Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-missie gaat Moldavië helpen inmenging Rusland af te slaan

EU-missie gaat Moldavië helpen inmenging Rusland af te slaan

LUXEMBURG (ANP) - De Europese Unie stuurt een niet-militaire missie van onder meer cyberexperts naar Moldavië. Die moeten het land, dat een wankele westersgezinde regering heeft, helpen ondermijningspogingen van Rusland te pareren.

Het straatarme Moldavië is "een van de landen die het hardst worden getroffen door de gevolgen van de illegale Russische inval in Oekraïne", zegt EU-buitenlandchef Josep Borrell. Moskou zou liefst ook Moldavië bezetten, vrezen velen in het tussen Oekraïne en Roemenië ingeklemde land. Minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken waarschuwde eerder al dat Rusland nepnieuws verspreidt, demonstranten inhuurt en tegenstanders probeert zwart te maken met zogeheten operaties onder valse vlag. Dat alles om de regering ten val te brengen en pro-Russische rivalen aan de macht te helpen.

De ongeveer veertigkoppige civiele missie gaat voorlopig twee jaar duren, hebben de buitenlandministers van de EU-landen afgesproken. Volgende maand wordt er kwartier gemaakt in Moldavië, waarna de missie op 1 juni officieel van start zou kunnen. Dan is Moldavië gastheer van de tweede top van de Europese Politieke Gemeenschap, met leiders van een veertigtal Europese landen.

De buitenlandministers hebben ook ingestemd met een nieuw arsenaal aan sancties die speciaal zijn bedoeld voor wie aan de onafhankelijkheid van en de democratie in Moldavië morrelt. Ze zouden die in stelling willen brengen tegen bijvoorbeeld Russischgezinde oligarchen die broeden op een machtsgreep.

Meer uit Buitenland

Test met toegangsticket levert Venetië al bijna 1 miljoen euro op

ROME (ANP/DPA) - Het toegangsticket voor dagjesmensen in Venetië heeft de Italiaanse stad de eerste elf testdagen 975.000 euro opgeleverd. De vijf euro entreegeld gold van 25 april tot 5 mei. De stad meldde dat er in totaal 195.000 kaartjes werden verkocht, iets boven de verwachtingen. De maatregel is bedoeld om de toeristenstroom te beteugelen.

4 minuten geleden
Trump riskeert celstraf als hij spreekverbod nog eens overtreedt

NEW YORK (ANP/AFP/RTR) - Als de voormalige Amerikaanse president Donald Trump opnieuw zijn spreekverbod overtreedt, zegt Juan Merchan, de rechter die de strafzaak tegen hem behandelt, "een celstraf te overwegen".

35 minuten geleden
EU waarschuwt China dat zij economie zal beschermen

PARIJS (ANP) - China moet bedacht zijn op stevige maatregelen van de Europese Unie als die nodig zijn om haar economie en veiligheid te beschermen, waarschuwt de Europese Commissie. Voorzitter Ursula von der Leyen sprak dat uit in een "open en eerlijk" gesprek met de Chinese president Xi Jinping, die op bezoek is in Europa.

1 uur geleden
Gaza-demonstranten bezetten ook universiteit Gent

AMSTERDAM (ANP) - Pro-Palestijnse demonstranten hebben maandag tenten opgezet op het Roeterseiland bij de campus van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Hun belangrijkste eis is dat de universiteit alle banden met Israël verbreekt, zegt een van de organisatoren tegen een ANP-verslaggever ter plaatse.

1 uur geleden
Kyiv roept bondgenoten op Poetin niet als president te erkennen

MOSKOU (ANP/RTR) - Oekraïne roept alle internationale bondgenoten op om Vladimir Poetin niet te erkennen als legitieme president van Rusland. Hij wordt dinsdag geïnaugureerd voor een nieuwe termijn, maar volgens Kyiv zijn de verkiezingen die hij heeft gewonnen niet eerlijk verlopen.

1 uur geleden
Gaza meldt aanvallen Israël op Rafah na bevel tot evacuatie

GAZA (ANP/AFP) - Volgens Palestijnse functionarissen hebben Israëlische straaljagers twee gebieden in het oosten van Rafah aangevallen die op bevel van het Israëlische leger moesten worden geëvacueerd. De opdracht tot ontruiming geldt als aanloop naar een mogelijke invasie van de stad in het zuiden van de Palestijnse Gazastrook.

1 uur geleden
Rusland meldt opnieuw verovering dorpjes in Oekraïne

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - Rusland meldt de verovering van twee dorpjes aan het front in Oekraïne. Een daarvan ligt in de noordoostelijke regio Charkiv en het andere in de oostelijke regio Donetsk.

2 uur geleden