
EU-parlement maakt uitlevering Catalanen aan Spanje mogelijk
BRUSSEL (ANP/BELGA) - Het Europees Parlement heeft de weg vrijgemaakt voor de overlevering van drie Catalaanse Europarlementariërs die de Spaanse regio Catalonië willen losmaken van Spanje. Het parlement hief hun onschendbaarheid op, waardoor België hen aan Spanje zou kunnen overdragen. Dat land wil hen vervolgen voor het organiseren van een referendum over onafhankelijkheid in 2017.
De toenmalige Catalaanse minister-president Carles Puigdemont en twee van zijn ministers vluchtten na het referendum naar België. Vervolgens werden ze gekozen als Europarlementariër. Daardoor kregen ze parlementaire onschendbaarheid, waardoor justitie hen niet kan vervolgen. Hun ballingsoord België kon daardoor ook niet ingaan op het overleveringsverzoek van Spanje, dat al meerdere leiders van de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging tot lange celstraffen heeft veroordeeld.
Het Europees Parlement heeft maandagavond echter met een royale meerderheid gestemd voor het opheffen van die immuniteit. De drie Catalanen vechten dat besluit aan bij het Europees Hof van Justitie, lieten ze na het bekend worden van de uitslag weten. Het parlement helpt Spanje om politieke dissidenten op te sluiten en de mond te snoeren, stellen zij.
Puigdemont en oud-minister Toni Comín verblijven nog in België. Hun medestander Clara Ponsatí woont in principe in Schotland, al sloot ze dinsdag in Brussel bij haar twee kompanen aan. Het drietal hoeft nog niet onmiddellijk te vrezen voor de cel. Of de Belgische en de Schotse rechter zou instemmen met een Spaans justitieel verzoek is onzeker. Een Belgische rechtbank dwarsboomde eerder al eens de uitlevering van een Catalaan die geen onschendbaarheid genoot.
De drie "staan uiteraard ter beschikking van de Belgische rechters", zei Puigdemont dinsdagmiddag. Ze putten naar eigen zeggen moed uit de uitslag van de stemming, waarin ze lezen dat "meer dan 40 procent van de Europarlementariërs geen vertrouwen heeft in de Spaanse justitie".
Spanje reageerde tevreden op het besluit van het EU-parlement. Dat heeft de boodschap afgegeven dat parlementariërs die worden verdacht van strafbare feiten zich niet kunnen verschuilen achter hun status, zei minister van Buitenlandse Zaken María Aránzazu González Laya. Ook maakt het parlement volgens haar duidelijk dat "het Catalaanse probleem binnen Spanje moet worden opgelost en niet op Europees niveau".
Meer uit Buitenland
BERLIJN (ANP/DPA) - In Duitsland hebben duizenden mensen gedemonstreerd voor een verbod op de partij Alternative für Deutschland (AfD), die begin deze maand door de veiligheidsdienst werd aangemerkt als rechts-extremistisch. Volgens de actievoerders vormt de AfD een gevaar voor de democratie en de rechtsstaat.
1 minuut geledenMUSCAT (ANP/AFP) - Een hoge Amerikaanse functionaris beschreef zondag gesprekken met Iran over zijn nucleaire programma als "positief" en zei dat er binnenkort een nieuwe ronde plaatsvindt. De gesprekken in Oman, geleid door de Amerikaanse speciale gezant Steve Witkoff, duurden meer dan drie uur.
2 uur geledenANTALYA (ANP/RTR) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Marco Rubio reist komende week naar Turkije voor een overleg met ministers van NAVO-bondgenoten. Hij zal van 14 tot 16 mei in Turkije zijn, dezelfde periode die de Russische president Vladimir Poetin heeft genoemd als startpunt voor eventuele vredesbesprekingen tussen Rusland en Oekraïne. Die gesprekken zouden ook moeten plaatsvinden in Turkije.
2 uur geledenBASEL (ANP) - Anti-Israëlactivisten hebben zich verzameld bij de openingsceremonie van het Eurovisie Songfestival in Basel. De demonstranten met Palestijnse vlaggen roepen in koor "shame on you" ("schaam je"), "free Palestine" en joelen "boe".
4 uur geledenJERUZALEM (ANP/RTR) - Israël steunt een Amerikaans plan om de levering van humanitaire hulp aan de Gazastrook te hervatten, zegt minister van Buitenlandse Zaken Gideon Saar. De Amerikaanse ambassadeur Mike Huckabee kondigde vrijdag aan dat er een nieuw 'mechanisme' zou worden opgezet voor de hulpverlening.
5 uur geledenANKARA (ANP/AFP/RTR) - Turkije is bereid vredesonderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne te faciliteren. De aankondiging komt nadat de Russische president Vladimir Poetin direct overleg in Istanbul had voorgesteld.
5 uur geledenVATICAANSTAD (ANP) - De nieuwe paus Leo XIV is voor het eerst voorgegaan in het zondagsgebed op het Sint-Pietersplein. Vanaf het balkon sprak hij over het lijden in Oekraïne en de Gazastrook en riep hij wereldleiders op zich hard te maken voor een einde aan oorlogen.
6 uur geleden