Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-parlement: meer geld en onderzoek naar vermoeidheidssyndroom

EU-parlement: meer geld en onderzoek naar vermoeidheidssyndroom

BRUSSEL (ANP) - Het Europees Parlement wil dringend meer geld voor onderzoek naar de ziekte ME, ook wel bekend als het chronische vermoeidheidssyndroom. In Europa lijden naar schatting 2 miljoen mensen aan de ziekte, onder wie tienduizenden Nederlanders.

De Nederlandse ME-patiënte Evelien van den Brink vertelde vorig jaar in een parlementscommissie over de ziekte. Ze pleitte voor nieuwe tests, klinische proeven en betere behandelingen, om te voorkomen dat ME-patiënten gehandicapt raken. Volgens Van den Brink is sprake van "een verborgen volksgezondheidscrisis". Haar oproep leidde tot de voorstellen van het parlement.

Mensen met myalgische encefalomyelitis kunnen niet altijd op begrip rekenen, mede omdat een diagnose lastig is te maken. Het parlement roept daarom in een donderdag aangenomen resolutie op tot een speciaal ME-fonds en meer bewustwording onder het publiek en zorgverleners over de aandoening.

Onwetendheid over de ziekte zou patiënten in een hoekje duwen en psychologische stress bezorgen. De Europese Commissie en de lidstaten zouden daarom campagnes over ME moeten opzetten.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Neef en advocaat Taghi blijft nog 90 dagen vastzitten

AMSTERDAM (ANP) - De 38-jarige advocaat en tevens neef van Ridouan Taghi die eerder deze maand is opgepakt, blijft nog negentig dagen vastzitten. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank in Amsterdam donderdag beslist.

1 uur geleden
Hagenaar (15) verdacht van duwen slachtoffer tramincident

DEN HAAG (ANP) - Een 15-jarige jongen uit Den Haag die eerder deze week is aangehouden vanwege het dodelijke tramincident in de Haagse wijk Ypenburg wordt verdacht van doodslag. Volgens het Openbaar Ministerie komt "op dit moment uit het onderzoek naar voren" dat hij het slachtoffer geduwd heeft. Daarna viel de 39-jarige man uit Polen en kwam hij onder een tram terecht die aan kwam rijden.

1 uur geleden
Staat moet uitspraken over advocaat Moszkowicz rectificeren

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse staat moet een rectificatie in twee kranten plaatsen over uitlatingen die tijdens een rechtszaak zijn gedaan over advocaat Yehudi Moszkowicz. De officier van justitie wekte tijdens een zitting in de rechtbank in Amsterdam de suggestie dat de advocaat onderdeel uitmaakt van een criminele organisatie. Moszkowicz spande een kort geding aan over deze aantijgingen, de rechter in Den Haag gaf hem donderdag gelijk.

2 uur geleden
Rutte: Polen is vast gevoelig voor Europese druk

BRUSSEL (ANP) - Polen bindt vast in als de Europese Unie maatregelen neemt tegen de ondermijning van de eigen rechterlijke macht en het EU-recht door dat land, denkt demissionair premier Mark Rutte. Er staat veel geld voor de Polen op het spel en Rutte denkt dat ze "ook een fatsoenlijk lid van de EU willen zijn".

2 uur geleden
Ministerie: hoogte onnodige energiesteun was niet te berekenen

DEN HAAG (ANP) - Toen de regering besloot om huishoudens tegemoet te komen in de stijgende energieprijzen is aanvaard dat veel mensen steun zouden krijgen terwijl hun rekening niet stijgt, maar aan een berekening heeft men zich niet gewaagd. Dat laat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat weten na berichtgeving van RTL Nieuws. Dat becijferde dat ongeveer een kwart van de huishoudens steun krijgt zonder dat ze meer kwijt zijn aan hun energierekening.

2 uur geleden
Interpolis meldt vooral windschade in zuidelijke provincies

TILBURG (ANP) - Verzekeraar Interpolis heeft na het noodweer in delen van Nederland dat woensdagavond begon 241 meldingen binnengekregen. Vooral in de provincies Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Holland was sprake van veel windschade door bijvoorbeeld afgebroken takken en omgewaaide schuttingen. Vanuit Barendrecht kwamen tot 12.30 uur de meeste meldingen binnen.

2 uur geleden
Rutte: uithuisplaatsing toeslagenkinderen is zeer ernstig

BRUSSEL (ANP) - Dat honderden kinderen van gedupeerden van de toeslagenaffaire uit huis zijn geplaatst, is "zeer ernstig". Dat "moeten we zeer ernstig bekijken", vindt premier Mark Rutte.

3 uur geleden