
'EU moet voorbeeld Australië volgen in aanpak big tech-bedrijven'
BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - Uitgevers van nieuwsmedia zouden graag zien dat de Europese Unie delen van de Australische wetgeving kopieert die grote techbedrijven als Facebook en Google dwingt te betalen voor het overnemen van nieuwsberichten. Daarvoor is ondertussen een lobby gestart.
Volgens de uitgevers zou ook in de Europese Unie sprake moeten zijn van een bindende arbitrage als het uitgevers en techbedrijven niet lukt om tot overeenstemming te komen over betalingen bij het plaatsen van content op de techplatforms. Zij willen dat er een speciale clausule wordt opgenomen in de in december voorgestelde wetgeving om de grote techbedrijven aan banden te leggen, de zogenoemde Digital Markets Act.
De sector ziet zijn kans schoon om de kwestie nu door te drukken nadat Facebook in reactie op een soortgelijke Australische maatregel geen nieuws meer deelt in dat land. Uitgevers hebben de afgelopen jaren flink aan advertentie-inkomsten verloren door de opkomst van digitale platforms die met de advertentiebudgetten aan de haal gingen.
Auteursrechtwet
Volgens de European Publishers Council is duidelijk dat zonder de Australische aanpak, techbedrijven dreigen weg te lopen van de onderhandelingen, waarbij ze zich mogelijk geheel uit markten terugtrekken. De EU heeft al overeenstemming bereikt over een aparte auteursrechtwet om uitgevers te helpen compensatie te vragen van de platforms, na jaren van onderhandelingen tussen de industrie en beleidsmakers.
Voor sommige uitgevers gaan de regels nog niet ver genoeg. Frankrijk is tot dusver een van de weinige landen die de auteurswet toepast, maar de Franse mededingingsautoriteit moest vorig jaar ingrijpen om Google, dat onderdeel is van Alphabet, te dwingen om te betalen voor het weergeven van nieuws. Toen Frankrijk de wet invoerde, kleedde Google zijn zoekresultaten voor nieuws uit. Begin dit jaar werd afgesproken dat over een individuele licentieovereenkomsten zal worden onderhandeld.
"De techgiganten vinden nog steeds manieren om zich te onttrekken aan hun verplichtingen jegens uitgevers, zelfs nu de auteursrechtregels van de EU van kracht zijn, aldus Wout van Wijk, uitvoerend directeur van News Media Europe, een overkoepelende organisatie die nationale uitgeversverenigingen vertegenwoordigt. "We zouden blij zijn met een clausule die bindende arbitrage verplicht stelt."
Meer uit Financieel
AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging vrijdag licht omlaag, na de winstbeurt een dag eerder. De beurshandel stond opnieuw in het teken van de importheffingen van Donald Trump. De Amerikaanse president kondigde aan vanaf 1 augustus een heffing van 35 procent in te voeren op een deel van de producten uit Canada. Volgens Trump is de maatregel een reactie op Canadese tegenheffingen.
40 minuten geledenEINDHOVEN (ANP) - Onderzoeksinstituut TNO gaat samenwerken met het Japanse techbedrijf Dai Nippon Printing (DNP). Ze richten zich op de ontwikkeling van technologie voor snelle gegevensverwerking tegen lager energieverbruik. Door de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) is daar grote behoefte aan, aldus TNO. De ontwikkeling vindt plaats op de High Tech Campus in Eindhoven.
1 uur geledenNEW YORK (ANP/RTR) - De bitcoin zet zijn recordjacht voort. Vrijdagochtend steeg de waarde van de bekendste digitale munt tot meer dan 118.000 dollar. De koers wordt vooral gedreven door de vraag van institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, en het cryptovriendelijke beleid van de Amerikaanse regering onder president Donald Trump.
1 uur geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Luchthaven Heathrow wil 10 miljard pond (omgerekend 11,6 miljard euro) investeren. Dat geld moet onder meer gaan naar het herinrichten van terminals en het verbeteren van de punctualiteit met behulp van kunstmatige intelligentie. Het Londense vliegveld heeft daarvoor een investeringsplan ingediend bij de Britse luchtvaartautoriteit.
1 uur geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Samsung Electronics wil later dit jaar beginnen met de verkoop van zijn eerste trifold-vouwtelefoon. Dat is een vouwbare smartphone met drie schermpanelen die samenklappen, waardoor het toestel compacter is dan een standaard smartphone.
1 uur geledenNEW YORK (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump wil de meeste landen importheffingen van 15 tot 20 procent opleggen, zei hij tegen nieuwszender NBC News. Dat tarief zou gelden voor producten uit landen waarvoor de Amerikaanse regering geen specifiek tarief heeft aangekondigd in een brief.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Nederlandse goederenexport is in mei licht gestegen. De groei viel wel terug ten opzichte van een maand eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek werden er vooral meer chemische producten en machines uitgevoerd. De groei kwam uit op 0,5 procent.
3 uur geleden