Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU ontbiedt Russische ambassadeur wegens sancties EU-prominenten

EU ontbiedt Russische ambassadeur wegens sancties EU-prominenten

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie heeft de Russische ambassadeur ontboden. EU-buitenlandchef Josep Borrell wil Rusland aanspreken op de inreisverboden die de regering in Moskou acht prominente vertegenwoordigers van de EU en van EU-landen heeft opgelegd.

De Russische ambassadeur wordt maandagmiddag verwacht, zegt Borrells woordvoerder. "We zullen onze krachtige veroordeling en verwerping van deze stap overbrengen."

Rusland sloot zijn grenzen vrijdag voor onder anderen de vicevoorzitter van de Europese Commissie, Věra Jourová, en de voorzitter van het Europees Parlement, David Sassoli. Zo wil Moskou de sancties vergelden die de EU een aantal Russen heeft opgelegd voor onder meer de behandeling van Kremlincriticus Aleksej Navalni.

Confrontatie

De Tsjechische Jourová, die is belast met de bescherming van de rechtsstaat en de strijd tegen desinformatie, is uitgesproken scherp over de handel en wandel van het Kremlin. Sassoli's Europees Parlement dringt op gezette tijden aan op krachtiger optreden tegen Rusland. Ook een Duitse aanklager, een Franse parlementariër, een Zweedse onderzoeker en drie functionarissen uit Letland en Estland mogen Rusland niet langer in. Zij wezen bijvoorbeeld op de hand van Rusland in de gifmoordaanslag op Navalni.

De Russische strafmaatregelen "bewijzen opnieuw dat Rusland de confrontatie met de EU kiest", liet de unie vrijdag al weten. Zij waarschuwde dat de EU op haar beurt met tegenmaatregelen kan komen. De EU-landen overleggen nog over een gezamenlijke reactie.

Meer uit Buitenland

Haim Katz eerste Israëlische minister die Saudi-Arabië bezoekt

RIYAD (ANP/RTR) - Toerismeminister Haim Katz is met zijn bezoek aan een toerismetop van de Verenigde Naties in Riyad de eerste Israëlische minister die Saudi-Arabië bezoekt. Het is een nieuwe stap in de normalisering van de diplomatieke relaties tussen Israël en Saudi-Arabië. Katz zal twee dagen verblijven in de Saudische hoofdstad.

1 uur geleden
Azerbeidzjan optimistisch na 'constructief' overleg met Armenië

BRUSSEL (ANP/RTR) - Overleg op hoog niveau tussen Azerbeidzjan en Armenië is dinsdag "behoorlijk constructief" verlopen, vindt Azerbeidzjan. De buitenlandadviseur van de Azerbeidzjaanse president ziet kansen op een uitweg uit het conflict over de etnisch Armeense enclave Nagorno-Karabach, zei hij na afloop van een gesprek met zijn Armeense collega in Brussel.

1 uur geleden
Zoon president Biden spant zaak aan tegen Giuliani om laptoprel

LOS ANGELES (ANP) - De zoon van de Amerikaanse president Joe Biden stapt naar de rechter vanwege een slepende affaire rond zijn laptop. Gekopieerde informatie van de harde schijf zou jaren geleden zijn overhandigd aan de tabloid New York Post. Hunter Biden begint volgens CNBC in Los Angeles nu een zaak tegen meerdere betrokkenen voor computervredebreuk, onder wie de voormalige burgemeester van New York Rudy Giuliani.

2 uur geleden
Erdogan: corruptieaffaire Democraat Menendez kan gunstig zijn

ANKARA (ANP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan verwacht dat een corruptieaffaire rond een Amerikaanse senator gunstig kan uitpakken voor zijn land. Erdogan zei aan boord van zijn presidentiële vliegtuig tegen verslaggevers dat de kritische Democraat Bob Menendez nu "buiten beeld" is, berichten Turkse media. Menendez lag dwars bij de verkoop van F-16's aan Turkije.

3 uur geleden
Azerbeidzjan: oorlogsmisdadigers mogen Nagorno-Karabach niet uit

BAKOE (ANP/AFP) - Azerbeidzjan laat aan de grens separatisten uit Nagorno-Karabach de regio verlaten, maar wil wel dat verdachten van "oorlogsmisdaden" worden tegengehouden. Dat heeft een bron binnen de Azerbeidzjaanse overheid gezegd tegen persbureau AFP. Daar wordt door de grenswachten op gecontroleerd.

3 uur geleden
Zuid-Korea waarschuwt: einde aan regime van Kim bij inzet kernbom

SEOUL (ANP/RTR) - Als Noord-Korea kernwapens gebruikt, maakt Zuid-Korea samen met de Verenigde Staten een einde aan het regime van Kim Jong-un. Dat heeft de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol gezegd in een toespraak op de Dag van het Leger. Voor die feestdag werd ook een grote militaire parade gehouden. Dat gebeurt niet vaak in het land.

5 uur geleden
Poolse krant: raket die Pools dorp raakte was Oekraïens

WARSCHAU (ANP/RTR) - De raket die vorig jaar een Pools dorp raakte met twee doden tot gevolg, was Oekraïens. Dat is volgens de Poolse krant Rzeczpospolita bevestigd door experts in Polen. Oekraïne heeft tot dusver ontkend dat een van zijn raketten in de NAVO-lidstaat is neergekomen.

6 uur geleden