Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-parlement na 15 maanden terug in Straatsburg

EU-parlement na 15 maanden terug in Straatsburg

STRAATSBURG (ANP) - Na vijftien maanden afwezigheid vanwege de beperkende coronamaatregelen is het Europees Parlement teruggekeerd in de Oost-Franse stad Straatsburg voor de maandelijkse plenaire zitting. Volgens voorzitter David Sassoli "is het een belangrijke dag om terug te zijn", zei hij bij de opening van de zitting. "We hebben een vreselijke tijd achter de rug" verwees de Italiaan naar de duizenden Europese Covid-19-doden. "Straatsburg is het symbool van de eenheid en diversiteit in Europa".

De 705 politici en hun staf zijn vanwege het coronavirus nog niet verplicht naar Straatsburg te komen en kunnen zoals de maanden sinds de uitbraak per videoverbinding aan de vergadering meedoen en ook stemmen op afstand. De meeste politici, ook de Nederlandse, volgen de zitting thuis of in een kantoor van het parlement in de lidstaten. Een aantal had in een brief gevraagd om de zittingen in Straatsburg pas weer te heropenen na de zomervakantie. Dan is waarschijnlijk ook de avondklok vanaf 21.00 uur opgeheven.

Het EU-parlement zetelt officieel in Straatsburg en vergadert volgens het EU-verdrag maximaal twaalf keer per jaar voor vier dagen achtereen in de stad in de Elzas en maximaal zes keer twee dagen in Brussel. De parlementaire commissies vergaderen in Brussel. Frankrijk staat erop dat deze regeling, die in 1997 werd vastgelegd, wordt nageleefd. Parijs heeft ook druk uitgeoefend op Sassoli om de vergaderplicht na te komen. Een grote meerderheid van het parlement is allang tegen de in normale tijden maandelijkse verplaatsing naar Frankrijk.

Door het wegblijven van het parlement heeft de economie in Straatsburg, met name de horeca, gevoelige klappen opgelopen.

Er wordt maandag over verschillende onderwerpen gedebatteerd en in de avond gestemd over EU-steun van 5 miljoen euro voor 1851 ontslagen KLM-medewerkers. Dat geld kan worden gebruikt om ze aan een nieuwe baan te helpen of een bedrijf op te zetten, door middel van loopbaanadvies, omscholing of het inzetten van coaches voor ondernemerschap. De stemuitslag wordt dinsdagochtend bekendgemaakt.

Meer uit Buitenland

Regering Netanyahu overleeft moties van wantrouwen van oppositie

JERUZALEM (ANP/RTR) - De oppositie in het Israëlische parlement gaat, in afwachting van de toespraak van premier Benjamin Netanyahu, gewoon door met het verzet tegen de hervormingen van de rechtsspraak door de regering. Oppositieleden hebben twee moties van wantrouwen ingediend tegen de regering, maar die zijn weggestemd door de coalitie. Die heeft een meerderheid in de Knesset, het Israëlisch parlement.

1 uur geleden
Israëlische vakcentrale roept op tot nationale staking

JERUZALEM (ANP/AFP) - De Israëlische vakcentrale heeft opgeroepen tot een onmiddellijke landelijke staking vanwege de hervormingen van de rechtspraak. De leider van de nationale werknemersorganisatie Histadrut wil het land platleggen zodat premier Benjamin Netanyahu stopt met zijn plannen, die al weken tot massale protesten leiden in heel Israël.

3 uur geleden
Media: premier Israël stopt omstreden hervormingen

JERUZALEM (ANP/RTR) - De rechtse Israëlische premier Benjamin Netanyahu stopt met de omstreden hervormingen op justitiegebied. Dat meldt de Israëlische publieke omroep, die rekening houdt met een opschorting van de plannen. Ook bronnen van de Likudpartij van Netanyahu uitten die verwachting. Netanyahu gaat naar verluidt maandag om 09.30 uur (Nederlandse tijd) een toespraak houden.

5 uur geleden
President Israël hamert op einde omstreden hervormingen

TEL AVIV (ANP/DPA) - De Israëlische president Herzog heeft na massale protesten de regering opgeroepen meteen te stoppen met de omstreden hervormingen op justitiegebied. Hij zei dat de veranderingen de eenheid van het Israëlische volk en daarmee de hele samenleving bedreigen.

5 uur geleden
Protesten in heel Israël na ontslag defensieminister

JERUZALEM (ANP) - Honderdduizenden Israëli's zijn de straat op gegaan om te protesteren tegen het ontslag van defensieminister Yoav Gallant. Demonstranten blokkeren wegen en kruispunten op verschillende locaties in Israël uit protest tegen het besluit van premier Benjamin Netanyahu om Gallant te ontslaan, schrijft dagblad Haaretz. Het dagblad meldt dat volgens de politie op ruim 150 locaties demonstraties plaatsvinden.

9 uur geleden
Engeland gaat bezit van lachgas verbieden

LONDEN (ANP) - De Britse regering gaat het bezit van lachgas verbieden, schrijft omroep BBC. Ook wordt de detailhandel scherper gecontroleerd. Volgens de BBC is lachgas een van de meest gebruikte drugs door Engelse jongeren in de leeftijd van 16 tot 24-jaar. Het was al illegaal om lachgas te produceren of te leveren als drug, maar het in bezit hebben ervan was dat nog niet.

12 uur geleden
Israëlische premier Netanyahu ontslaat kritische defensieminister

TEL AVIV (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft defensieminister Yoav Gallant ontslagen, meldt het kantoor van de premier. Gallant had zaterdag in een televisietoespraak gezegd dat de door Netanyahu bepleite omstreden juridische hervormingen niet moeten doorgaan. De regeringsplannen zorgen voor een verdeeldheid die leidt tot gevaar voor de veiligheid van Israël, aldus Gallant.

17 uur geleden