Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU overweegt uitstel op verbod oliepijpleiding voor olieboycot

EU overweegt uitstel op verbod oliepijpleiding voor olieboycot

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Commissie lijkt van plan de invoer van Russische olie via een grote pijpleiding langer toe te staan. Daarmee moet de impasse over een zesde sanctiepakket tegen Rusland worden doorbroken. Door olie via de betreffende leiding langer toe te staan, komt Brussel tegemoet aan de bezwaren van Hongarije die een olieboycot nog niet zien zitten, aldus ingewijden tegen persbureau Bloomberg.

Brussel zal naar verwachting zaterdag een herzien voorstel rondsturen waarin staat dat de olietransporten door de Druzhba-pijpleiding tijdelijk gevrijwaard zijn van een breder verbod op olieleveringen, aldus de bronnen. Het voorstel zou in eerste instantie alleen zeetransporten afbouwen, en later uitbreiden tot de Druzhba-leveringen zodra een technische oplossing is gevonden die voldoet aan de energiebehoeften van Hongarije en andere landen.

Vertegenwoordigers van de EU komen zondag bijeen om het herziene pakket te bespreken, aldus de bronnen. Sommige lidstaten dringen aan op een akkoord voordat de EU-leiders maandag in Brussel bijeenkomen om de oorlog in Oekraïne te bespreken.

Tijd

Het compromis geeft de EU en de Hongaarse premier Viktor Orban de tijd om de technische details van de geleidelijke stopzetting van de leveringen via pijpleidingen aan zijn land glad te strijken. Hongarije blokkeert al weken plannen om Russische olie te verbieden. Voor het sanctiepakket is de steun van alle lidstaten vereist.

De EU had eerder voorgesteld om begin volgend jaar geleidelijk een einde te maken aan alle invoer van Russische olie. Hongarije en Slowakije kregen daarbij tot eind 2024 de tijd om aan de eisen te voldoen, terwijl Tsjechië tot juni 2024 een uitzondering zou hebben gekregen. Deze landen zijn sterk afhankelijk van Russische olie, maar nemen een relatief klein deel van de totale invoer van de EU uit Rusland voor hun rekening.

Eventuele vrijstelling

Door de eventuele vrijstelling raakt een olieboycot Rusland minder hard. Rusland verscheepte vorig jaar ongeveer 720.000 vaten ruwe olie per dag naar Europese raffinaderijen via zijn belangrijkste pijpleiding naar de regio. De overzeese volumes bedroegen 1,6 miljoen vaten per dag vanuit de havens aan de Oostzee, de Zwarte Zee en de havens in het noorden.

Als onderdeel van het compromis zou ook Bulgarije een langere overgangsperiode kunnen krijgen, aldus de ingewijden. Griekenland en Cyprus zouden ook azen op uitzonderingen.

Meer uit Financieel

ASML investeert 80 miljoen euro in onderzoek TU Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - Chipmachinemaker ASML investeert de komende tien jaar 80 miljoen euro in onderzoek aan de Technische Universiteit Eindhoven. Het geld gaat onder andere naar promotieonderzoek op het gebied van natuurkunde, technologie en kunstmatige intelligentie (AI). Ook gaan de universiteit en het techbedrijf samen onderzoek doen.

1 uur geleden
ASML investeert 80 miljoen euro in onderzoek TU Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - Chipmachinemaker ASML investeert de komende tien jaar 80 miljoen euro in onderzoek aan de Technische Universiteit Eindhoven. Het geld gaat onder andere naar promotieonderzoek op het gebied van natuurkunde, technologie en kunstmatige intelligentie (AI). Ook gaan de universiteit en het techbedrijf samen onderzoek doen.

3 uur geleden
Vooral het buitenland verdient aan Nederlandse cocaïnehandel

DEN HAAG (ANP) - De opbrengsten uit de Nederlandse handel in cocaïne stromen voor het leeuwendeel door naar het buitenland. Die inschatting doet het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de meest recente beschikbare cijfers. Volgens het statistiekbureau leverde de handel in cocaïne bovendien verreweg de hoogste opbrengsten op in vergelijking met andere drugs.

3 uur geleden
AI-hausse levert chipontwerper Nvidia opnieuw recordomzet op

SANTA CLARA (ANP) - Chipontwikkelaar Nvidia heeft zijn omzet en winst in het afgelopen kwartaal opnieuw fors opgevoerd. Het bedrijf staat bekend als de belangrijkste verkoper van chips die nieuwe toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI) ondersteunen. Nu veel techbedrijven in een race zijn verwikkeld om de geavanceerdste AI-modellen te ontwikkelen, boekt Nvidia recordresultaten.

4 uur geleden
Beurzen in New York sluiten lager na notulen Fed

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met bescheiden verliezen gesloten. De bekendste graadmeters op Wall Street daalden na de publicatie van de notulen van de recentste rentevergadering van de Federal Reserve en drongen die verliezen vervolgens deels terug. Uit de stukken kwam naar voren dat sommige beleidsmakers van de centrale bank zich afvroegen of de rentes wel hoog genoeg waren om de inflatie onder controle te krijgen.

4 uur geleden
Geneesmiddelenbedrijf MSD steekt 136 miljoen in Haarlemse locatie

HAARLEM (ANP) - Geneesmiddelenbedrijf MSD steekt de komende twee jaar 136 miljoen euro in zijn vestigingen in Haarlem. Het geld gaat onder andere naar de faciliteit waar een groot aantal medicijnen op verschillende manieren kunnen worden verpakt. Ook investeert MSD in de vaccinproductie in de Noord-Hollandse stad.

5 uur geleden
Aandelenbeurs Amsterdam sluit licht lager, Heijmans stijgt hard

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is woensdag met een klein verlies gesloten. Beleggers op het Damrak waren in afwachting van de kwartaalcijfers van chipbedrijf Nvidia in de Verenigde Staten en de notulen van de Fed. Bouwbedrijf Heijmans bewoog sterk na de publicatie van nieuwe financiële doelstellingen.

8 uur geleden