Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU overweegt uitstel op verbod oliepijpleiding voor olieboycot

EU overweegt uitstel op verbod oliepijpleiding voor olieboycot

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Commissie lijkt van plan de invoer van Russische olie via een grote pijpleiding langer toe te staan. Daarmee moet de impasse over een zesde sanctiepakket tegen Rusland worden doorbroken. Door olie via de betreffende leiding langer toe te staan, komt Brussel tegemoet aan de bezwaren van Hongarije die een olieboycot nog niet zien zitten, aldus ingewijden tegen persbureau Bloomberg.

Brussel zal naar verwachting zaterdag een herzien voorstel rondsturen waarin staat dat de olietransporten door de Druzhba-pijpleiding tijdelijk gevrijwaard zijn van een breder verbod op olieleveringen, aldus de bronnen. Het voorstel zou in eerste instantie alleen zeetransporten afbouwen, en later uitbreiden tot de Druzhba-leveringen zodra een technische oplossing is gevonden die voldoet aan de energiebehoeften van Hongarije en andere landen.

Vertegenwoordigers van de EU komen zondag bijeen om het herziene pakket te bespreken, aldus de bronnen. Sommige lidstaten dringen aan op een akkoord voordat de EU-leiders maandag in Brussel bijeenkomen om de oorlog in Oekraïne te bespreken.

Tijd

Het compromis geeft de EU en de Hongaarse premier Viktor Orban de tijd om de technische details van de geleidelijke stopzetting van de leveringen via pijpleidingen aan zijn land glad te strijken. Hongarije blokkeert al weken plannen om Russische olie te verbieden. Voor het sanctiepakket is de steun van alle lidstaten vereist.

De EU had eerder voorgesteld om begin volgend jaar geleidelijk een einde te maken aan alle invoer van Russische olie. Hongarije en Slowakije kregen daarbij tot eind 2024 de tijd om aan de eisen te voldoen, terwijl Tsjechië tot juni 2024 een uitzondering zou hebben gekregen. Deze landen zijn sterk afhankelijk van Russische olie, maar nemen een relatief klein deel van de totale invoer van de EU uit Rusland voor hun rekening.

Eventuele vrijstelling

Door de eventuele vrijstelling raakt een olieboycot Rusland minder hard. Rusland verscheepte vorig jaar ongeveer 720.000 vaten ruwe olie per dag naar Europese raffinaderijen via zijn belangrijkste pijpleiding naar de regio. De overzeese volumes bedroegen 1,6 miljoen vaten per dag vanuit de havens aan de Oostzee, de Zwarte Zee en de havens in het noorden.

Als onderdeel van het compromis zou ook Bulgarije een langere overgangsperiode kunnen krijgen, aldus de ingewijden. Griekenland en Cyprus zouden ook azen op uitzonderingen.

Meer uit Financieel

Ben & Jerry's ijs toch verkrijgbaar in Israëlische nederzettingen

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - IJsmerk Ben & Jerry's blijft toch beschikbaar in Israëlische nederzettingen in Palestijns gebied. Moederbedrijf Unilever maakte bekend dat het zijn belang in het ijsmerk in Israël overdoet aan Avi Zinger, eigenaar van branchegenoot American Quality, dat al een verkooplicentie voor het ijsmerk had. Als onderdeel van het nieuwe contract wordt het ijs in heel Israël en op de Westelijke Jordaanoever verkocht onder de Hebreeuwse en Arabische naam.

12 minuten geleden
Retailer Bed Bath & Beyond hard onderuit op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Bed Bad & Beyond behoorde woensdag tot de grootste dalers op de aandelenbeurzen in New York. De Amerikaanse winkelketen voor huishoudelijke artikelen ziet topman Mark Tritton vertrekken na teleurstellende resultaten in het afgelopen kwartaal. De retailer zag de kwartaalomzet sterker dan verwacht afnemen. Ook het verlies pakt veel groter uit dan gevreesd. Bestuurslid Sue Gove neemt de taken van Tritton tijdelijk waar tot er een permanente vervanger is gevonden. Het aandeel kelderde dik 20 procent.

13 minuten geleden
Windstil weer kan energiezorgen in Duitsland vergroten

BERLIJN (ANP/BLOOMBERG) - De Duitse energieprijzen kunnen de komende tijd nog verder stijgen als gevolg van het weer. De komende week wordt weinig wind voorspeld en daardoor wekt Duitsland ook minder schone energie op. Duitsland wint een relatief groot deel van zijn hernieuwbare energie op met windmolens op land.

1 uur geleden
Jacco Vonhof blijft nog vier jaar voorman MKB-Nederland

DEN HAAG (ANP) - Jacco Vonhof is herbenoemd als voorzitter van MKB-Nederland. De voorman van de belangenvereniging voor kleine en middelgrote bedrijven begint daardoor in september aan een tweede termijn van vier jaar. De 53-jarige Vonhof was in april al unaniem voorgedragen voor herbenoeming door het hoofdbestuur.

1 uur geleden
Duitse inflatie wat gedaald in juni door maatregelen overheid

WIESBADEN (ANP) - De inflatie in Duitsland is in juni licht gedaald, maar blijft op een hoog niveau. Volgens voorlopige cijfers van het Duitse federale statistiekbureau komt de inflatie deze maand uit op 7,6 procent op jaarbasis, tegen 7,9 procent in mei. Op basis van de geharmoniseerde Europese meetmethode zakte de Duitse inflatie naar 8,2 procent, van 8,7 procent een maand eerder.

1 uur geleden
Maersk verwacht op basis van containerdata geen mondiale recessie

KOPENHAGEN (ANP/BLOOMBERG) - Aan het aantal vervoerde vrachtcontainers is niet te zien dat de wereld voor een economische recessie staat. Volgens topman Søren Skou van A.P. Møller-Maersk, een van de grootste scheepvaartconcerns ter wereld, is verder uit de veelal sterke arbeidsmarkten wereldwijd af te leiden dat de gelduitgaven op niveau zouden moeten blijven. Dat zou goed zijn voor de economie. Andere belangrijke indicatoren wijzen op een aanstaande recessie.

1 uur geleden
Duitse industrie vreest nog langere tijd problemen in toelevering

MÜNCHEN (ANP/BLOOMBERG) - De Duitse industrie vreest dat de problemen in toeleveringsketens nog langere tijd zullen aanhouden, mogelijk zelfs wel tien maanden. Dat meldde het economische onderzoeksinstituut Ifo op basis van een onderzoek onder fabrikanten in de grootste economie van Europa.

1 uur geleden