
EU-parlement maakt uitlevering Catalanen aan Spanje mogelijk
BRUSSEL (ANP/BELGA) - Het Europees Parlement heeft de weg vrijgemaakt voor de overlevering van drie Catalaanse Europarlementariërs die de Spaanse regio Catalonië willen losmaken van Spanje. Het parlement hief hun onschendbaarheid op, waardoor België hen aan Spanje zou kunnen overdragen. Dat land wil hen vervolgen voor het organiseren van een referendum over onafhankelijkheid in 2017.
De toenmalige Catalaanse minister-president Carles Puigdemont en twee van zijn ministers vluchtten na het referendum naar België. Vervolgens werden ze gekozen als Europarlementariër. Daardoor kregen ze parlementaire onschendbaarheid, waardoor justitie hen niet kan vervolgen. Hun ballingsoord België kon daardoor ook niet ingaan op het overleveringsverzoek van Spanje, dat al meerdere leiders van de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging tot lange celstraffen heeft veroordeeld.
Het Europees Parlement heeft maandagavond echter met een royale meerderheid gestemd voor het opheffen van die immuniteit. De drie Catalanen vechten dat besluit aan bij het Europees Hof van Justitie, lieten ze na het bekend worden van de uitslag weten. Het parlement helpt Spanje om politieke dissidenten op te sluiten en de mond te snoeren, stellen zij.
Puigdemont en oud-minister Toni Comín verblijven nog in België. Hun medestander Clara Ponsatí woont in principe in Schotland, al sloot ze dinsdag in Brussel bij haar twee kompanen aan. Het drietal hoeft nog niet onmiddellijk te vrezen voor de cel. Of de Belgische en de Schotse rechter zou instemmen met een Spaans justitieel verzoek is onzeker. Een Belgische rechtbank dwarsboomde eerder al eens de uitlevering van een Catalaan die geen onschendbaarheid genoot.
De drie "staan uiteraard ter beschikking van de Belgische rechters", zei Puigdemont dinsdagmiddag. Ze putten naar eigen zeggen moed uit de uitslag van de stemming, waarin ze lezen dat "meer dan 40 procent van de Europarlementariërs geen vertrouwen heeft in de Spaanse justitie".
Spanje reageerde tevreden op het besluit van het EU-parlement. Dat heeft de boodschap afgegeven dat parlementariërs die worden verdacht van strafbare feiten zich niet kunnen verschuilen achter hun status, zei minister van Buitenlandse Zaken María Aránzazu González Laya. Ook maakt het parlement volgens haar duidelijk dat "het Catalaanse probleem binnen Spanje moet worden opgelost en niet op Europees niveau".
Meer uit Buitenland
GAZA-STAD (ANP/RTR) - De Palestijnse beweging Hamas bevestigt dat Israël een door Hamas samengestelde lijst van vrij te laten gijzelaars niet heeft geaccepteerd. Daardoor is een verlenging op donderdagochtend van de tijdelijke wapenstilstand minder waarschijnlijk geworden.
4 minuten geledenJERUZALEM (ANP/RTR) - Het Israëlische leger zei donderdag dat een wapenstilstand met Hamas zal worden voortgezet "in het licht van de inspanningen van de bemiddelaars om het proces van de vrijlating van gijzelaars voort te zetten, en met inachtneming van de voorwaarden van de overeenkomst".
6 minuten geledenTEL AVIV (ANP) - Israël en Hamas hebben nog geen overeenstemming bereikt over de lijst van gijzelaars die in de volgende ronde moeten worden vrijgelaten, melden Israëlische media. Het meningsverschil zou draaien om de samenstelling van de door Hamas verstrekte lijst, die op aandringen van Israël ook vrouwen en kinderen zou moeten bevatten.
1 uur geledenNEW YORK (ANP) - De Amerikaanse staatsman Henry Alfred Kissinger is op 100-jarige leeftijd overleden. Kissinger was onder meer diplomaat, politicoloog, geopolitiek adviseur en politicus. Hij was minister van Buitenlandse Zaken en nationale veiligheidsadviseur van de Verenigde Staten onder de Republikeinse presidenten Richard Nixon en Gerald Ford.
2 uur geledenTEL AVIV (ANP) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken is aangekomen in Tel Aviv, vanwaar hij aan zijn derde reis door het Midden-Oosten begint sinds 7 oktober, melden Israëlische en Amerikaanse media.
5 uur geledenGAZA-STAD (ANP/AFP) - Hamas heeft woensdag een Nederlandse gijzelaar vrijgelaten, meldt bemiddelaar Qatar. Voor zover bekend was de 18-jarige Ofir Engel de enige Nederlandse gijzelaar die werd vastgehouden in de Gazastrook.
7 uur geledenGAZA-STAD (ANP/RTR) - Hamas heeft veertien gijzelaars overgedragen aan het Rode Kruis. Het zou gaan om tien Israëlische burgers, van wie een ook een Nederlands paspoort heeft, en vier Thaise burgers. Het Israëlische leger bevestigt dat de veertien mensen onderweg zijn naar Israël.
7 uur geleden