Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-parlement: meer geld en onderzoek naar vermoeidheidssyndroom

EU-parlement: meer geld en onderzoek naar vermoeidheidssyndroom

BRUSSEL (ANP) - Het Europees Parlement wil dringend meer geld voor onderzoek naar de ziekte ME, ook wel bekend als het chronische vermoeidheidssyndroom. In Europa lijden naar schatting 2 miljoen mensen aan de ziekte, onder wie tienduizenden Nederlanders.

De Nederlandse ME-patiënte Evelien van den Brink vertelde vorig jaar in een parlementscommissie over de ziekte. Ze pleitte voor nieuwe tests, klinische proeven en betere behandelingen, om te voorkomen dat ME-patiënten gehandicapt raken. Volgens Van den Brink is sprake van "een verborgen volksgezondheidscrisis". Haar oproep leidde tot de voorstellen van het parlement.

Mensen met myalgische encefalomyelitis kunnen niet altijd op begrip rekenen, mede omdat een diagnose lastig is te maken. Het parlement roept daarom in een donderdag aangenomen resolutie op tot een speciaal ME-fonds en meer bewustwording onder het publiek en zorgverleners over de aandoening.

Onwetendheid over de ziekte zou patiënten in een hoekje duwen en psychologische stress bezorgen. De Europese Commissie en de lidstaten zouden daarom campagnes over ME moeten opzetten.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Tweede voorbereidende zittingsdag liquidatieproces Caloh Wagoh

SCHIPHOL (ANP) - Omdat het liquidatieproces rond motorclub Caloh Wagoh inmiddels zo groot is, zijn er twee dagen nodig voor voorbereidende zittingen van de twintig verdachten. Maandag was de eerste groep aan de beurt, dinsdag de tweede.

2 uur geleden
Componist Efteling hoort of hij meer geld krijgt voor zijn muziek

AMSTERDAM (ANP) - De componist Maarten Hartveldt hoort dinsdag of hij meer dan de oorspronkelijke vergoeding van 198 euro per jaar krijgt voor de muziek die hij voor de Efteling componeerde. Het gerechtshof in Amsterdam doet uitspraak in de zaak die hij aanhangig maakte, omdat hij vindt dat hij te weinig vergoeding heeft ontvangen voor zijn muziekrechten.

2 uur geleden
Stembusstrijd bij het CDA ten einde

DEN HAAG (ANP) - Er komt dinsdag een einde aan de tweede stemronde om het lijsttrekkerschap van het CDA. Tot 12.00 uur mogen leden van de partij nog kiezen voor Hugo de Jonge of Pieter Omtzigt.

2 uur geleden
Kamer terug van reces om te praten over EU-top

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer komt dinsdag van reces terug om te debatteren over de speciale Europese top van aanstaande vrijdag en zaterdag in Brussel. Daar wordt gesproken over het Europees herstelfonds en de meerjarenbegroting van de EU.

2 uur geleden
RIVM komt opnieuw met wekelijkse coronacijfers

BILTHOVEN (ANP) - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) deelt dinsdag weer mee hoeveel mensen zijn overleden aan het coronavirus, hoeveel mensen in een ziekenhuis zijn opgenomen en bij hoeveel mensen het virus is vastgesteld. Lange tijd bracht het instituut die informatie elke dag naar buiten, maar nu komen die cijfers elke dinsdag.

2 uur geleden
Eerbetoon aan medisch personeel tijdens Franse militaire parade

PARIJS (ANP) - De Franse nationale feestdag wordt dinsdag zonder de gebruikelijke grote militaire parade op de Champs-Elysées gehouden. Om te voorkomen dat het evenement bijdraagt aan een eventuele verspreiding van het coronavirus, wordt die vervangen door een bescheiden militaire ceremonie op de Place de la Concorde. Er is daarbij ook een speciaal eerbetoon aan mensen die werken in de medische zorg. Behalve militairen doen daarom ook werknemers in de ziekenzorg mee.

3 uur geleden
Aantal jongvolwassen rokers neemt niet af

UTRECHT (ANP) - Het aantal rokers tussen 20 en 24 jaar blijft onverminderd groot. Vorig jaar rookte bijna een op de drie (31 procent) jongvolwassenen in deze leeftijdsgroep. Dat is volgens het Trimbos instituut opvallend omdat het totaal aantal volwassen rokers de afgelopen vijf jaar daalde van 26 procent naar 22 procent.

3 uur geleden