Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

EU-ministers willen gratis toegang tot wetenschappelijk werk

EU-ministers willen gratis toegang tot wetenschappelijk werk

BRUSSEL (ANP) - Alle wetenschappelijke publicaties in de Europese Unie moeten zo snel mogelijk gratis toegankelijk worden, voor iedereen. Daar zijn de onderwijsministers van de EU het in Brussel unaniem over eens geworden.

Volgens minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) is de conclusie om in de hele EU ‘Open Science’ de norm te maken voor wetenschappelijke literatuur "heel belangrijk". Nederland loopt hierin voorop en zette de kwestie tijdens het tijdelijke EU-voorzitterschap in 2016 al op de agenda, zei hij na afloop van de vergadering met zijn Europese collega's.

In Nederland was volgens cijfers van twee jaar geleden 82 procent van alle wetenschappelijke publicaties vrij toegankelijk. De komende tien jaar steekt het ministerie jaarlijks nog 20 miljoen euro extra in ondersteuning van dit beleid. "We willen er met zijn allen naar streven dat dit via internet 100 procent wordt in heel Europa", aldus Dijkgraaf.

Snel beschikbaar

Wetenschappelijke artikelen moeten niet alleen voor onderzoekers gratis te lezen zijn maar voor iedere belangstellende, van een 'gewone' burger tot iemand die bijvoorbeeld in de industrie werkt of bij een maatschappelijke organisatie. Ze moeten ook transparant zijn, door te laten zien "waar de data op gebaseerd zijn, hoe het wetenschappelijke bedrijf werkt, helder te zijn over wie onderzoek gefinancierd heeft en welke belangen onderzoekers nog meer hebben", zegt de D66-minister. "Een zoveel mogelijk open en glazen huis is een belangrijk ingrediënt voor vertrouwen."

Wetenschappelijke publicaties moeten niet alleen gratis maar ook liefst onmiddellijk te lezen zijn. "Als we één ding hebben geleerd tijdens de covidcrisis is het dat informatie snel beschikbaar moet zijn", stelt Dijkgraaf. Als nieuwe informatie nog een jaar achter een betaalmuur zou zitten is die niet zo nuttig als een directe publicatie.

De ministers spraken voor het eerst ook over kennisveiligheid. "Dat onderwerp houdt de gemoederen in alle 27 EU-landen bezig", stelt Dijkgraaf. "Internationale wetenschappelijke samenwerking is essentieel, maar tegelijk moeten we zorgen dat kennis niet op een oneigenlijke manier wordt ontvreemd", bijvoorbeeld in het geval van gevoelige technologie.

Meer uit Buitenland

Ook Noorwegen erkent de Palestijnse staat

OSLO (ANP/AFP) - Na Spanje heeft ook Noorwegen officieel de Palestijnse staat erkend. Minister van Buitenlandse Zaken Espen Barth Eide spreekt van "een bijzondere dag voor de Noors-Palestijnse betrekkingen".

15 minuten geleden
Spanje erkent formeel de Palestijnse staat

MADRID (ANP/AFP) - Spanje heeft formeel de Palestijnse staat erkend. Het land kondigde vorige week aan die stap te zetten, maar nu is dat officieel gebeurd. Volgens de Spaanse premier Pedro Sánchez is dat een "cruciale" voorwaarde voor vrede in het Midden-Oosten.

29 minuten geleden
Zelensky: niet sterk als Biden niet naar vredestop Oekraïne komt

BRUSSEL (ANP) - Oekraïne is teleurgesteld dat de Amerikaanse president Joe Biden niet naar de vredestop lijkt te gaan die bondgenoten van het land volgende maand in Zwitserland hebben belegd. Bidens afwezigheid zou Rusland in de kaart spelen, waarschuwt hij.

47 minuten geleden
Club Mallorca had geen vergunning voor terras

PALMA DE MALLORCA (ANP) - De Medusa Beach Club in Mallorca had geen vergunning voor het terras dat afgelopen weekend instortte. Dat zei de burgemeester Jaime Martínez volgens de nieuwssite laSexta en de krant Diario de Mallorca bij het presenteren van een rapport over het ongeval.

1 uur geleden
Mediaberichten: Israëlische tanks bereiken centrum Rafah

RAFAH (ANP/RTR) - Israëlische tanks hebben het centrum van de stad Rafah bereikt, zeggen getuigen tegen persbureau Reuters. Ook de Israëlische nieuwssite Times of Israel meldt op basis van Palestijnse media dat de tanks het centrum binnenrijden.

1 uur geleden
Hamas meldt 16 doden in Rafah afgelopen nacht

RAFAH (ANP/RTR) - In Rafah zijn afgelopen nacht zestien Palestijnen gedood, meldt Hamas. Ondanks vele internationale oproepen om het offensief in de stad te staken, heeft Israël daar in de nacht en ochtend verdere lucht- en tankaanvallen uitgevoerd.

2 uur geleden
UNRWA: ongeveer miljoen mensen ontvluchtten Rafah

RAFAH (ANP) - De afgelopen drie weken zijn ongeveer 1 miljoen mensen Rafah ontvlucht, meldt de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA). De maanden daarvoor waren juist veel Palestijnen gevlucht naar die stad in het zuiden van de Gazastrook. Begin mei riep Israël op om delen van Rafah te evacueren, omdat het een offensief op de stad begon.

3 uur geleden