Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-parlement minuut stil voor slachtoffers racisme

EU-parlement minuut stil voor slachtoffers racisme

BRUSSEL (ANP) - Het Europees Parlement heeft woensdag een minuut stilte in acht genomen voor slachtoffers van racisme en discriminatie. De afgevaardigden begonnen hun driedaagse vergadering met een debat over de vele demonstraties na de dood van George Floyd, die door geweld van de Amerikaanse politie om het leven kwam.

De minuut stilte kwam er mede op initiatief van Europarlementariër Samira Rafaela (D66). "Racisme en discriminatie zijn voor miljoenen Europeanen de dagelijkse werkelijkheid." De politieke discussie hierover mag volgens haar "niet als een nachtkaars uitgaan".

De zwarte Europarlementariër Pierrette Herzberger-Fofana van de Groenen getuigde hoe ze onlangs werd lastiggevallen door de Belgische politie en kreeg veel bijval voor haar klacht.

Resolutie

Onder meer de liberale en groene fracties in het parlement hebben een resolutie opgesteld waarin vreedzame protesten van de Black Lives Matter-beweging worden gesteund en racisme, etnisch profileren en buitensporig politiegeweld worden veroordeeld. Wel wordt erkend dat politiemensen soms in moeilijke omstandigheden moeten opereren. De resolutie, gesteund door de grote fracties, wordt vrijdag aangenomen.

De Europese liberalen willen dat er een EU-taskforce komt om racisme en discriminatie in Europa te bestrijden. Rafaela’s partijgenoot Sophie in 't Veld pleit onder meer voor een Europese "code voor politie-ethiek". Paul Tang (PvdA) sprak zich op Twitter uit voor "actief antiracisme" in Europa.

Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen sprak zich ook krachtig uit tegen alle soorten discriminatie en racisme, in alle geledingen van de maatschappij. "Dit moet eindigen. Het is tijd om meer te doen dan luisteren en veroordelen. We moeten in actie komen." Zij pleitte voor een "gelijker, eerlijker en humaner" Europa. De wet verbiedt discriminatie, maar dat is volgens haar niet voldoende. Veranderingen zijn mogelijk als er politieke wil is, aldus de Duitse. De Europese Commissie spreekt binnenkort over het onderwerp.

Meer uit Buitenland

Premier Qatar vreest dat oorlog Gaza hele generatie radicaliseert

DOHA (ANP/RTR) - De premier van Qatar vreest dat een hele generatie in het Midden-Oosten radicaliseert door de bloedige oorlog in de Gazastrook. Premier Mohammed bin Abdulrahman al-Thani zei dit op het Doha Forum dat sinds 2003 jaarlijks wordt gehouden in de stad waar het forum naar is genoemd. Het voornaamste thema is dialoog en diplomatie.

6 minuten geleden
VN-chef betreurt 'verlamming' VN na stemming over bestand Gaza

DOHA (ANP/AFP/RTR) - VN-chef António Guterres betreurt het dat de Verenigde Naties "verlamd zijn door geostrategische verdeeldheid". De Veiligheidsraad heeft vrijdag geen resolutie met de eis tot een staakt-het-vuren in Gaza kunnen aannemen, omdat de VS hun veto uitspraken. Guterres zei ook op een jaarlijks forum in de hoofdstad van Qatar, Doha, dat het falen van de resolutie de geloofwaardigheid van de Veiligheidsraad ernstig ondermijnt.

1 uur geleden
VN-chef: fossiele industrie moet de weg naar hernieuwbaar leiden

DOHA (ANP/RTR) - Bedrijven die nu nog gericht zijn op fossiele brandstoffen moeten de weg leiden naar hernieuwbare energie. Daartoe roept VN-chef António Guterres de sector op, bij de openingsceremonie van het jaarlijkse Doha Forum in de hoofdstad van Qatar.

1 uur geleden
Intense gevechten in het zuiden van de Gazastrook

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Het Israëlische leger en de Palestijnse militante groepering Hamas zijn zondag verwikkeld in hevige gevechten in het zuiden van de Gazastrook, waar honderdduizenden mensen hun toevlucht hebben gezocht.

3 uur geleden
Taylor Swift-Tour brengt meer dan een miljard dollar op

LOS ANGELES (ANP) - De Eras Tour van Taylor Swift is de eerste tour in de geschiedenis die meer dan een miljard dollar opbrengt. Volgens de Britse krant The Mirror heeft de tour, die negen maanden geleden is begonnen, tot nu toe 1,04 miljard dollar opgeleverd. Dat is meer dan 950 miljoen euro.

8 uur geleden
Anatomy of a Fall wint beste film bij European Film Awards

BERLIJN (ANP) - Anatomy of a Fall heeft zaterdagavond de prijs voor beste film gewonnen bij de European Film Awards. De 36e uitreiking van de Europese filmprijzen vond plaats in Berlijn.

8 uur geleden
Veiligheidsadviseur Israël: 7000 Palestijnse militanten gedood

JERUZALEM (ANP/RTR/DPA) - Volgens de Israëlische veiligheidsadviseur zijn in de Gazastrook tot dusver zeker 7000 militanten gedood in de oorlog tegen Hamas. "Dat is een voorzichtige schatting", aldus Tzachi Hanegbi zaterdag in een interview op de tv-zender Channel 12. "Het zouden er best meer kunnen zijn, omdat we niet weten of er nog strijders onder ingestorte gebouwen en in tunnels liggen."

11 uur geleden