Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU nog altijd oneens over sancties Wit-Rusland

EU nog altijd oneens over sancties Wit-Rusland

BRUSSEL (ANP) - De lidstaten van de Europese Unie zijn er ook maandag niet in geslaagd het eens te worden over sancties voor Wit-Rusland. De regeringsleiders en staatshoofden moeten zich er later deze week over buigen, zegt EU-buitenlandchef Josep Borrell. "Geen mooie dag voor de EU", constateert een "teleurgestelde" minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken).

Borrell waarschuwde vorige week nog dat de EU er vóór de EU-leiders donderdag bijeenkomen uit moest komen om haar geloofwaardigheid niet te verliezen. Hij ontving eerder op de ochtend oppositieleidster Svetlana Tichanovskaja, die nog eens onderstreepte dat strafmaatregelen nodig zijn om het hardhandige optreden van president Aleksandr Loekasjenko tegen de protestbeweging een halt toe te roepen.

Cyprus blokkeert sancties tegen Wit-Rusland zolang de EU niet soortgelijke maatregelen tegen Turkije neemt, zeiden ingewijden eerder. Er is inderdaad "nog één land" dat de sancties voor het Wit-Russische regime tegenhoudt, zegt Blok. Turkije boort volgens Cyprus en Griekenland illegaal naar gas en olie in hun wateren.

Teleurstelling

Er is geen onenigheid over welke Wit-Russische functionarissen moeten worden bestraft, zegt de bewindsman. Dus ook of Loekasjenko zelf op de lijst zou komen. Maar daarover wil Blok niets zeggen, om de doelwitten niet de kans te geven bijvoorbeeld hun geld op Europese bankrekeningen weg te sluizen voor de tegoeden worden bevroren.

Dat er maar één dwarsligger is "maakt de teleurstelling voor mij niet minder", zegt Blok. "Het had eigenlijk vandaag gemoeten." Hij wees erop dat hij er al langer voor pleit om lidstaten niet langer een veto te geven over het opleggen van sancties.

Meer uit Buitenland

Emir Qatar bespreekt met Macron permanent staakt-het-vuren Gaza

DOHA (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron heeft zaterdagavond in de Qatarese hoofdstad Doha gesproken met de emir, sjeik Tamim bin Hamad al Thani, over onder meer de situatie in de Gazastrook. De leider van de oliestaat benadrukte in dat gesprek "het belang van een permanent staakt-het-vuren", meldt staatspersbureau QNA.

7 minuten geleden
Kleine eilandstaten op de klimaattop: we hebben nu actie nodig

DUBAI (ANP) - Het is cruciaal dat landen actie ondernemen om de opwarming van de aarde te beperken, benadrukten afgevaardigden van kleine eilandstaten in de Stille Oceaan tijdens de klimaattop in Dubai. "De tijd is op", zei Grace Malie uit Tuvalu. "Als we ooit de grens van 1,5 graad overschrijden, dan ben ik bang dat we ons land zullen verliezen."

35 minuten geleden
Treinverkeer in zuiden Duitsland voorlopig ontregeld door sneeuw

MÜNCHEN (ANP) - Het treinverkeer in het zuiden van Duitsland blijft nog enkele dagen ontregeld door de grote hoeveelheid sneeuw die er is gevallen. Van en naar München rijden vooralsnog geen treinen. De situatie op de wegen is in die regio wel verbeterd ten opzichte van zaterdag.

2 uur geleden
Luchthaven München weer open na sluiting om hevige sneeuwval

MÜNCHEN (ANP) - De luchthaven van München is zondag sinds 06.00 uur weer open na een sluiting wegens hevige sneeuwval. Het vliegveld, het op na drukste van Duitsland, ging een dag eerder dicht.

3 uur geleden
VS-defensieminister: Israël riskeert strategische nederlaag

WASHINGTON (ANP) - Als Israël niet meer doet om in de Gazastrook burgerdoden te vermijden of in de Westoever geweld door kolonisten in te perken, dan riskeert het land in zijn oorlog met Hamas een strategische nederlaag. Dat zegt de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin.

4 uur geleden
Uitgebreide Israëlische bombardementen gemeld in Gazastrook

GAZA-STAD (ANP/AFP) - In de nacht van zaterdag op zondag heeft Israël opnieuw aanvallen uitgevoerd op de Gazastrook, ook in het zuiden waar naar schatting 1,7 miljoen inwoners heen zijn gevlucht.

4 uur geleden
VK gaat observatievluchten boven Gaza en Israël uitvoeren

LONDEN (ANP) - Het Verenigd Koninkrijk gaat boven de Gazastrook en Israël observatievluchten uitvoeren om gijzelaars in handen van Hamas te lokaliseren, melden Britse media op gezag van het ministerie van Defensie.

4 uur geleden