de Luxemburger Yves Mersch op te volgen bij de bank. De keuze bestond slechts uit twee mannen. De ECB-directie heeft al laten weten achter de benoeming van Elderson te staan.

Als directielid van de ECB belooft Elderson zich "sterk te zullen inzetten" voor een betere man-vrouwverhouding bij de bank in Frankfurt zelf en bij de nationale toezichtautoriteiten. Verscheidene Europarlementariërs hadden hun ongenoegen geuit over de procedure, waarbij de eurolanden geen enkele vrouw voordroegen.

Juiste man

Europarlementariër Caroline Nagtegaal (VVD) is "erg blij dat Frank Elderson een positieve beoordeling heeft gekregen" van het Europees Parlement. "Hij is de juiste man voor de job. Niet omdat hij toevallig een man is, maar omdat hij over de juiste ervaring en kwalificaties beschikt. Naast een zeer kundig directielid, ben ik er daarom van overtuigd dat we bovendien een ambassadeur voor gendergelijkheid en diversiteit hebben goedgekeurd."

Het ECB-bestuur bestaat uit een zeskoppige directie van, inclusief voorzitter Christine Lagarde, twee vrouwen plus de negentien centralebankpresidenten van de eurolanden, allemaal mannen.

Meer uit Financieel

Dell stijgt op Wall Street ondanks omzetdaling

NEW YORK (ANP) - Computerbedrijf Dell is donderdag 1,5 procent gestegen op Wall Street. De onderneming zou na het slot van de beurzen met kwartaalcijfers komen, maar vervroegde dat omdat ze uit waren gelekt. In het eerste kwartaal daalde de omzet haast een vijfde. Door de hoge inflatie stellen mensen grote aankopen als computers uit. Bovendien verkochten computers in de coronajaren sterk en is de markt daardoor verzadigd geraakt. Maar beleggers hadden op een nog grotere omzetdaling gerekend en zetten Dell dus toch hoger.

1 uur geleden
Deutsche Bahn en vakbond gaan toch weer onderhandelen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse spoorvervoerder Deutsche Bahn gaat toch weer om de tafel met vakbond EVG in het conflict over een nieuwe cao. Dinsdag leken nieuwe stakingen op het spoor in Duitsland onafwendbaar nadat EVG een nieuw cao-bod van Deutsche Bahn had afgewezen en het staatsspoorbedrijf vervolgens een uitnodiging om verder te praten afsloeg. Maar nu is Deutsche Bahn daar dus op teruggekomen.

1 uur geleden
Meta kondigt nieuwe vr-bril aan, kort voor presentatie Apple

MENLO PARK (ANP) - Facebook-moeder Meta Platforms heeft donderdag een nieuwe virtualrealitybril (VR) aangekondigd. De Meta Quest 3 kan ook de echte wereld om de gebruiker heen meenemen in de VR-beleving, stelt Meta in een blogpost. Het apparaat komt evenwel pas in het najaar op de markt.

3 uur geleden
Curaçao wil hulp Nederland bij schrappen sancties tegen Venezuela

WILLEMSTAD/DEN HAAG (ANP) - De Curaçaose politicus Amerigo Thodé, leider van de grootste fractie in het Curaçaose parlement, heeft donderdag een oproep gedaan aan Nederland om te helpen bij het versoepelen en uiteindelijk schrappen van de economische sancties tegen Venezuela.

4 uur geleden
Rusland beboet WhatsApp voor niet wissen verboden bericht

MOSKOU (ANP/AFP) - Berichtendienst WhatsApp heeft in Rusland een boete gekregen omdat het verboden informatie niet verwijderde. Voor de dienst is het de eerste keer dat hij zo'n boete krijgt, maar andere internetdiensten als Google, Twitter, TikTok en Telegram kregen al eerder boetes opgelegd.

5 uur geleden
Ahold-Delhaize lager op Damrak na gestegen inflatie Nederland

AMSTERDAM (ANP) - Supermarktconcern Ahold-Delhaize eindigde donderdag bij de grote verliezers in de Amsterdamse AEX-index. In Nederland steeg de inflatie in mei opnieuw, wat slecht nieuws kan zijn voor de verkopen van supermarkten. Maar ook in andere Europese landen werd voedsel nog altijd aanzienlijk duurder, zelfs als de inflatie in algehele zin minder hard steeg. Ahold-Delhaize daalde 0,9 procent.

5 uur geleden
Amsterdam doet AEB opnieuw in verkoop na overnameverbod ACM

AMSTERDAM (ANP) - Het Amsterdamse stadsbestuur kiest ervoor om een nieuwe koper te zoeken voor het Afval Energie Bedrijf (AEB). Dat hebben de verantwoordelijke wethouders donderdag gemeld in een brief aan de gemeenteraad. De scheidingsinstallatie van het bedrijf blijft overigens wel eigendom van de gemeente.

6 uur geleden