
'EU moet voorbeeld Australië volgen in aanpak big tech-bedrijven'
BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - Uitgevers van nieuwsmedia zouden graag zien dat de Europese Unie delen van de Australische wetgeving kopieert die grote techbedrijven als Facebook en Google dwingt te betalen voor het overnemen van nieuwsberichten. Daarvoor is ondertussen een lobby gestart.
Volgens de uitgevers zou ook in de Europese Unie sprake moeten zijn van een bindende arbitrage als het uitgevers en techbedrijven niet lukt om tot overeenstemming te komen over betalingen bij het plaatsen van content op de techplatforms. Zij willen dat er een speciale clausule wordt opgenomen in de in december voorgestelde wetgeving om de grote techbedrijven aan banden te leggen, de zogenoemde Digital Markets Act.
De sector ziet zijn kans schoon om de kwestie nu door te drukken nadat Facebook in reactie op een soortgelijke Australische maatregel geen nieuws meer deelt in dat land. Uitgevers hebben de afgelopen jaren flink aan advertentie-inkomsten verloren door de opkomst van digitale platforms die met de advertentiebudgetten aan de haal gingen.
Auteursrechtwet
Volgens de European Publishers Council is duidelijk dat zonder de Australische aanpak, techbedrijven dreigen weg te lopen van de onderhandelingen, waarbij ze zich mogelijk geheel uit markten terugtrekken. De EU heeft al overeenstemming bereikt over een aparte auteursrechtwet om uitgevers te helpen compensatie te vragen van de platforms, na jaren van onderhandelingen tussen de industrie en beleidsmakers.
Voor sommige uitgevers gaan de regels nog niet ver genoeg. Frankrijk is tot dusver een van de weinige landen die de auteurswet toepast, maar de Franse mededingingsautoriteit moest vorig jaar ingrijpen om Google, dat onderdeel is van Alphabet, te dwingen om te betalen voor het weergeven van nieuws. Toen Frankrijk de wet invoerde, kleedde Google zijn zoekresultaten voor nieuws uit. Begin dit jaar werd afgesproken dat over een individuele licentieovereenkomsten zal worden onderhandeld.
"De techgiganten vinden nog steeds manieren om zich te onttrekken aan hun verplichtingen jegens uitgevers, zelfs nu de auteursrechtregels van de EU van kracht zijn, aldus Wout van Wijk, uitvoerend directeur van News Media Europe, een overkoepelende organisatie die nationale uitgeversverenigingen vertegenwoordigt. "We zouden blij zijn met een clausule die bindende arbitrage verplicht stelt."
Meer uit Financieel
UTRECHT (ANP) - Klanten van de Rabobank kunnen vrijdagmiddag last hebben van een storing. Op de website van de bank staat vermeld dat er problemen kunnen ontstaan bij het afronden van overboekingen. Het is de tweede storing in een week tijd.
1 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine verliezen begonnen aan de laatste handelsdag van de week. Beleggers op Wall Street verwerkten het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid. Dat wees op een sterkere aanwas van banen dan verwacht.
1 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in november harder gegroeid dan verwacht. In totaal kwamen er vorige maand 199.000 banen bij, meldt het Amerikaanse ministerie van Arbeid in zijn belangrijke maandelijkse banenrapport. De werkloosheid daalde onverwachts.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse auteursrechtorganisatie Pictoright sleept Meta voor de rechter om te eisen dat beeldmakers een eerlijke vergoeding krijgen voor het gebruik van hun beelden op Facebook en Instagram. Daar hebben ze volgens Pictoright recht op, maar Meta zou de wettelijke verplichtingen niet nakomen.
2 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - Van en naar Schiphol zijn vrijdag 117 vluchten geannuleerd, meldt een woordvoerder van de luchthaven. Dat is volgens hem het gevolg van slechte weersomstandigheden en vluchten die donderdag vanwege dichte mist uitvielen en vertraging opliepen. Zo'n veertig van de geannuleerde vluchten vrijdag zijn van KLM, laat een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij weten.
2 uur geledenHELSINKI (ANP/BLOOMBERG/RTR) - In navolging van Deense en Noorse vakbonden heeft nu ook de Finse transportvakbond AKT aangekondigd mee te doen aan acties tegen Tesla. Aanleiding zijn de onderhandelingen over een nieuwe cao voor automonteurs in Zweden die in een impasse zitten. Medewerkers van alle havens in Finland zullen vanaf 20 december de doorvoer van Tesla-auto's blokkeren.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Meerdere partijen hebben al interesse in een doorstart met het moederbedrijf van de sportketens Perry Sport, Aktiesport en Sprinter, meldt curator Kees van de Meent. Moederbedrijf Sports Unlimited Retail ging woensdag failliet en Van de Meent werkt sindsdien aan de voorbereidingen voor een doorstart.
3 uur geleden