Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-parlement na 15 maanden terug in Straatsburg

EU-parlement na 15 maanden terug in Straatsburg

STRAATSBURG (ANP) - Na vijftien maanden afwezigheid vanwege de beperkende coronamaatregelen is het Europees Parlement teruggekeerd in de Oost-Franse stad Straatsburg voor de maandelijkse plenaire zitting. Volgens voorzitter David Sassoli "is het een belangrijke dag om terug te zijn", zei hij bij de opening van de zitting. "We hebben een vreselijke tijd achter de rug" verwees de Italiaan naar de duizenden Europese Covid-19-doden. "Straatsburg is het symbool van de eenheid en diversiteit in Europa".

De 705 politici en hun staf zijn vanwege het coronavirus nog niet verplicht naar Straatsburg te komen en kunnen zoals de maanden sinds de uitbraak per videoverbinding aan de vergadering meedoen en ook stemmen op afstand. De meeste politici, ook de Nederlandse, volgen de zitting thuis of in een kantoor van het parlement in de lidstaten. Een aantal had in een brief gevraagd om de zittingen in Straatsburg pas weer te heropenen na de zomervakantie. Dan is waarschijnlijk ook de avondklok vanaf 21.00 uur opgeheven.

Het EU-parlement zetelt officieel in Straatsburg en vergadert volgens het EU-verdrag maximaal twaalf keer per jaar voor vier dagen achtereen in de stad in de Elzas en maximaal zes keer twee dagen in Brussel. De parlementaire commissies vergaderen in Brussel. Frankrijk staat erop dat deze regeling, die in 1997 werd vastgelegd, wordt nageleefd. Parijs heeft ook druk uitgeoefend op Sassoli om de vergaderplicht na te komen. Een grote meerderheid van het parlement is allang tegen de in normale tijden maandelijkse verplaatsing naar Frankrijk.

Door het wegblijven van het parlement heeft de economie in Straatsburg, met name de horeca, gevoelige klappen opgelopen.

Er wordt maandag over verschillende onderwerpen gedebatteerd en in de avond gestemd over EU-steun van 5 miljoen euro voor 1851 ontslagen KLM-medewerkers. Dat geld kan worden gebruikt om ze aan een nieuwe baan te helpen of een bedrijf op te zetten, door middel van loopbaanadvies, omscholing of het inzetten van coaches voor ondernemerschap. De stemuitslag wordt dinsdagochtend bekendgemaakt.

Meer uit Buitenland

Soldaat in Parijs aangevallen met mes, mogelijk aanslag

PARIJS (ANP) - Kort voor de Olympische Spelen in Parijs is in die stad een soldaat aangevallen met een mes, melden Franse media die zich baseren op politiebronnen. Volgens onbevestigde berichten zou de dader Allah Akbar hebben geschreeuwd. Het incident was bij het station Gare de l'Est.

53 minuten geleden
Team van Biden haalt uit naar Trumps keuze voor vicepresident

WASHINGTON (ANP/AFP) - Het verkiezingsteam van de Amerikaanse president Joe Biden heeft de kandidaat van Donald Trump voor het vicepresidentschap, J.D. Vance, bestempeld als een uiterst rechtse extremist. Volgens het campagneteam ontkent Vance de uitslag van de verkiezingen van 2020, toen Trump verloor van Biden.

1 uur geleden
Republikeinen officieel achter Trump als presidentskandidaat

MILWAUKEE (ANP/RTR/AFP) - De Republikeinen hebben zich officieel achter ex-president Donald Trump geschaard als hun kandidaat voor de presidentsverkiezingen in november. Op een groot congres in Milwaukee nomineerden ze Trump, die twee dagen geleden lichtgewond raakte aan zijn oor bij een aanslag op zijn leven.

2 uur geleden
Trump wil senator Vance als running mate voor vicepresidentschap

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse ex-president Donald Trump heeft senator James David Vance uit Ohio gekozen als zijn running mate bij de komende presidentsverkiezingen. Dat maakte Trump bekend op zijn sociaal medium Truth Social. Als Trump wint, wordt Vance (39) de Republikeinse vicepresident.

2 uur geleden
Europese Commissie gaat Hongarije boycotten om reizen Orbán

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie geeft een ernstig en ongekend signaal af aan Hongarije dat het land te ver is gegaan met de recente reizen van premier Viktor Orbán naar onder meer Rusland en China. De commissie zal daarom de komende tijd de vergaderingen boycotten die Hongarije als EU-voorzitter in Boedapest organiseert.

3 uur geleden
Frans links blok verdeeld over wie premier moet worden

PARIJS (ANP) - Het Franse linkse blok dat eerder deze maand verrassend de parlementsverkiezingen won, is er nog niet in geslaagd gezamenlijk een premierskandidaat te kiezen. Het uiterst linkse La France Insoumise kondigde aan de onderhandelingen stop te zetten.

3 uur geleden
Twee dagen na aanslag op Trump begint Republikeins partijcongres

MILWAUKEE (ANP/DPA) - Twee dagen na de aanslag op de Amerikaanse oud-president Donald Trump, is zijn Republikeinse Partij in Milwaukee aan een vierdaags partijcongres begonnen. Trump wordt er donderdag officieel gekozen tot Republikeinse kandidaat voor de presidentsverkiezingen in november.

3 uur geleden