Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-parlement alleen nog toegankelijk met coronapas

EU-parlement alleen nog toegankelijk met coronapas

BRUSSEL (ANP) - Europarlementariërs en hun medewerkers, journalisten en bezoekers komen vanaf woensdag alleen nog met een coronapas het EU-parlement binnen. Voorzitter David Sassoli heeft dat besloten vanwege de nieuwe golf besmettingen. Het laten meten van de lichaamstemperatuur bij aankomst en het dragen van een mondkapje blijven tegelijk verplicht.

De maatregel, die sinds begin september al gold voor extern bezoek, blijft voorlopig tot eind januari van kracht. Volgens Sassoli kan met het Covid Certificaat, waarmee de houder kan aantonen dat hij ingeënt is tegen het virus, beschermd is door een eerdere besmetting of negatief getest is, het werk fysiek weer worden opgepakt in de gebouwen in Brussel en Straatsburg. Het Europees Parlement werkt al sinds het begin van de uitbraak in 2020 helemaal of deels vanuit huis.

De laatste tijd komen er echter weer steeds meer mensen naar de vergaderzalen. De coronapas 'garandeert veiligheid' bij persoonlijke aanwezigheid, stelt het dagelijks bestuur van het parlement.

Het besluit stuit in sommige kringen op verontwaardiging en verzet. Het Europees Parlement behoort als "huis van de democratie toegankelijk te blijven voor een ieder. Dit is een nieuwe stap in de richting van vaccinatiedwang", zei SGP'er Bert-Jan Ruissen. Collega Rob Roos (JA21) spreekt van "een gitzwarte dag voor de democratie".

Ruissen en enkele medestanders hebben Sassoli een protestbrief geschreven.

Meer uit Buitenland

Japanse Okinawa evacueert honderdduizenden om aardverschuivingen

NAHA (ANP) - Het bestuur van de Japanse stad Naha heeft 160.044 huishoudens, wat gelijkstaat aan 313.795 mensen, bevolen de stad te verlaten. Het evacuatiebevel is gegeven vanwege het extreem hoge risico op aardverschuivingen, als gevolg van de hevige regen die het eiland Okinawa teistert. Dat meldt de Japanse omroep NHA.

3 uur geleden
Moslims beginnen aan jaarlijkse bedevaartstocht naar Mekka

MEKKA (ANP) - Moslims beginnen in Saudi-Arabië aan de hadj. De pelgrimstocht naar de heilige stad Mekka duurt tot en met woensdag en gaat ook dit jaar gepaard met hitte. De Saudische autoriteiten houden rekening met gemiddelde temperaturen tot wel 48 graden.

5 uur geleden
Tienjarig meisje omgekomen bij explosie Antwerpen

ANTWERPEN (ANP) - Na de explosie in een appartementengebouw in Antwerpen is een derde dodelijk slachtoffer onder het puin vandaan gehaald. Het gaat volgens Belgische media om een tienjarig meisje.

8 uur geleden
Veiligheidsraad eist eind belegering Soedanese provinciehoofdstad

NEW YORK (ANP/AFP) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft zich, op initiatief van Groot-Brittannië, in grote meerderheid uitgesproken voor een resolutie die een onmiddellijk einde eist aan de belegering van de Soedanese deelstaatshoofdstad Al Fasher, ongeveer 800 kilometer ten westen van Khartoem. Alle leden stemden voor en Rusland onthield zich van stemming. De stad wordt belegerd door de Rapid Support Forces (RSF), een voormalige elite-eenheid van het regime van dictator Omar Hassan al Bashir, die van 1989 tot 2019 aan de macht was.

9 uur geleden
Rechter handhaaft straffen handlangers aanslagpleger Nice

PARIJS (ANP/AFP) - In Frankrijk heeft de rechter besloten dat de straf van twee mannen die betrokken waren bij de aanslag in Nice in 2016 gehandhaafd blijft. Het tweetal werd in 2022 veroordeeld tot 18 jaar cel, maar ging in hoger beroep.

9 uur geleden
Franse linkse partijen vormen front voor parlementsverkiezingen

PARIJS (ANP/RTR/BLOOMBERG) - In Frankrijk bundelen de linkse politieke partijen hun krachten voor de aankomende parlementsverkiezingen. In een gezamenlijke verklaring spreken de partijen over "een nieuwe pagina in de geschiedenis van Frankrijk".

10 uur geleden
Zuid-Afrikaanse ANC zegt met eenheidsregering verder te kunnnen

KAAPSTAD (ANP/AFP) - Het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) heeft in Zuid-Afrika de vorming van een regering van nationale eenheid aangekondigd. De linkse partij verloor in de verkiezingen eind mei na ongeveer dertig jaar de meerderheid in het parlement, maar blijft de grootste in het land. Partijchef Fikile Mbalula zei dat de nieuwe coalitie "naar het centrum zal opschuiven".

10 uur geleden