!['EU moet voorbeeld Australië volgen in aanpak big tech-bedrijven'](http://www.zeelandnet.nl/nieuws/storage/anp/ANP190221223-1.jpeg)
'EU moet voorbeeld Australië volgen in aanpak big tech-bedrijven'
BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - Uitgevers van nieuwsmedia zouden graag zien dat de Europese Unie delen van de Australische wetgeving kopieert die grote techbedrijven als Facebook en Google dwingt te betalen voor het overnemen van nieuwsberichten. Daarvoor is ondertussen een lobby gestart.
Volgens de uitgevers zou ook in de Europese Unie sprake moeten zijn van een bindende arbitrage als het uitgevers en techbedrijven niet lukt om tot overeenstemming te komen over betalingen bij het plaatsen van content op de techplatforms. Zij willen dat er een speciale clausule wordt opgenomen in de in december voorgestelde wetgeving om de grote techbedrijven aan banden te leggen, de zogenoemde Digital Markets Act.
De sector ziet zijn kans schoon om de kwestie nu door te drukken nadat Facebook in reactie op een soortgelijke Australische maatregel geen nieuws meer deelt in dat land. Uitgevers hebben de afgelopen jaren flink aan advertentie-inkomsten verloren door de opkomst van digitale platforms die met de advertentiebudgetten aan de haal gingen.
Auteursrechtwet
Volgens de European Publishers Council is duidelijk dat zonder de Australische aanpak, techbedrijven dreigen weg te lopen van de onderhandelingen, waarbij ze zich mogelijk geheel uit markten terugtrekken. De EU heeft al overeenstemming bereikt over een aparte auteursrechtwet om uitgevers te helpen compensatie te vragen van de platforms, na jaren van onderhandelingen tussen de industrie en beleidsmakers.
Voor sommige uitgevers gaan de regels nog niet ver genoeg. Frankrijk is tot dusver een van de weinige landen die de auteurswet toepast, maar de Franse mededingingsautoriteit moest vorig jaar ingrijpen om Google, dat onderdeel is van Alphabet, te dwingen om te betalen voor het weergeven van nieuws. Toen Frankrijk de wet invoerde, kleedde Google zijn zoekresultaten voor nieuws uit. Begin dit jaar werd afgesproken dat over een individuele licentieovereenkomsten zal worden onderhandeld.
"De techgiganten vinden nog steeds manieren om zich te onttrekken aan hun verplichtingen jegens uitgevers, zelfs nu de auteursrechtregels van de EU van kracht zijn, aldus Wout van Wijk, uitvoerend directeur van News Media Europe, een overkoepelende organisatie die nationale uitgeversverenigingen vertegenwoordigt. "We zouden blij zijn met een clausule die bindende arbitrage verplicht stelt."
Meer uit Financieel
AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gingen de chipbedrijven Besi, ASMI en ASML donderdag flink omhoog. Beleggers reageerden op de resultaten van de grote Taiwanese chipfabrikant TSMC. De belangrijke afnemer van machines van ASML boekte in het afgelopen kwartaal meer winst dan verwacht. Eerder maakte TSMC, dat onder meer chips maakt voor Apple en Nvidia, al sterke verkoopcijfers bekend dankzij de aanhoudende grote vraag naar chips voor toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie. Ook gaf TSMC een sterke verwachting af voor het huidige kwartaal. Besi, ASMI en ASML stegen tot 5 procent.
51 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De uitbater van laadstations voor elektrische auto's Fastned is minder optimistisch geworden over de groei dit jaar. Het aantal elektrische auto's op de weg neemt minder snel toe dan eerder verwacht. Ook kost het meer tijd om nieuwe laadstations te openen.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag onder meer uit naar de chipbedrijven ASML, Besi en ASMI. De grote Taiwanese chipfabrikant TSMC, een belangrijke klant van de machines van ASML, boekte in het afgelopen kwartaal meer winst dan verwacht. TSMC, dat onder meer chips maakt voor Apple en Nvidia, maakte eerder al sterke verkoopcijfers over de afgelopen drie maanden bekend dankzij de aanhoudende sterke vraag naar chips voor toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie. Ook gaf TSMC een sterke verwachting af voor het huidige kwartaal.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Huishoudens die voor lage internetsnelheden betalen, zijn gemiddeld duurder uit dan huishoudens met sneller internet. Dat constateert de Autoriteit Consument & Markt (ACM), die daarom extra onderzoek doet naar de marktwerking en de prijzen bij internetabonnementen met lage snelheden.
2 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Huurders konden afgelopen kwartaal opnieuw uit minder huurwoningen kiezen dan een jaar eerder. In het vierde kwartaal van vorig jaar kwamen 12.274 huizen in de vrije sector vrij voor een nieuwe huurder, ruim 40 procent minder dan in het laatste kwartaal van 2023, meldt Pararius. Daarmee is het aanbod op de huurmarkt volgens het woningplatform nog krapper geworden. Ook zijn de huurprijzen verder gestegen.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De werkloosheid in Nederland is in december onveranderd gebleven ten opzichte van een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Afgelopen maand zat 3,7 procent van de beroepsbevolking zonder betaald werk, evenveel als in de voorgaande vier maanden. Het aantal WW-uitkeringen nam vorige maand wel af. Dat kwam vooral door minder uitkeringen in de bouw en bij uitzendbedrijven.
3 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse regering onderzoekt hoe TikTok beschikbaar kan blijven in de Verenigde Staten, ook als zondag een verbod op de video-app van kracht wordt. Dat meldt NBC op basis van een ingewijde. De regering "verkent mogelijkheden" om TikTok in de lucht te houden, zegt de bron tegen de zender.
4 uur geleden