Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-onderhandelaar verwacht snel akkoord over atoomdeal met Iran

EU-onderhandelaar verwacht snel akkoord over atoomdeal met Iran

WENEN (ANP/RTR) - De onderhandelingen in Wenen over het Iraanse nucleaire programma lijken vruchten af te werpen. EU-gezant Enrique Mora verwacht volgende week "eindelijk" een akkoord, zei hij na afloop van de onderhandelingsronde van deze week.

Zowel Iran als de Verenigde Staten moet het internationale atoomakkoord uit 2015 weer gaan naleven, is het doel. Naast Iran zitten Rusland, China, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk aan tafel met de EU in een coördinerende rol. De Amerikanen, die in 2018 uit het zogeheten JCPOA-akkoord stapten en Iran weer sancties oplegden, zijn wel aanwezig in Wenen, maar niet direct betrokken bij de gesprekken die sinds begin april in een hotel in de Oostenrijkse hoofdstad worden gevoerd.

Iran heeft sinds de opzegging van de VS de productie van verrijkt uranium opgevoerd tot een hoger niveau dan het akkoord toestaat. Overigens niet genoeg om kernwapens te maken, een ambitie die het land zegt niet te hebben. Iran wil dat de VS eerst sancties intrekken. Washington wil eerst gebaren zien van Teheran. De afgelopen weken kwamen geregeld signalen naar buiten dat een akkoord haalbaar is.

Meer uit Buitenland

Zuid-Koreaans parlement wil alsnog onderzoek dodelijke stormloop

SEOUL (ANP/RTR) - Het Zuid-Koreaanse parlement heeft opnieuw een onderzoek gevraagd naar de dodelijke stormloop in Seoul waarbij anderhalf jaar geleden 159 doden vielen. Een eerdere poging om de zaak te onderzoeken werd door president Yoon Suk-yeol geblokkeerd.

12 minuten geleden
Dodental door instorten weg in China verder opgelopen

BEIJING (ANP/AFP) - Het dodental na het instorten van een stuk weg in de Chinese provincie Guangdong is opgelopen tot 36, meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua donderdag. Dertig mensen raakten gewond. Geen van hen zou in levensgevaar zijn.

4 uur geleden
Partij Sunak hoopt schade te beperken in lokale verkiezingen VK

LONDEN (ANP) - Dat de Conservatieve Partij gaat verliezen bij de lokale Britse verkiezingen lijkt zeker; de vraag is hoe groot dat verlies wordt. Premier Rishi Sunak hoopt de schade voor zijn partij enigszins beperkt te kunnen houden, vooral omdat een grote nederlaag ook zijn eigen positie kan doen wankelen.

4 uur geleden
VS beschuldigen Rusland van inzet chemische wapens in Oekraïne

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten beschuldigen Rusland ervan dat het "het chemische wapen chloorpicrine tegen Oekraïense strijdkrachten" heeft gebruikt, in strijd met het Verdrag Chemische Wapens (CWC).

5 uur geleden
VN: helft hulpmissies Noord-Gaza in april belemmerd of afgewezen

GENÈVE (ANP) - Het Israëlische leger blokkeert nog steeds veel humanitaire hulpmissies naar het noorden van Gaza, waar de behoeften het meest urgent zijn. Dat meldt de VN-organisatie voor humanitaire zaken OCHA in zijn jongste rapport.

7 uur geleden
Zelensky ontslaat hoge veiligheidsfunctionaris om corruptie

KYIV (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft Ilya Vityuk, een hoge functionaris bij veiligheidsdienst SBU, ontslagen na beschuldigingen van corruptie. Vityuk was hoofd contraspionage van de SBU op het gebied van cyberveiligheid.

7 uur geleden
Senaat Amerikaanse staat Arizona trekt abortusverbod uit 1864 in

PHOENIX (ANP/RTR) - De Senaat van de Amerikaanse staat Arizona heeft woensdag gestemd voor intrekking van het staatsverbod op abortus uit 1864. Het verbod zou binnen enkele weken in werking zijn getreden.

9 uur geleden