Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU: naleven mensenrechten doorslaggevend in relatie met China

EU: naleven mensenrechten doorslaggevend in relatie met China

BRUSSEL (ANP/RTR/AFP) - Voor de Europese Unie is het naleven van mensenrechten een doorslaggevende component in de relatie met China. Dat heeft Josep Borrell die aan het hoofd staat van het buitenlands beleid van de EU aangegeven in een gesprek met zijn Chinese collega Wang Yi. Tijdens de videoconferentie spraken de twee naast over mensenrechten ook over Taiwan en het pact dat de Verenigde Staten sloten met Australië en het Verenigd Koninkrijk (AUKUS), aldus een verklaring van de EU.

Volgens de EU werd de nadruk gelegd op de mensenrechten waarbij een verband werd gelegd met het optreden van China in Hongkong en Xinjiang. Ook stipte Borrell volgens de verklaring de intentie van de EU aan om de samenwerking met Taiwan te ontwikkelen. Dat land wordt door Beijing als een afvallige provincie beschouwd.

De houding van de EU ten opzichte van belangrijke handelspartner China is wat milder dan die van bijvoorbeeld de VS. Zo is de AUKUS-overeenkomst waar de VS hun krabbel onder zetten bijvoorbeeld ook bedoeld om China's groeiende invloed in de regio rond de Stille Oceaan tegen te gaan.

Onderzeeboten

Wang waarschuwde dat het pact, waarbij Australië tot woede van de Fransen een miljardendeal voor onderzeeboten schrapte, "verborgen gevaren" inhoudt. China sprak daarbij onder andere van een mogelijke "heropleving van de Koude Oorlog", een "wapenwedloop" en "nucleaire wildgroei".

In de samenvatting van het gesprek die China via zijn staatsagentschap Xinhua verstrekte werd alleen AUKUS als gespreksonderwerp genoemd. Er werd niet verwezen naar besprekingen over mensenrechten of Taiwan. Wang sprak van de noodzaak van wederzijds respect, het uitbreiden van de samenwerking en vermindering van het vijanddenken.

Meer uit Financieel

Damen eist compensatie overheid om sancties tegen Rusland

GORINCHEM (ANP) - Scheepsbouwer Damen eist compensatie van de Nederlandse overheid voor financiële schade als gevolg van de sancties tegen Rusland. Daarvoor heeft het concern een rechtszaak aangespannen, bevestigt Damen na berichtgeving van persbureau Bloomberg.

2 minuten geleden
Turkse inflatie loopt op tot ruim 61 procent

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - Turken waren in september ruim 61 procent meer kwijt aan hun boodschappen en diensten zoals een kappersbezoek. Daarmee is de inflatie in het land toegenomen in vergelijking met de voorgaande maanden.

1 uur geleden
UWV: openstaande vacatures verduurzaming van industrie verdubbeld

DEN HAAG (ANP) - Het aantal openstaande vacatures voor beroepen die nodig zijn om de industrie te verduurzamen is de afgelopen zeven jaar meer dan verdubbeld, meldt het UWV na een analyse. Het gaat bijvoorbeeld om technische beroepen in de werktuigbouw en elektro, maar ook om ICT'ers. Veel werknemers in dit soort sectoren gaan komende jaren met pensioen, terwijl het aantal studenten voor relevante opleidingen volgens het UWV daalt.

2 uur geleden
Gerechtshof doet nog geen uitspraak in zaak chauffeurs Uber

AMSTERDAM (ANP) - Het gerechtshof Amsterdam doet dinsdag nog geen eindoordeel in de zaak over de zelfstandigheid van chauffeurs van Uber. Het gerechtshof meldt eerst vragen te stellen aan de Hoge Raad voordat het uitspraak doet. De vragen gaan over de rol van het ondernemerschap bij het beoordelen van een arbeidsrelatie en over de procedure die gevolgd moet worden om zo'n relatie voor een groep werkenden te kunnen vaststellen.

2 uur geleden
Amsterdamse beurs begint rustige ochtend met verlies

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdag met een klein verlies geopend. Beleggers hadden weinig richtinggevend nieuws, maar verwerkten opmerkingen over het rentebeleid in de Verenigde Staten en Australië.

3 uur geleden
Bio-sector wil verplichte etikettering voor gmo van voedsel

EDE (ANP) - Biologische boeren en voedingswinkels willen dat op de etiketten in de supermarkt komt te staan of genetische technieken zijn toegepast bij de productie. Dinsdag neemt de Tweede Kamer 45.000 handtekeningen in ontvangst die zijn ingezameld met de petitie 'houd ons voedsel gentechvrij'. De petitie wordt onder andere ondersteund door brancheorganisatie Bionext en Greenpeace.

3 uur geleden
Beleggers zonder veel richtinggevend nieuws richting openingsbel

AMSTERDAM (ANP) - Op de Europese beurzen is het voor beleggers dinsdag richting zoeken na een ochtend zonder al te veel groot nieuws over beursfondsen. Op de handelsvloeren in Azië en Australië was het sentiment negatief na een nieuw rentebesluit van de Australische centrale bank.

4 uur geleden