Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-parlement maakt uitlevering Catalanen aan Spanje mogelijk

EU-parlement maakt uitlevering Catalanen aan Spanje mogelijk

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Het Europees Parlement heeft de weg vrijgemaakt voor de overlevering van drie Catalaanse Europarlementariërs die de Spaanse regio Catalonië willen losmaken van Spanje. Het parlement hief hun onschendbaarheid op, waardoor België hen aan Spanje zou kunnen overdragen. Dat land wil hen vervolgen voor het organiseren van een referendum over onafhankelijkheid in 2017.

De toenmalige Catalaanse minister-president Carles Puigdemont en twee van zijn ministers vluchtten na het referendum naar België. Vervolgens werden ze gekozen als Europarlementariër. Daardoor kregen ze parlementaire onschendbaarheid, waardoor justitie hen niet kan vervolgen. Hun ballingsoord België kon daardoor ook niet ingaan op het overleveringsverzoek van Spanje, dat al meerdere leiders van de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging tot lange celstraffen heeft veroordeeld.

Het Europees Parlement heeft maandagavond echter met een royale meerderheid gestemd voor het opheffen van die immuniteit. De drie Catalanen vechten dat besluit aan bij het Europees Hof van Justitie, lieten ze na het bekend worden van de uitslag weten. Het parlement helpt Spanje om politieke dissidenten op te sluiten en de mond te snoeren, stellen zij.

Puigdemont en oud-minister Toni Comín verblijven nog in België. Hun medestander Clara Ponsatí woont in principe in Schotland, al sloot ze dinsdag in Brussel bij haar twee kompanen aan. Het drietal hoeft nog niet onmiddellijk te vrezen voor de cel. Of de Belgische en de Schotse rechter zou instemmen met een Spaans justitieel verzoek is onzeker. Een Belgische rechtbank dwarsboomde eerder al eens de uitlevering van een Catalaan die geen onschendbaarheid genoot.

De drie "staan uiteraard ter beschikking van de Belgische rechters", zei Puigdemont dinsdagmiddag. Ze putten naar eigen zeggen moed uit de uitslag van de stemming, waarin ze lezen dat "meer dan 40 procent van de Europarlementariërs geen vertrouwen heeft in de Spaanse justitie".

Spanje reageerde tevreden op het besluit van het EU-parlement. Dat heeft de boodschap afgegeven dat parlementariërs die worden verdacht van strafbare feiten zich niet kunnen verschuilen achter hun status, zei minister van Buitenlandse Zaken María Aránzazu González Laya. Ook maakt het parlement volgens haar duidelijk dat "het Catalaanse probleem binnen Spanje moet worden opgelost en niet op Europees niveau".

Meer uit Buitenland

NASA wijst 13 gebieden aan om te landen op de maan

HOUSTON (ANP) - De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft dertien gebieden op de maan aangemerkt als geschikte landingsplaatsen voor de bemande maanmissie Artemis III. Die missie moet rond 2025 voor het eerst sinds 1972 weer mensen naar de maan brengen. NASA maakte de locaties vrijdag bekend.

2 uur geleden
Weer lid jihadistische 'Beatles' in VS veroordeeld tot levenslang

ALEXANDRIA (ANP/RTR) - De 33-jarige El Shafee Elsheikh, een van de zogenoemde Beatles van terreurbeweging Islamitische Staat (IS), is in de Verenigde Staten veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. In april kreeg een 38-jarige kompaan van hem al levenslang. Ze waren betrokken bij een gijzelingszaak die leidde tot de onthoofding van Amerikaanse journalisten en hulpverleners in Syrië en Irak.

10 uur geleden
Krant: Chinese president ontmoet Poetin mogelijk in Centraal-Azië

BEIJING (ANP) - De Chinese leider Xi Jinping bereidt een reis voor naar Centraal-Azië voor een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin en andere leiders, meldt The Wall Street Journal. De regionale top wordt volgens de zakenkrant medio september in Samarkand in Oezbekistan gehouden. Het gaat om een bijeenkomst van de Shanghai Organisatie voor Samenwerking, waarin China, Rusland, Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan en Oezbekistan samenwerken.

12 uur geleden
Poetin en Macron bespreken missie VN-atoomwaakhond naar Zaporizja

PARIJS/MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin en zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron hebben elkaar telefonisch gesproken over de beschietingen bij de kerncentrale van Zaporizja. Ze vinden dat een team van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) zo snel mogelijk naar het terrein moet worden gestuurd, aldus het Kremlin.

12 uur geleden
Finse premier laat drugstest doen na ophef over feestgedrag

HELSINKI (ANP/RTR) - De Finse premier Sanna Marin heeft een drugstest ondergaan vanwege de grote ophef die over haar is ontstaan na het uitlekken van een feestfilmpje. Volgens de jonge regeringsleider wordt ze onterecht beschuldigd van drugsgebruik.

12 uur geleden
Erdogan bespreekt situatie rond kerncentrale Zaporizja met Poetin

LVIV (ANP/RTR/AFP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zegt dat hij de situatie rondom de kerncentrale in de Oekraïense regio Zaporizja met de Russische president Vladimir Poetin gaat bespreken, nu hij ook de Oekraïense president Volodimir Zelenski erover heeft gesproken. De Oekraïense kerncentrale is sinds maart in Russische handen. Beide strijdende partijen beschuldigen elkaar ervan het complex te beschieten en "provocaties" voor te bereiden.

17 uur geleden
Politie Berlijn opent onderzoek naar Palestijnse president Abbas

BERLIJN (ANP/AFP) - De Berlijnse politie is een onderzoek begonnen naar de vraag of de Palestijnse president Mahmud Abbas (87) heeft aangezet tot haat tijdens een persconferentie toen hij dinsdag bondskanselier Olaf Scholz in Berlijn bezocht. Er is volgens de politie tegen Abbas aangifte gedaan wegens het bagatelliseren van de Shoah of Holocaust, de vervolging en het massale vermoorden van Joodse Europeanen door het Derde Rijk (1933-1945) en hun vazallen.

17 uur geleden