EU net op tijd akkoord over limiet voor begrotingstekort en schuld
BRUSSEL (ANP) - De EU-landen en het Europees Parlement hebben net op tijd overeenstemming bereikt over nieuwe regels voor begrotingstekort en staatsschuld. Lidstaten krijgen meer tijd om die af te bouwen en meer ruimte om ondertussen ook te investeren in bijvoorbeeld vergroening en digitalisering. Het principe-akkoord bezegelt een compromis tussen scherpslijpers als Nederland en Duitsland en soepeler rekenaars uit vooral Zuid-Europa.
De tijd drong voor de onderhandelaars, die voor hun principe-akkoord nog de instemming moeten krijgen van het voltallige parlement en de lidstaten. Als ze er niet snel uit waren gekomen, zou dat niet meer lukken voor de Europese verkiezingen in juni. Dan zou al het werk mogelijk weer helemaal over moeten.
De oude begrotingsregels waren onrealistisch, daarover zijn vriend en vijand het eens. Ze werden nooit echt gehandhaafd, ook al niet voordat ze voor de duur van de corona- en Oekraïne-crisis werden opgeschort. Belangrijke lidstaten als Italië en Frankrijk hebben nog altijd een veel grotere staatsschuld dan de geoorloofde 60 procent van het bruto binnenlands product. Ook een maximaal begrotingstekort van 3 procent, met de plicht voor overschrijders om te bezuinigen, bleek te star.
Zwaarbevochten
De nieuwe regels zijn flexibeler en maken maatwerk mogelijk. Landen in het rood krijgen de tijd om weer financieel gezond te worden. Wie hervormingen doorvoert en geld steekt in het toekomstbestendig maken van de economie krijgt nog meer respijt.
Het Europees Parlement is nog altijd beducht voor het kapotbezuinigen van kwetsbare economieën en had voor zulke investeringen graag nog meer ruimte gemaakt. Maar aan het zwaarbevochten compromis van de EU-landen viel weinig meer te sleutelen zonder hen opnieuw, noodlottig, uit elkaar te spelen, kregen Europarlementariërs ingewreven.
Meer uit Financieel
ZAANDAM (ANP) - Pickwick-thee en koffie van onder meer de merken Douwe Egberts en L'OR zijn minder goed verkrijgbaar bij Albert Heijn door moeizame prijsonderhandelingen met fabrikant JDE Peet's. "Wij voeren elk jaar gesprekken met onze leveranciers. Op dit moment voeren we nog gesprekken met Jacobs Douwe Egberts (JDE) over de prijzen en zijn we het niet met elkaar eens", laat een woordvoerder van de supermarktketen weten na berichtgeving van vakwebsite Distrifood.
6 uur geledenMADRID (ANP/AFP) - Het internationale toerisme heeft afgelopen jaar voor het eerst weer het niveau van voor de coronacrisis aangetikt. In 2024 waren er wereldwijd ongeveer evenveel buitenlandse uitstapjes als in 2019 en 11 procent meer dan een jaar eerder, meldt het toerisme-agentschap van de Verenigde Naties (UNWTO). Onder meer het Midden-Oosten, Afrika en Europa ontvingen meer toeristen dan vijf jaar eerder.
6 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De aandelenkoersen op het Damrak gingen maandag, de dag van de inauguratie van aankomend president Donald Trump, over een breed front omhoog. Beleggers reageerden positief op een bericht in de Wall Street Journal dat Trump niet direct nieuwe belastingtarieven gaat invoeren op producten uit andere landen. Economen vrezen al langere tijd dat de Amerikaanse importtarieven zullen leiden tot een wereldwijde handelsoorlog.
6 uur geledenLUXEMBURG (ANP) - Consumenten in de Europese Unie zijn er nog steeds de dupe van dat bedrijven bijvoorbeeld bepaalde websites en apps in sommige lidstaten wel aanbieden maar blokkeren of beperken voor klanten uit andere lidstaten. Dat constateert de Europese Rekenkamer in een nieuw rapport.
6 uur geledenWASHINGTON (ANP) - Donald Trump, die maandag wordt beëdigd als president van de Verenigde Staten, zal op zijn eerste werkdag nog geen nieuwe belastingtarieven invoeren op producten uit andere landen. Dit meldt de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. Hoewel sommige landen dit hadden verwacht en gevreesd, wil Trump eerst meer inzicht krijgen in waarom de VS meer producten importeren dan exporteren.
8 uur geledenARNHEM (ANP) - De daadwerkelijke bouw van de extra 400 kilometer aan hoogspanningsverbindingen en 600 kilometer aan verzwaringen kost netbeheerder TenneT nog eens 1,75 miljard euro. De onderneming heeft hiervoor een overeenkomst gesloten met vier partijen, die de klus de komende tien jaar moeten klaren.
9 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA) - Het Duitse bedrijfsleven gaat samen met lobbygroepen en belangenorganisaties volgende week woensdag een protestactie houden bij de Brandenburger Tor in Berlijn, om op te roepen tot een versterking van de economische concurrentiepositie van Duitsland. Die oproep is gericht aan de Duitse politiek in aanloop naar de parlementsverkiezingen op 23 februari.
10 uur geleden